Taková divná Olympiáda...

Komunismus v Číne prostě je. Existuje, není to polemické téma na které by se tu měly vést nějaké diskuze. Pak se přeneseme o pár desetiletí zpátky. Komunismus v ČSSR byl. O tom také není potřeba nějak sálodlouhe diskutovat nebo tento fakt vyvracet či ho zpochybňovat. Řekl jste, že Husák je kašpar a hotovo. Vaše děti od této chvíle neměly šanci vystudovat vysokou školu, práci jste dostal maximálně u pásu a každá vaše žádost o výjezdní doložku byla odmítnuta. Vystěhovali vás z bytu jenom proto, že si vaše sousedka lebedila u zdi s hrnkem u ucha. Váš starosta s IQ postřelené medůzy měl vilku u rybníka a hospodu k tomu jenom proto, že mu nedělalo problém donášet VB na „vlastizrádce“, co si povídali vtipy o komunistech. Toto se právě teď děje v Číně. Ale děje se tam toho mnohem víc a zhruba v 10 miliónkrát větším měřítku. Jak by nám tehdy bylo, kdyby si naše socialistická republika usmyslela uspořádat zde pompézní olympiádu???

Author: Noelmm www.trekearth.comNoelmm

Celý svět by přijel sportovat sem do komunismem sužovaného Československa, sportovci by se bezmezně radovali při získání jakékoli medaile, všechno by bylo zářivé a třpytivé a pak by se šéf olympijského výbrou nechal slyšet, že to opět byla ta nejlepší Olympiáda v historii. Jak by nám asi bylo hostit na svém území tisíce a desetisíce sportovců ukazovat jim pražský hrad – sídlo Husáka, provádět je po své zemi a nemoci říci ani půl slova o tom, že už jsme neviděli 20 let svýho dědu, protože musel emigrovat, jinak by ho věznili až zčerná. Nemohli bychom všem těm papalášům co přijedou říci, že tu nemůžeme číst normální noviny, poslouchat svobodnou Evropu, že banány přiváží jednou za měsíc a že nedávno zavraždili Miladu H. jen tak pro výstrahu ostatním. Nemohli bychom jim říci, že na dovolenou můžeme jen k Balatonu a když podepíšeme pár papírů tak možná i do Jugoslávie. A vlastně i kdybychom jim to řekli, stejně by se nestalo zhola nic, snad kromě toho, že bychom se následující 2 roky báli, jestli nás někdo neslyšel. Jak by nám bylo kdyby k nám přijel celý svět oslavit olympijskou myšlenku, ačkoliv my bychom moc dobře věděli, že to jen posílí moc té jediné strany, která si nenechá dát méně jak 95% hlasů v nadcházejících volbách.

Celý svět by přenášel televizní vysílání 24 hodin z naší matičky Prahy a jediné co by diváky zajímalo by byla informace, jestli Brian Clay porazil toho domácího desetibojaře nevyslovitelného jména, nebo jestli Ian Thorpe opět nepřekonal svůj vlastní plavecký světový rekord. Věděli bychom, že i kdyby se jen jeden sportovec ozval, že tu není něco v pořádku, byl by z olympiády vyloučen, jenom proto, že se naučil od jednoho čecha frázi, „Jakeš je debil“.

A teď zase naopak. Jak by nás potěšilo kdyby třeba jen jediná malá zemička uprostřed ničeho řekla, že na tu naši skvělou olympiádu nepřijede jenom proto, protože nesouhlasí s tím co se v hostitelské zemi děje. Lesk olympijské medaile pro ni nemá žádnou cenu, protože k jeho získání by muselo být dosaženo na území státu, kde se vraždí lidé jenom proto, že je rodiče učili mluvit pravdu.

Neukazujeme takto těm obyčejným číňanům, že nás jejich problémy vůbec nezajímají? My si k nim jen odskočíme zasoutěžit pro pár pomíjivých okamžiků slávy, a pak zase odjedeme hezky pryč a žijte si tam u vás jak chcete.

Já vím. Přesně tohle se za pár měsíců stane. Tisíce sportovců do Číny přijede a stejný počet jich zase odjede. Svět se bude stále stejně otáčet, ráno vyjde slunce a večer se sešeří. Jen je mi líto, že zrovna ten den zemře další tisícovka politicky nepohodlných číňanů nebo tibeťanů na šibenici Čínské Lidové republiky. Chachá...

Jak říkám. Bude to taková divná Olympiáda...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondra Kňava | středa 19.3.2008 11:22 | karma článku: 21,68 | přečteno: 1238x