Reforma veřejných financí po kňavovsku

Asi je vám ten pojem cizí. Ale věřte nebo ne, nastane čas, kdy se tento terminus technicus budou učit děti vašich dětí, stejně jako jejich otcové, ať již to budete vy nebo někdo úplně cizí. Vždyť je to tak prosté! 

Pořád mi ta reforma ležela v žaludku. Říkám si 12% nebo raději 13,5%? Rovná daň, nerovná daň, nebo raději čistá dlaň? Věřit Topolům nebo jinému listoví? Nebo přeskočit na stranu kde je to „zleva dobrý“? Už jsem z toho zase málem vypínal budík, protože jsem byl stále vzhůru. Ale v tom mi to došlo. Je to skutečně tak prosté!
Rozdělování daní budeme řídit my samotní. Musím říct, že vše je promyšleno téměř do detailů. Odměna za naši měsíční lopotu se rozdělí na 3 částky. Jedna fixní, která bude jenom naše. Druhá dejme tomu 10% daň, která půjde státu a poslední třetí, kterou budeme moci do konce měsíce přerozdělit do nejrůznějších sektorů ministerstev a na projekty, které podle nás mají smysl. Kdybych snad do konce měsíce ony pohyblivé peníze nepřerozdělil, šly by tyto prostředky státu. Pokud se tedy například do mého města bude stavět dálnice, která zjevně pomůže mému podnikání, přerozdělím peníze sem. Díky mně se tak postaví třeba první patník. Moje příbuzná třeba onemocní angínou. Přispěji tedy o měsíc později na zdravotnictví a to přímo úměrnou částkou, jak mám svoji tchýni rád.
Pojďme ještě dále. Do práce třeba někdo z vás jezdí vlakem, jiní autobusem, další chodí pěšky a ti nejvíce sportovně založení jezdí autem. Zapadne to do sebe jako klíče do kanálu. Autobusomilní pošlou peníze na MHD v jejich městě, ajzboňáci podpoří České dráhy, pěší výstavbu stezek a sportovci za volanty investují do sítě dálnic. Tak se zajistí přímo úměrný tok financí do daných odvětví, podle toho jaký počet lidí dané služby využívá. Umím si to vcelku jednoduše představit.
Každý měsíc po připsání výplaty na účet mi přijde na mobil zpráva, jakou částku musím tento měsíc do jeho konce přerozdělit. Zaloguji se do pod svým unikátním heslem, které žádný hacker nevypátrá (to by pak hackerská unie měla žně) do online systému, kde jednoduchým vypsáním výše částky do patřičné kolonky pošlu peníze na projekt či na ministerstvo, u kterého to považuji za vhodné. Jestli pak pošlu peníze na záchranu asijských včel, nebo na snížení emisí do Spolany Neratovice již bude moje věc. Já sice tento měsíc pošlu něco na ortopedickou unii (protože mě bolí záda), nějakou menší částku zašlu do čokoládoven Orion (došla mi má oblíbená nugeta) a poslední stovku dostane bachař na Mírově (ať už na propuštění kamaráda, nebo na prodloužení jeho trestu).
Vy to samozřejmě můžete udělat po svém. Pokud vaše manželka chrápe, můžete svou přerozdělovací částku investovat do manželských poraden. Pokud píšete nudný blog, svoji část pošlete na podporu výuky češtiny na základních školách, kam se za čas vrátíte.
Ale vážně. Není to geniální? Ten kdo by se o nic nechtěl starat, zkrátka by nic nevyplňoval, nikam nic neposílal a na konci měsíce by jeho částka propadla státu. Ten by pak měl k dispozici oněch fixních 10% z vaší mzdy, plus přerozdělovací část kterou jste nepřerozdělil. Takže i poslanci by měli co dělat a z čeho si snižovat své mzdy.
Dovolím si i přidat model, jak bude vypadat vaše výplatní páska po kňavovsku:

Reforma veřejných financí po kňavovsku:
(Hrubá mzda 20 000 Kč.
Fixní daň státu  (10%) – - 2 000 Kč
Přerozdělovací daň (5%) – - 1000 Kč
Po odečtení zdravotního a sociálního pojištění se doberete k Vaší čisté mzdě.

Dejme tomu že máte 2 děti - holka, kluk ve školním věku, bydlíte na sídlišti v Ostravě, podnikáte ve stavebnictví, trpíte na častá nachlazení)
Po nalogování na web www.prerozdeluji.cz (Zadáte uživatelské jméno a heslo)
Máte svoji tisícovku k přerozdělení.
300 Kč – ministerstvo dopravy – projekt školní autobusy
200 Kč – ministerstvo životního prostředí – projekt odsíření ostravského sídliště
200 Kč – veřejná společnost „Zelenou tunelům v ČR“
200 Kč – ministerstvo zdravotnictví – projekt „Nesmrkej, nekašlej, bude ti hej“
100 Kč – ministerstvo školství - projekt „Zavedení fyzických trestů do škol“ 

Právě jste uplatnili vaši daň tím pro vás nejvhodnějším způsobem. Příští měsíce můžete přerozdělovat dál a dál dokud vás smrt nepřerozdělí. Tak a teď si na něco stěžujte. Odpovědnost padne i na občana a ten si již rozmyslí, jestli opět podpořit krachující strojírenství v ČR nebo raději potravinářský průmysl.
Tak co? Už se učíte nový pojem? Zaujala vás reforma po kňavovsku? Almanach nebo učebnici dneska již může napsat každý. Nechcete začít? Svůj životopis vám zašlu na vaše požádání pod článkem ;o)  

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 16.8.2007 9:56 | karma článku: 15,12 | přečteno: 848x