Máte básnické střevo? Publikujte na Internetu!

Kolik z nás alespoň jednou ve svém životě vytvořilo rýmovanou říkanku, napsalo úvahu při slohu na základní škole nebo vyznalo své city božské Kateřině z vedlejší třídy, kanceláře či cely. Kolik z nás si po opětovném přečtení svých řádků nepoložilo otázku: „Nemám básnické střevo?“ Nemám v sobě kus Seiferta, Jungmanna či snad Shakespeara? Minimálně jeden z vás ano. Pokud patříte k těm co odpověď na svou otázku stále hledáte, nebojte se jít se svojí kůží a anonymní přezdívkou na trh. Právě pro vás jsou zde literární servery, kterým se dnešní internet v ČR jen hemží. Pod článkem naleznete výčet těch nejznámějších.

Profimedia Registrace je velice jednoduchá. Stačí nalézt ikonu „Registrace“, které se většinou nalézá poblíž okýnek pro zadání uživatelského jména a hesla. Vyplníte požadované údaje a zejména se zamyslíte nad nickem (přezdívkou) pod jakou budete své výtvory prezentovat. Již navždy můžete být pro ostatní třeba „myšička kočičí“ nebo „krysa Vasilisa“. Stejně tak můžete použít své skutečné jméno a příjmení, je to zkrátka na vás.
Po registraci na jakýkoli literární web si již můžete psát, kam se vám co zlíbí. Nikde nepanuje cenzura (až na rasistické, sprosté či urážlivé texty), a i když jste sesmolili dvojverší s rýmem den - sen, dílko se takřka okamžitě objeví v éteru. Celá administrace je velice jednoduchá. Po zadání nadpisu, případného prologu a vyplnění několika kolonek (což se u různých serverů liší) stačí zkrátka vepsat nebo zkopírovat již připravené dílko z Wordu do příslušného okýnka. Po stisknutí tlačítka „uložit“ již nic nebrání k vyjití nové hvězdy na literárním nebi.
Jediné čeho se můžete právem bát, je zcela nepokryté hodnocení všech uživatelů, kterým se právě dostalo vaše dílko pod ruku. Nakolik jsou tato hodnocení relevantní nebudu komentovat, ale leckdy buďte připraveni na první reakce pod vámi denně oprašovanou perlou s kudlou na klávesnici. Internet se totiž Seiferty a Shakespeary jenom hemží. Na hodnocení těchto pisálků, není důvod reagovat, nebo se jimi rozčilovat. Pokud o komentáře pod svými díly nestojíte, na leckterých webech to můžete zakázat. Již se ale nikdy nedozvíte že „Jindřiška“ po přečtení vašeho výtvoru zamáčkla slzu a „cipísek“ se zase málem potrhal smíchy.
Netřeba umdlévat a pokud máte dostatečně obroušený styl, dočkáte se i jakýchsi ekvivalentů úspěchu. Jsou jimi určité „body“, které ostatní uživatelé vašemu dílu dají. Na každém serveru se toto „bodování“ liší, proto je potřeba přečíst si při registraci pravidla daného webu. Jednou to budou tipy, jindy zase procenta úspěšnosti vašeho článku, za svůj výtvor někde dostanete i rajče. Aby tato rajčata neshnila, je potřeba pohybovat se v éteru co nejčastěji a nebát se ohodnotit i díla jiných autorů. Dočkáte se třeba i té samé pocty od nich a zjistíte, jak na koho vaše „Noční odysea“ zapůsobila. Velkou váhu, ale těmto „bodům“ nedávejte. Po čase zjistíte, že se vám až moc nápadně vrací „body“ od autorů, jejichž díla jste taktéž pozitivně obodovali, nebo pod nimi zanechali nějaký milý komentář.
Pak se seznámíte s komunitou literárního serveru. Obvykle se jedná o pár lidí, kteří častěji než ostatní reagují na vaše výtvory, tráví na tomto serveru více času a komunikují více než ostatní. Budete mít své „chváliče“, své „kritizátory“ a bohužel jen hrstku objektivních  recenzentů, kteří vždy posoudí vaše dílo věcně, výstižně a s noblesou. Bohužel se těchto hodnotitelů vyskytuje v této komunitě nejméně.
Pokud se budete na literárním serveru pohybovat delší dobu a přiměřeně často, dočkáte se i různých žabomyších rozmíšek kdy Karel vadí Petře, protože Jan jednou o Radmile prohlásil, že neumí psát. Radmila ale podle Petry psát umí, ale to co uveřejňuje Karel... atd. atd. Někdy tato žabomyší rozmíška přeroste v opravdickou válku, kde se nebojuje řemdichem ani palcáty, ale zápolí se zde slovy v anonymním internetovém éteru. Tyto války i období klidu k životu literárního serveru patří, možná je nejlepší se jich vůbec neúčastnit a nekomentovat je.
Literární servery se snaží přilákat uživatele i na různé soutěže, leckdy vymýšlí toto zápolení samotní uživatelé, takže se můžete zapojit i vy. Můžete se stát i členy jakýchsi „klubů“, které sdružují autory dle jejich bydliště, stylu psaní, témat apod. Dále zde naleznete diskusní fóra, nejrůznější novinky ze světa literatury, pozvánky na akce kde se předčítá poezie, povídky apod.
Možná se vám jednou prezentování vašich básní, povídek a příběhů touto formou zprotiví, možná se stanete závislými, možná jste zkrátka nikdy žádnou poezii či povídku nenapsali.Rozhodně je třeba to alespoň vyzkoušet. Nikdy nevíte jestli se Neruda při reinkarnaci nerozhodl právě pro vaše tělo a byla by škoda, aby svět zůstal ochuzen o další „Hřbitovní kvítí“.  


Zde naleznete stručný seznam a popis největších českých literárních serverů: 
Supermarketem básní, povídek a prózy je internetový server Písmák (www.pismak.cz). Denně zde zastihnete online až 100 autorů, kteří sem perou svá díla zběsilou rychlostí. Přibude sem až 80 děl denně! Pár uživatelů, kterým se nelíbilo ať již rozhraní či "politika" serveru Písmák, založilo www.literra.cz, která se stala jakousi kopií Písmáka nabízející to samé na jiném designu a platformě. Dále můžete navštívit lehce živořící www.epika.cz, dále jeden z prvních literárních serverů www.totem.cz a také nově vzniklý server www.piste-povidky.cz Určitě naleznete na Internetu i jiné weby vybízející vás k uveřejnění vaší poezie či prózy, dobré je si pokaždé daný literární server prohlédnout, přečíst si reakce uživatelů, ať víte do čeho jdete.

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 11.10.2007 14:29 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1169x