Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přiznávám, že jsme 1.1.1990 odpoledne narušili hraniční pásmo

Možná se mne jednou vnoučata zeptají:" Babičko, a co to bylo vlastně to hraniční pásmo?" Tedy doufejme, že se mne na to zeptají a že obsah toho slova jim bude naprosto vzdálený a neznámý.

Silvestr roku 1989 byl strašně náročný na játra. Nejprve nám zvolili Vaška Havlů na Hrad, a pak jsme o den později vstoupili do roku, který měl celý náš dosavadní život změnit. Bouřlivé rozloučení s rokem 1989 bylo jak rozloučení se všemi těmi léty totality, které nám přinesly tolik nesvobody a ústrk. Nebylo divu, že jsme na ten úplně jiný Nový rok chtěli zažít něco velikého, vzrušujícího, nezapomenutelného. Ten konec roku jsme  s několika přáteli a kupou dětí od 1 - 7 let oslavovali nedaleko státní hranice se Západním Německem.

Ani nevím, kdo přišel s tím bláznivým nápadem vyrazit na Nový rok na krátký turistický výlet do hraničního pásma, kam se nikdo z nás nikdy nepodíval, ačkoli jsme mnoho let žili nedaleko. Zaparkovali jsme auta v poslední povolené vesnici a vykročili jsme s celou to hordou malých děcek do míst, kde se dosud pohybovali jen příslušníci pohraniční stráže, lesní dělníci a narušitelé. Šli jsme těsně podél drátů, v kterých zřejmě stále protékal elektrický proud, netroufli jsme si to vyzkoušet. Tabulky s varováním, že vstupujeme tam, kam se bez povolení nesmí, nám připomínaly, že zcela vědomě pácháme trestný čin.  V té obrovské euforii z konce komunistického státu přestaly fungovat všechny obranné mechanismy, dokonce i ty mateřské, které by měly chránit děti, a my jsme si šli do hraničního pásma požádat o průšvih.

Naše dovádění a obrovská radost ze svobody nebrala konce, dokonce jsme vydolovali ze země jednu tu úžasnou hraniční pásmo vymezující tabulku. Chtěli jsme si ji odnést domů na zahradu jako památku na to, jak se v této zemi dříve žilo. Dříve?

Usadili jsme všechny děti na klády a rozdělili jim svačiny. Děti vesele štěbetaly, honily se po cestě, když se odkudsi přiřítil vojenský gazík. Prudce u nás zabrzdil, z auta vyskočili dva "psohlavci" s vlčákem, ozbrojení až po uši. Jeden na nás zamířil samopalem, ten druhý zařval: " Okamžitě opusťte hraniční pásmo, máme hlášené narušitele s rozkazem je zadržet". 

Děti dál žvýkaly své obložené housky, ani my dospělí jsme se nijak nepolekali. Jen ta hlaveň, která na nás mířila nebyla moc příjemná a ten vlčák se taky netvářil tak, že by chtěl podrbat pod bradou.

"Ale soudruzi, už jste tady zbyteční, Havel dal rozkaz, abyste odsud vypadli, tak jsme vám to přišli vyřídit", řekl neohroženě jeden z nás, trošku posílen fernetem z čutory. "Žádný takový rozkaz jsem od velitele neobdržel, opakuji, abyste opustili hraniční pásmo, kam je vstup přísně zakázán". " Mami, ten pán má pistol jako já, jenže já jí mám na vodu", řekl Míša a loupal si mandarinku. " Však my už jsme stejně chtěli jít, jen počkejte, až se děti nasvačí, vidíte, že mají hlad", řekla jsem já, jako by bylo naprostou samozřejmostí, že narušitel se nejprve musí nasvačit, než bude zatčen a uvězněn.  

"Mami kakat,", pravilo batole. No jasně, trávicí trubice se dala do pohybu. Tak holt musí vojsko ještě počkat, až si Tomášek udělá hovínko, abychom pak mohli zmizet zpět za železnou oponu.

Na křižovatce, kde stála vojenská pozorovatelna, jsme potkali vojáčka, který se naštěstí netvářil tak přísně jako ten poručík se samopalem: "Odkial ste došli, boha jeho", pítala sa nás slovenský vojáčik,  "jaj, z Prahy ste, tam sa to teraz všetko zmenilo, naozaj, počúl som".

"Pane psohlavče, už se tady na to vykašlete, tady končíte, je konec, konec, slyšíte, celej ten tyjátr tady jde do ryti, chápete, člověče? "Šak viem, tiež už ma to tady serie, išel by som dom". "To choďtě a velmi rýchlo..."

To, do jakého nebezpečí jsme děti zavedly, nám došlo až večer, když jsme celou příhodu vyprávěli v hospodě místnímu lesníkovi: " To jste měli velký štěstí, jsou to raplové. Dostanou rozkaz střílet a moc nepřemýšlejí, ty jsou na to extra vybraný a psi vycvičený. A teď cítí, že přijdou o chleba. No, děkujte Bohu, že se vám nic nestalo."

Tu noc děti nespaly moc klidně: " Evo, jdi si k Zuzce, probudila se a brečí".

"Zuzi, copak se stalo, něco se ti zdálo, viď?"

"Mami, a ten pán nás chtěl opravdu zastřelit?"

"Ale kdepak, beruško, to byla jen taková hra, taková bojovka, víš, co jsme si pro vás vymysleli."

"A tu pušku měl vopravdickou?"

"Ale ne, to byla taková hračka, víš, ta vůbec nestřílí", snažila jsem se z toho trochu vylhat.

"Aha, jako má Rumcajs, viď. Na žaludy".

"No, možná na kaštany, byl to prostě taky takovej loupežník, víš? Tak už spinkej, to byl jen zlý sen, viď? Tak si pusť nějaký hezčí a už na to nemysli... Dobrou..."

Snad to byl všechno jen zlý sen, který se už nikdy nikdy nevrátí...

 

Autor: Eva Klokočníková | neděle 16.11.2008 7:26 | karma článku: 32,98 | přečteno: 4612x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Výbušné spoďáry na Hlaváku

Tak jsme zase jednou vyrazili vlakem z Prahy. Zatím vše klapalo. Kdosi však zapomněl v Bille na nádraží kufr s prádlem, tak nám to málem ujelo... Policie nás sice chrání, ale moc nepomáhá a hlavně špatně informuje...

30.4.2024 v 11:24 | Karma: 17,82 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Wintonovy děti nebyly jen Wintonovy

Na plátně právě vrcholí film "Jeden život" o hrdinovi Nicholasi Wintonovi, který těsně před válkou zachránil 669 převážně židovských dětí, které by jinak válku nepřežily. Byl to ale jediný hrdina tohoto příběhu?

25.2.2024 v 10:25 | Karma: 15,10 | Přečteno: 228x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

Konečně je zase masopustní veselí. Doba, kdy skončil předvánoční půst a předvelikonční ještě nezačal. Teď je dle tradice dovoleno hodovat, tancovat, veselit se a radovat ze života. Teď je čas pořádat večírky až do božího rána...

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 224x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

"Přijď, Duše Svatý, a pomoz mi, abych hříchy své náležitě poznal, srdečně jich litoval, upřímně se z nich vyzpovídal a doopravdy se polepšil...“

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

A co je to vlastně za lidi na tom ministerstvu?

Tak jsme se dozvěděli, jak to chodí na jednom českém ministerstvu: oslavuje se přímo na pracovišti, paří se klidně do půlnoci. No, nakonec nás daňové poplatníky to vyjde levněji, než kdyby oslava proběhla někde v "Alcrónu".

8.1.2024 v 14:20 | Karma: 45,84 | Přečteno: 8624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 17,82
  • Průměrná čtenost 2883x
Mám ráda kulturu,(ne)zajímá mne politika, fascinuje mne jóga. Mé životní krédo: "Když nejde o život, jde o ho..." Oblíbený citát:" Být trpělivý neznamená dělat někomu vola."


Get Your Own Real Time Visitor Map!