Ekologická blbá nálada

Víte trochu mě to štve. Jeden říká: „zachraňte deštné pralesy“! Druhý „zabraňte globálnímu oteplování“! Ten třetí dva předchozí nazve ekologickými teroristy. Ale všichni tři jenom mluví, místo aby něco dělali. Za posledních 15 let řešíme pouze otázku: „Je tání ledovců, důsledkem negativního ovlivňování chodu přírody lidmi? Nebo je to přirozený důsledek vývoje teplot, který přichází v určitých dekádách, stoletích či tisíciletí?

Pořádají se dnes již téměř týdně kongresy, zasedání, schůze na totožné, výše zmíněné téma. Všichni jen mluví a mluví a přesvědčují ty druhé, že jen oni mají pravdu.
Dnešní otázka není postavena na tom, jak zabránit tomu, aby se v Holandsku nemusela postavit 15m vysoká betonová zeď, která se za moment potáhne po délce celého pobřeží Atlantiku. Dnešní otázka není postavena co udělat proti tomu, abychom nemuseli našim dětem vyprávět pohádku o tom, jak se naši pradědové věnovali zábavné činnosti zvané lyžování. Dnešní otázka je bohužel o tom, zdali má spíše pravdu ekologický terorista, nebo ekologický oportunista. Asi to oběma stranám vyhovuje.
Co by pak dělali, kdyby se nemohli scházet? Možná by museli jít také pomoci stavět tu hráz? Možná by museli přestat kouřit? Možná by se u nich přestalo svítit 100 W žárovkami. Ale hlavně by se nemohli scházet a donekonečna diskutovat jestli teda Houstone máme problém nebo nemáme.
Já osobně si myslím, že je už stejně pozdě. I kdyby se zrovna teď podařilo prosadit ty nejdrastičtější opatření jaké byly kdy navrhovány na všech ekokongresech za poslední 2 roky, nic již nezabrání tomu, aby to s námi jelo pěkně z kopečka dolů.
Hlavně ten texaský týpek co brzo půjde od válu mě vždy dokáže rozesmát.
„Víte pane prezidente jak se zalilo před pár lety New Orleans, myslíme si, že si za to tak trochu můžeme sami vypouštěním bordelu do ovzduší...“
„Ale jděte. Zrovna jsem mluvil se svým poradcem a ten mi řekl, že právě chytil na Orinocu tááákhle velikého úhoře a nad Manhattan se zase vrátily kondoři.“
Ten co ho tenkrát jen těsně nezvolili zase vyhrál Nobelovku za to, že umí ten problém alespoň správně pojmenovat a ještě jedná ve jménu míru.
Spíš bych si přál, aby se ti kuci ušatí konečně dohodli a ať již máme stavět další Temelíny nebo je naopak bourat bude to lepší, než jen vysedávat a tlachat a tlachat a tlachat.   

Autor: Ondra Kňava | pondělí 17.12.2007 15:31 | karma článku: 10,79 | přečteno: 1106x