Psí vzpomínání - Náš neurotický pes

"Mamí, vona se zase drbe!" Kvílely mladé paničky střídavě a pořád dokola. "Dej jí něco na blechy, když spí v posteli!" Vyčesávání ani pipetky nepomohly a průzkum černého kožíšku navíc ukázal, že nezvané nájemníky nehostí...

Zvířecí dušička je citlivá na nálady, a atmosféra u nás doma bývala často pořádně hustá. S narůstajícími nároky holčiček na všechno možné si mamka brala čím dál víc práce, což v rodině vymazlené jejími lety v domácnosti značně změnilo pořádky. Bouře holčičí puberty nabíraly obrátek a blesky lítaly na všechny strany téměř denně. Co si s tím má taková malá hlavička počít?

Všemožné výbuchy vzteku a emocí nesla Karynka velmi nelibě. Při a po každém řevu a házení věcmi se klepala a hledala útěchu ještě několik hodin. A slzící poražené chodila utěšovat.

Poměrně dlouho také platilo, že pes nesmí do ložnice. Uvnitř bylo pravděpodobně pořádné dusno, když se Karynka upnula dílem na hlavu rodiny jakožto vůdce smečky, a dílem na tu, která byla doma nejčastěji. Že má k dispozici tři postele, do kterých se může uložit, ji za mák nezajímalo. Chtěla do té nedostupné. A tak po nocích seděla u zavřených dveří, kňučela a škrábala do nich. Kdo je nakonec otevřel, bylo později častým argumentem "dokazujícím" všechno možné... Chudák pesina ve finále nějakými spletitými mechanismy mohla za všemožné neurotické stavy různých členů rodiny a ani o tom nevěděla.

"Tady má lysinku," všimla si jednou mamka a v obavách z nějaké hrůzné choroby se začalo pátrat po příčině. Potvůrky to nebyly, výměna obyčejného krmení za drahé proti alergiím a pro krásný kožíšek taky valný efekt nepřinesla. Obyčejné granule Karynka však již navždy odmítala a nakonec jsme se dopracovali k tomu, že si jídlo vzala jen z ruky, z misky nikdy. Těžko bylo cizákům uvěřit, že ranní krmení psa je záležitostí na půl hodiny. A najíst se musí, jinak bude vylysávat. "A budeš to řešit ty!" Zněl pravidelný závěrečný výrok psí maminky. Léčba kortikoidy částečně zabrala, ale mamka ji nakonec utnula kvůli svému strachu z nežádoucích účinků. Nakonec se záhada vyřešila. Karynka si kožíšek v tom místě prostě vykousala. Stres nacucaný od někoho jiného je zkrátka mrcha!

Mazání "Zázračným kelímkem" (zdravím Oriflame) nezabralo, a tak byl vydán zákaz projevování negativních emocí. Kvalitní trénink v sebeovládání pro ty, co ho neabsolvovali již dříve...

/Pokračování příště.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Tůmová | neděle 12.6.2016 15:23 | karma článku: 15,61 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07