Kamarád taky rád

Už delší dobu koketuji s problémem, který se týká kamarádství mezi mužem a ženou. Názory se různí, zkušenosti jsou všelijaké. 

Smířila jsem se s tím, že otázka zůstane nezodpovězena, protože je to záležitost čistě individuální, případ od případu. Včera jsem ale čistě náhodou četla jeden průzkum. Jedna z otázek byla právě tohoto rázu. Respondenti do 40 let, dejme tomu, že jedinci v produktivním věku, kteří jsou ačkoliv se sestupnou
tendencí, nejvíce sexuálně aktivní, odpovídali naprosto jednohlasně: "Kamarádit s ženou? Samozřejmě, jistě, určitě, klidně, bez problému." Dotázaní ve věku 40-50 let už tak jednoznační nebyli a paradoxně jedinci od 50 let výš shodně a nekompromisně konstatovali, že tento jev ve své pravé podstatě neexistuje. Hodno zamyšlení.

 Já osobně se příkláním k tvrzení poslednímu. Je pravda, že ještě o několik let dříve bych se bila za to, že ano, že to možné je, že já sama právě jednoho takového kamaráda mám. Deset let jsme se vídali, navštěvovali se, často i s partnery. Vše fungovalo, až do doby, než jsem si našla protějšek, kterému jsem začala dávat občas přednost před naším přátelstvím. Sled nepříjemných momentů, pár žárlivých majetnických scén a konec. Kamarád nebyl. No, jisto jistě tento příběh není ojedinělý a snad každý druhý nebo druhá podobný může přihodit k dobru, ale nepotvrzuje to prostě a jednoduše ten fakt, že toto přátelství možné není? Ne, oboustranně a bez více či méně si uvědomovaných vedlejších úmyslů, byť seberyzejších. Nejsme na této planetě proto, abychom se kamarádili, to je vedlejší evoluční jev soužití našeho biologického druhu, který je ale bohužel podřízen tomu stežejnímu, kterým je, množit se.

Nikdy jsem neměla víc kamarádů, než tehdy, když rozhlásím, že jsem sama, je mi tak dobře a nikoho nehledám. Zajímavé. Také jsem vyvinula teorii, že fenomén zvaný kamarádství mezi mužem a ženou v jistých případech existovat může:
- přítel, přítelkyně, manžel, manželka někoho mně velice blízkého
- někdo s kým už vztah proběhl a skončil vzájmenou mírovou dohodou (když
pominu, že je to téměř nemožné, tak výjimky se připouští)
Ale i v obou těchto případech je hranice velmi tenká. Nevím, jaký je Vás názor, můj je jednoznačný a už jsem ho zmínila v titulku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Bártová | pondělí 14.7.2008 20:35 | karma článku: 22,05 | přečteno: 2764x
  • Další články autora

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

5.6.2017 v 16:38 | Karma: 15,85

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

2.6.2017 v 15:01 | Karma: 15,41

Klára Bártová

Z deníku šestatřicítky

30.5.2017 v 18:33 | Karma: 16,04