Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sicílie a Liparské ostrovy 2013 (II.)

Minchia in Sicilia fui! aneb druhý díl letošního lehce poprázdninového, vlastně dovolenkového putování po cizích luzích a hájích.

4. den 10.9.2013 – Taormina, Alcantara

V noci je neskutečné horko, navíc díky popíjení musím nad ránem vylézt ze stanu na technickou. Oficiálně vstanu ve třičtvrtě na osm a v klidu se vypravím. V devět vyrazíme směr Taormina, kde strávíme hodinu parkováním. Nakonec nás vysadí kdesi dole a do centra se musíme vyškrábat po svých. Historické město je plné lidí a pouličních obchodníků, u slavného řeckého divadla provoz ještě houstne. Koupím si čerstvý džus a spokojeně se vydám na obhlídku amfiteátru. Poté vyrazím nahoru ke hradu. Sluníčko správně jižně pálí, jde se snad po křížové cestě či co to je, u kláštera to vzdám a radši se najím. Po zapálení svíčky už je čas k sestupu, koupím si zmrzlinu a pomalu docourám na místo srazu. Bus nás nabere o půl druhé a vyrazíme do Alcantary. Přírodní park umožní na italské poměry nezvyklou hromadnou slevu, dostaneme modré náramky a můžeme vyrazit dolů k řece. Jenže nastane zdržení, schody jsou zatarasené a do výtahu nechceme, nakonec najdeme jiné schodiště a můžeme sestoupit. Pláž je na druhé straně, takže při brodění okusíme teplotu vody. Je pěkně nízká, ale stejně se převlečeme do plavek a vydáme se do kaňonu. Voda by prý neměla být výš než do pasu, jenže odhad byl špatný, po chvíli nestačím. Plavání mi nějak nejde, než si uvědomím, že bojuji s poměrně silným proudem a vydrápu se raději na kámen. Dál už zase stačíme, jenže tam je cedule zakazující další postup. Když se o něj pokusíme, ozve se píšťalka a mladík v rudém tričku cosi pokřikuje. Vylezeme tedy ven, kde shledám, že ručník by se vážně hodil. No nic, vydám se schnout na kámen, dokud sluníčko nezaleze za stěny kaňonu. Ještě focení a už je čas k návratu. Nahoře ochutnám místní pivo a ve čtyři vyrazíme zpátky do kempu. Zopakujeme včerejší nákup a dokonce se namáhám i s večeří. Poté zapíchnu mobil do nabíječky (nějak se mi podezřele vybíjí) a vydám se na mořskou koupel. Jsou pěkné vlny, plavat se v nádherně teplé vodě nedá, navíc dostanu takový zásah, že nezbyde než se odplížit do sprchy (tentokrát studené) a opětovně si umýt hlavu. Tímhle stylem mi zásoby kosmetických prostředků nevydrží! Na sprchu zdarma je fronta, ale vše zvládnu a můžu se jít balit. Spát jdeme brzy, zítra čeká Etna!

5. den 11.9.2013 – Etna

Budík se rozezní dvacet minut po páté do naprosté tmy. Nenadávám, jsem natěšená na tísícimetrový výstup. V klidu se vypravím a sbalím a můžeme nakládat do busu. Dokonce nám najede do kempu, leč je to poslední posun, který zvládne. Následuje oprava, nadávky, nervozita a spřádání alternativních plánů. Před půl devátou se již trochu nečekaně podaří nastartovat a můžeme vyrazit. Pod Etnou zakotvíme v deset hodin a můžeme rovnou vyrazit k výstupu. Za hodinu dvacet jsme na konečné lanovky, cože, to jsme tak snadno dali přes půlku výstupu? Po svačině pokračujeme dál, zvedá se prach a vítr, skupina se trhá. Nejvyšší přístupné místo nás uvítá v jednu neskutečným větrem, malý kráter ani neobejdu, snad by mě to sfouklo, čtyři opěrné body jsou skoro na nic. Jedinci nevybavení klacky se povětšinou vyválí v prachu. Po odpočinku v závětří u boudy je už čas k sestupu. Prach a písek řeže do nohou, mrznou mi i ruce, jenže rukavice zůstaly dole (nic neobvyklého). Horní stanice dosáhnu ve tři a zcela dolů se dostaneme pohodovým tempem v půl páté. U busu jeden po druhém fasujeme košťátko na ometení prachu, moc to nejde, ale přístup na palubu si vysloužíme. Po odložení batůžků je čas na nákupy a především pivní odměnu. U stánku s medy si dobře pokecáme, kluci se dokonce snaží o češtinu, je to vážně zábava! Ještě rychle koupit vodu a můžeme pokračovat za novými zážitky. Ke kempu se dostaneme v osm, jenže to není nic platné, jen nabereme jakéhosi postaršího Itala a jezdíme po celém městečku. Nakonec zaparkujeme u zadního vchodu a než přijde vytoužený povel k výsadku, postaráme se o atrakci místním obyvatelům. Posbíráme své propriety a vydáme se přes celý kemp k přednímu vchodu, kde potmě s čelovkami rozbijeme tábor. Bus musí zůstat venku, neboť se v úzkých uličkách dovnitř prostě nevtočí. Po vybalení se vydáme zkontrolovat společné prostory, smyjeme neskutečně vlezlý prach a zapadneme do stanů. Voda z rudých věžiček je sice prý pitná, nicméně nepříliš chutná.

/Původně sepsáno za účelem pozdějšího vzpomínání.

Autor: Klára Tůmová | pátek 25.10.2013 21:28 | karma článku: 6,38 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Výprava za Mařenou

"Myslíš, že tam ještě je, nebo ji někdo ukradl?" Hm, to zní jako zajímavá otázka, tak co třeba vyrazit to zjistit?

9.10.2022 v 17:37 | Karma: 15,35 | Přečteno: 370x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Když to člověk nestihne

To je pořád času dost. Přece to tam bylo vždycky. Tak tam prostě někdy vyrazím. Až... To už je jedno. Tenhle report nebude. Anebo jo? (Turistou v rodném městě/Toulky časem - Zoo na Zbraslavi)

15.8.2022 v 10:47 | Karma: 11,65 | Přečteno: 332x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Anabáze (bez)internetová

Lidičky, hlavně se nestěhujte. A když už náhodou musíte, nestěhujte si internetové připojení. V tomto procesu je spousta slabých míst. Nebo jsem snad narazila na celou plejádu joudů???

8.8.2022 v 9:34 | Karma: 16,91 | Přečteno: 327x | Diskuse| Společnost

Klára Tůmová

Když čert tento

Třetí březen strávený ve velkoměstě. Jednou za to mohla potřeba dělat věci správně a jít okolí příkladem. Podruhé nemilosrdná vrchnost. A potřetí? Inu, po období klidu se někdy všechno prostě... sype.

18.4.2022 v 16:45 | Karma: 12,33 | Přečteno: 362x | Diskuse| Osobní

Klára Tůmová

Co při/odnesl rok 2021

Na pozadí veledůležitých událostí se děje spousta věcí, které nejsou důležité pro všechny, avšak pro některé konkrétní z nás nejsou úplně zanedbatelné.

31.12.2021 v 14:20 | Karma: 10,30 | Přečteno: 165x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. NEchtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz