Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Zdenku Kloboucniku. Dnes snad se da rici, ze ano. Prikladam to na prava a povinosti celeho Senatu podle nasi Ustavy CR. Take to prikladam z neznalosti ceskeho obcana o nutnosti mit dve komory zakonodarne moci.

Omlouvam tuto neznalost v pristupu osob, ktere navrhovali Ustavu nasi republiky. Senat v teto Ustave je jen odvar toho, co by mel Senat byt v dobre organizovane republice. Jsem jeste dnes udiven nad neschopnosti nasich "velikanu" z filozoficke a pravnicke fakulty te ci one University. Ti, kteri se honosi s pridanymi tituly pred a za svym jmenem.

Nebudu opakovat spravnou praci senatoru tak, jak by vznesla duveru obcanu v tuto cast Parlamentu. Tech par senatoru v dnesnim obsazeni muze nahradit armadu "byrogratu" ve statnim rizezeni. Muze take ulehcit Justici mnoho prace s dosazovanim navrzenych cinitelu a schvalovanim dulezita rozhodnuti ministerstev.

Neodolal jsem tuto pripominku napsat. Jiz pro tu praci, jak to pan Kindl poukazal.

1 0
možnosti
RM

Jak se mám ve volbě rozhodnout mezi někým, o kom nic nevím a druhým, o kterém vím tolik, že se rozhodnu ho nevolit.

0 0
možnosti
JZ

Zákon o referendu by byl ústavním zákonem, který by potřeboval i souhlas tří pětin přítomných senátorů. Přes to nejede vlak.

Jinak, prohráli jsme volby do Senátu, tak je třeba ho zrušit. :-)

3 0
možnosti
Foto

Není ale tak trochu tristním výsledkem 30 let svobody, že jedině Senát má být strážcem demokracie, a to ještě jenom proto, že ho k tomu vyhecoval Zeman?

0 1
možnosti
JZ

Tak znovu, Senát jen tak rozpustit nelze, a v současné době je to nemožné. Každý si může myslet co chce, ale jak je vidět, Rozsíval a spol. ani neznají Ústavu.

2 0
možnosti
DR

Přesně tak. Rozpustit a nahnat k lopatě, kde budou všichni prospěšnější. Každý této instituci říká jinak, já třeba Odkladiště politických zkrachovalců.

Karma. R^

1 1
možnosti
VR

A nechtěl byste k té lopatě vy? Byl byste prospěšnější!

1 1
možnosti
PK

Nepotřebná a drahá instituce a dnes již potřetí použiji citát Miroslava Šimka: ,, Senát je nejdražší rekreační zařízení v zemi, ve kterém se každé dva roky mění třetina rekreantů,“ ale sedí to jako poklice na hrnci...

7 3
možnosti
RK

My na obcích jsme například letos velmi ocenili senátní iniciativu, když Babiš sáhl na peníze obcí z rozpočtového určení daní. Kdo nechce, nevidí.

5 2
možnosti
LB

L67i19b52o43r 81B94í58l89e11k

13. 10. 2020 18:13

Je to jen překladiště zbytečných lidi do dobrého finančního zázemí, kde nikdo za nic neručí, prostě senilní lidi, škoda, že to tak má jedno promile z celé Čr, kde si každý musí vyžrat to svoje a ještě dělají rozhodnutí, které nikdo nemůže ovlivnit

6 3
možnosti
RK

Mohu se zeptat, kdo ze zvolených starostů je přestárlý, senilní a zbytečný? Oni se narozdíl od členů naší vlády osvědčili v komunální politice a proto byli zvoleni.

5 3
možnosti
RK

Zamyslete se nad systémem voleb. Senát se volí dvoukolově a do druhého kola postupují pouze dva, kteří už voliče ostatních nemusí zajímat. Viz ptezident, který druhé kolo okázale ignoruje. A i v relativně malém senátním obvodě o velikosti cca 1,5 okresu se zvedne z gauče skoro deset tisíc lidí, aby dalo preferenční, opakuji preferenční hlas konkrétnímu kandidátovi. O tom se může většině poslanců jenom zdát. Zejména u stran a hnutí vůdcovského typu. Jejich jedinou zásluhou je výhodné místo na kandidátce.

5 5
možnosti
Foto

J54i97ř63í 44K59i66n53d92l

13. 10. 2020 17:54

RvRv To by si přál Babiš. Senát je důležitý při schvalování ústavních zákonů, kde je nutný souhlas obou komor Parlamentu Nestačí souhlas Poslanecké sněmovny ovládané Babišem. Pokud by to nebylo mohl by si Babiš měnit ústavní zákony k obrazu svému. Senátem musí procházet drtivá většina přijímaných zákonů. Důležitou výjimku v tomto ohledu tvoří zákon o státním rozpočtu a zákon o státním závěrečném účtu, jež projednává pouze Poslanecká sněmovna. Senát nemá přímý vztah k vládě, která musí mít důvěru v Poslanecké sněmovně, ale nemusí se těšit podpoře senátorů. U „obyčejných“ zákonů platí, že je Senát musí projednat poté, co k nim stanovisko nejprve zaujala Poslanecká sněmovna. U těchto zákonů má Senát možnost návrh zamítnout nebo ho „opravit“ přijetím pozměňovacích návrhů. V obou případech se ale návrh zákona vrací do Poslanecké sněmovny. Sněmovna se pak může rozhodnout na návrh Senátu nebrat ohled a horní komoru přehlasovat. K takovému přehlasování je ovšem v Poslanecké sněmovně potřeba kvalifikovaná většina všech poslanců – tedy 101. To se také Babišovy nelíbí . Jak by se vládlo bez takového zdržování

8 6
možnosti
MR

Pane Kindle, kolik ústavních zákonů se pokusila protlačit vládnoucí koalice?

2 2
možnosti
VN

Troufám si tvrdit, že k referendu o zrušení senátu by přišlo podstatně víc voličů, než k řádným volbám.

15 3
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik