Otevřený Dopis ČEZu

Tohle není pláč nad nějakými konspiracemi kolem burzy energií. Tohle prostě odráží realitu naprosto transparentní cenotvorby elektřiny. Obávám se, že ČEZ mi neodpoví.

Pro mnohé z vás bude ten dopis znít trochu socialisticky. Možná se budete smát, že chci získat leták k následnému nákupu akčních produktů. Možná vám to přijde jako sběr nálepek za nákup, na získání exkluzivního plyšáka ve slevě.

Ne, není tomu tak. Cenotvorba elektřiny je již delší dobu věcí veřejnou díky burze energií, která v reálném čase zobrazuje s přesností na 2 desetinná místa cenu plynu nebo elektřiny pro každý den. Tento vývoj je pak zobrazen ve vývojovém grafu, který si na Internetu vyhledáte s historií 1 či 10 let.

Ne, tohle není pláč nad nějakými konspiracemi kolem burzy energií, nebo pláč nad rozdanými kartami kolem struktury vlastnictví ČEZu. Tohle prostě odráží realitu naprosto transparentní cenotvorby elektřiny.
Nebudu vás déle zdržovat, je to opravdu prosté:
________________________________________________________________

Dobrý den ČEZU přeji.
Obracím se na Vás s následujícím dotazem.

Cena elektřiny se nyní již od 02.01.2023, tedy již 2 měsíce v kuse drží pod hranicí 200 EUR za MWh. Nyní (10.03.) je dokonce za 140 EUR/MWh, což je při současném kurzu koruny k EUR cca 3360 Kč.

I po připočtení DPH, běžné marže a dalších nákladů je hluboko pod vládou stanoveným stropem, který činí 6050 Kč včetně DPH.

Váš aktuální ceník na dobu neurčitou ovšem stále zobrazuje nehoráznou, nezastropovanou cenu 10 877 Kč, která naprosto neodráží realitu posledních 2 i více měsíců.
Ano, nám občanům účtujete cenu ve výši vládního stropu (6050 Kč), ale znovu zdůrazňuji, že tato cena je již dávno neodpovídá realitě a je řádově nižší.

Mohu vědět, kdy bude ceník elektřiny na dobu neurčitou upraven, aby zohlednil již minimálně 2 měsíce trvající nižší ceny elektřiny?

Díky a jsem s pozdravem.
Ondřej Kňava, váš nespokojený odběratel

_________________________________________________________________

 

Zdroje, kde si můžete zkontrolovat přesnost výše uvedených částek a položek:

https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/

https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html 

AKtuální ceník ČEZu

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondra Kňava | pátek 10.3.2023 9:59 | karma článku: 28,89 | přečteno: 961x