Léto k nepřežití

Lidé čím dál častěji papouškují tvrzení, že nemají rádi Silvestr. Neslaví příchod nového roku, protože jim vadí nucené veselí na povel. Zkuste ale říct nahlas, že nemáte pro ten samý důvod rádi léto? 

Fíha, to by byla troufalost. Princip je v mých očích úplně stejný, ale rozdíl je v tom, že Silvestr klidně zaspíte nebo přečkáte v práci, ale takové letní prázdniny, ty trvají dva měsíce!

Celý rok jsme v jednom kole, pracujeme, staráme se o rodiny nebo nás naplno zaměstnávají jiné aktivity, více či méně příjemné. Proč ale úderem června všechno skončí a nastane nucená přestávka? V televizi přestanou dávat pravidelné seriály a jiné pořady, divadla se odmlčí a všichni si začínají brát hromadně dovolené. U lékaře na dveřích ordinace visí cedulka o nepřítomnosti. Podnikání se zpomalí, leckteré firmy najedou na prázdninový režim. Internetové reklamy přestanou mít velký efekt, lidi tráví u počítačů méně času. Rozjuchané slogany, plakáty s rozesmátými divočícími mladými lidmi, to vše se nám snaží vnucovat vizi, že léto je báječné. Je to čas, kdy musíte nutně zažít něco mezi nebem a zemí, jinak nežijete naplno. Je to čas anarchie, nezávislosti, bláznivých nápadů a nespoutané svobody. Tak já budu upřímná - Léto je na prd. U mě se dostavila akorát deprese a pocit viny. Nejsem rozjuchaná a rozesmátá. Je se mnou něco špatně?

Všichni jsou rozcestovaný, takže známé skoro nevidíte. Veškeré vyřizování čehokoliv kdekoliv trvá déle. Dost často je nesnesitelné horko, ve kterém se se zdravým rozumem nedá dělat naprosto nic. V případě, že jste podlehli hromadné letní psychóze a taky jedete na dovolenou, znamená to se týden před tím brutálně šťavit v práci i doma, aby odjezd proběhl hladce, přičemž po návratu se zase týden brutálně šťavíte, než vše zapadne do vyjetých kolejí.

Sabotuju tohle nucené užívání si života. Já žiju stejně celý rok. Nevím, proč zrovna v létě bych musela zažít to, co nezažiju třeba v zimě? Média, jděte s tím už jednou pro vždy někam.

 

Autor: Klára Bártová | neděle 19.7.2015 11:43 | karma článku: 15,89 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

5.6.2017 v 16:38 | Karma: 15,85

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

2.6.2017 v 15:01 | Karma: 15,41

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

30.5.2017 v 18:33 | Karma: 16,04