Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diagnóza „Důchodce“

     „Jo, jsem v důchodu a stojí to za pěkný kulový,“ nečekaně se na mě obořil známý, když jsem se ho zeptal, jak si svoje rentiérství užívá.

     „Co to meleš Milane. Já čekal splav superlativů a ty se tady zatím rouháš. Vím, že jsi přesluhoval, důchod budeš mít nadprůměrnej a stejně jako ti ho přeju, nechápu, proč bručíš.“

     „Vo prachy vůbec nejde. Dvacet let jsem tu divizi řídil, beze mě se tam nikdo ani neuprd a dneska? Nikdo mi nezavolá, nikdo se mi na nic nezeptá, všichni mě mají u zadku. Říkám ti nevděk, nevděk vod těch parchantů co jsem je vypiplal a který mě nakonec vyštípali.“

     Milan byl velkým šéfem, no velkým, co je to velký? Ach jo, jak je všechno relativní. Já bych nad ním i mávnul rukou, kdybych tu důchodcovskou hořkost neochutnal i jinde a možná, že chvílemi i v sobě. Jako tuhle.

     Sedím v zaparkovaném autě a čekám na manželku až nakoupí. To nákupní nekonečno mi zpříjemňuje teolog Tomáš Halík svojí knížkou Prolínání světů. Už jsem jí před léty četl, ale můj vztah k jeho osobě poslední dobou dostal trhliny a tak se snažím, přes znovu otevřené stránky jeho knihy, navázat přetrženou nit pochopení. Když tu najednou před mým autem divně parkuje starej křáp.

     „Ježíš babo, jak to parkuješ, to nemyslíš vážně,“ rozzlobí mě v duchu neukázněné zaparkování staré Škodovky s daleko starší řidičkou, napříč třemi parkovacími sektory před supermarketem.

     „No tak synu, ovládej se,“ zahrozí zpoza řádků otevřené knihy její autor. „Já ti tady vykládám, jak různá náboženství po staletí kultivují lidstvo, jak nás učí k toleranci a lásce, a ty takhle. Ta starší žena asi neumí couvat, no a co, místa je tu dost a její neohrabané parkování…………“

     „Dobře, dobře monsignore, už mlčím a přiznávám, že se i trošku stydím, ale uznejte, že ta baba, pardon, ta paní by se měla někde naučit parkovat,“ kostrbatě bráním svůj poklesek před duchovní autoritou.

     Přestávám číst a zamyšleně koukám přes čelní sklo. Nechce se mi věřit, že nás podzimní věk mění. Někde jsem četl názor, že důchodci jsou protivní až agresivní, že se i poprali, snad ve frontě na něco. Nechci to generalizovat, excesy se najdou v každé věkové skupině, ale!

     Při nedávném rodinném seniorském setkání u nás, to hodně zaskřípalo. Úvodní přátelské klábosení se po nějaké chvíli dostalo do negací. Moc se mně do toho nadávání na dnešní poměry nechtělo a tak tiše pozoruji, jak se měníme nejen vzhledově, ale i tematicky. Kdysi sdílené nadšení z dovolené v Bulharsku či šikovného nákupu botiček pro naše ratolesti u Dederónů a někdy i veselé příhody z našich ložnic, zůstaly dávno vzadu, snad někde v příkopech podél našich životních cest. Poslouchám, a asi by u toho i zůstalo, nebýt to, poslední dobou často vyřčené, že dřív bylo líp. Pak už se neudržím.

     „Můžete mi říct, co vám chybí,“ řeknu klidně, ač to ve mně vře. Kolem stolu se rozprostřelo ticho, které mě provrtává pohledem. Tápu, zdali se příbuzní nadechují, aby mě poslali ke všem čertům, či zda si nedokážou momentálně vzpomenout, co jim vlastně chybí. Využívám pomlky a pokračuji.

     „Přijeli jste v hezkých autech. Oblíkání moc nerozumím, ale řek bych, že vám to sluší. Nadávali jsme na bolševiky a dnes jsme schopný říct, že až tak špatný nebyli. Na tom není nejhorší, že je to lež, daleko nebezpečnější je, že my možná ani pořádně nevíme co chceme. Jestli nám něco chybí, tak to hledejme v sobě, nadáváním na poměry……….,“ dál už jsem se ale nedostal. Moje příbuzenstvo mě rozstřílelo kanonádou z těžkého kalibru – Kalousek, migranti, EET, muslimové, Babiš, Šabatová, no, škoda pokračovat, vždyť to všichni známe.

     Proč si blbostmi kazíme náladu?  Kde je chyba, že si, jak se říká, zasloužený odpočinek neumíme užívat.  Možná to bude tím, že s přibývajícím věkem příliš často a snad až zbytečně nervózně vyhlížíme ten druhý břeh. Ten, který tušíme za mlžným oparem nad mořem času, který je nám vyměřen. Ten břeh samozřejmě jednou přijde a přejme si, ať není z útesů plných vzteklých vln, ale z prosluněné pláže z bílého písku. To by se mi docela líbilo. Co bych ale nechtěl, až se mi tam Nejvyšší zeptá, jak bylo, nemusel zahanbeně sklonit hlavu a přiznat, že jsem byl vlastně šťastnej, jen jsem o tom nevěděl.

Autor: Zdeněk Kloboučník | neděle 24.1.2016 15:57 | karma článku: 32,55 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Tak se nám ten demoblok hezky pospojoval

Pěkně jako vláček. Za mašinkou s vyhaslým topeništěm, si poskládali svoje názorové vagónky. Mají to odklepnuté pro volební klání a vypadá to, že v první třídě budou vozy od Pirátů a STANu.

21.11.2020 v 8:20 | Karma: 34,18 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Jak jsem se stal pitomcem

Jdu s dcerkou na Strossmayerovo náměstí vrátit do výkupny lahví své hříchy proběhlého týdne. Najednou se mi holčička před Dopravním podnikem vytrhne a mojí setrvačnost zastaví až její otázka, „tatííí, co to je?“

15.10.2020 v 17:31 | Karma: 45,02 | Přečteno: 8066x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Je Senát jen trafika nebo ne?

Po každých volbách do horní parlamentní komory se ten otazník znovu objeví. Bídná volební účast je opravdu zarážející a ten nezájem veřejnosti má punc setrvalého stavu.

13.10.2020 v 17:36 | Karma: 33,12 | Přečteno: 786x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Rád se dívám na staré snímky

Nebylo to tak vždy, v dětství mi dokonce některé připadaly k smíchu. „Mami, to dříve měli všichni lidi tak vykulený voči?“

28.9.2020 v 14:51 | Karma: 22,39 | Přečteno: 407x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Přemluv bábu, přemluv dědu

Ten recyklovaný apel od dvou známých herců (Issová, Mádl), jak příští volby nepokazit, jsem přešel mávnutím ruky. Nakonec nebyl mířen na mě, ale vlastně na moje potomstvo a jejich vrstevníky.

19.8.2020 v 14:45 | Karma: 38,59 | Přečteno: 1621x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik