Zima odchází – výmoly na silnicích přicházejí

Na konec zimy se těší všichni řidiči. Znamená to totiž zahájení každoroční oblíbené hry: „Bachajáma“.

tahle cesta je bez vymoluHnízdilová    

Pravidla jsou jednoduchá - projet obvyklou trasu s nejmenším počtem bodů. Pokud se trefím kterýmkoliv kolem do nově vzniklé díry = 1 bod, za spadnutí do loňské = 2 body (protože ta už byla jednou zaregistrována). Trošku to kazí občasná snaha správců komunikací, kteří některé vylosované výtluky odborně zaplácávají asfaltovými záplatami s neurčitou dobou trvanlivosti. Pak záleží jen na dobrém odhadu hráče - řidiče poznat, kdy záplata konečně povolí. Ulomené kolo platí jako speciální bonus a do běžného skóre se nezapočítává. Body se sčítají pouze v kalendářním roce, v lednu začíná hra vždy znovu.

Po dosažení 100 bodů hráč postupuje do 2.levelu. Zde již je na místě zvážit duševní i fyzickou způsobilost řidiče před příštím usednutím za volant. Toto doporučení nevychází z žádné odborné studie, přiznávám, že je to čistě subjektivní pohled. Vychází ale z mé osobní zkušenosti, jak mi prudce stoupne krevní tlak i hladina adrenalinu v okamžiku, kdy se z pod auta ozve příšerná rána a vím, že mám BOD. Nemluvě o mém údivu, kolik nespisovných slov si dokážu vybavit v poměrně krátkém časovém úseku. Tento negativní dopad na zdraví se násobí, pokud auto v nedávné době absolvovalo opravu. Koeficient pro násobení je přímo úměrný výši zaplacené faktury.

Nasbírané body bohužel nejde následně uplatnit jako slevu v autoservisu, kde vyměňují zničené tlumiče, čepy, spojovačky, ....

Doporučuji tento bodový systém zapracovat do příští novely silničního zákona.

Sleva v autoservisu by mohla být poskytnuta formou poukázek na péči odborného lékaře - psychologa. Ten by řidiči zajistil nezbytnou pomoc pro zpětné získání duševní rovnováhy a radu, jak se ze stavu našich silnic nezbláznit úplně. Zároveň by se tak předešlo možnému zneužití slevy, určitá skupina řidičů by jistě podlehla pokušení získanou částku okamžitě propít v nejbližším pohostinství.

A dobrou radu na závěr: Pokud se pohybujete mimo domácí silnice a auto před vámi zběsile kličkuje, kličkujte za ním! Je to zcela jistě místní znalec všech výmolů.

Teda pokud nemáte příšernou smůlu, že ten před vámi je totálně namol J

Autor: Božena Hnízdilová | pátek 23.1.2009 17:30 | karma článku: 22,67 | přečteno: 2195x