Sunflower Caravan a osamělý James Nemo v Paláci Akropolis

V paláci Akropolis minulý týden k tanci a poslechu zahráli Sunflower Caravan. Doprovodil je charismatický James Cook a několik málo věrných fanoušků. Koncert to byl skromnější, ale přesto povedený.

James Cook, bývalý člen dnes již rozpadlé kapely Nemo, byl na jevišti stejně osamělý jako těch pár lidí, co se přišli do Akropole podívat. Stál v rohu s červenou kytarou a hrál. Sice na half playback, ale moc pěkně. Na programu byly především starší věci, které vydal s kapelou Nemo. Po koncertě se několika svým fanouškům svěřil, že ho původně měl doprovázet violoncellista. Ten se však zasekl v Anglii kvůli islandské sopečné činnosti. I tak byl jeho set vydařený, on sám moc sympatický a několik fanynek se přeci jen v elektro-rockovo-popovém rytmu roztančilo.


Andy nahodil patku, Michell hrábl do strun a Vít udeřil do bubnů. Začala Caravanní část koncertu. Hodinu, která zbývala, vyplnili chlapci beze zbytku svou psychedelickou hudbou. Andy tradičně šílel, lezl po stropě, rozhazoval židle a tak podobně. Krom toho samozřejmě zpíval a hrál na piano, či hamondky. Prostě šikovný a výrazný chlapec.

Hudba Sunflower Caravan je hravá, energická, barevná – prostě úlet. Připomíná to šedesátá léta, ale nemusíte si nic šlehnout, abyste se octli nahoře. Dříve jen instrumentální koncerty po vydání alba doprovází Andyho zpěv. Pamětníky zamrzí, že na koncertech chybějí pecky jako Sympathetic nebo London dancing, ale doba, zdá se, pokročila a stejně tak ambice kapely.

Koncert doprovází projekční plátno, kde se svíjejí krasavice a logo kapely. Jede se jako o závod. Andy stihne napodobit Vypsanou fixu, čímž pobaví většinu sálu, teď již z půlky plného. Při Meat Free Monday popřeje bubeníkovi Honzovi Janečkovi (ze Southpaw) k dožitým třicátým narozeninám a pokračuje se dál. Konec se nezadržitelně blíží a ačkoliv posluchači i Caravani by rádi pařili dál, policejní hodina je neúprosná.

Poslední cigareta a sklenička vína. Pár fanynek si koupí tričko, pár fanoušků cédečko a Akropolis se pomalu vyklidňuje. Beru si kabát ze šatny.

"Sunflower Caravan jsou nejlepší kapela na světě," vydechne vedle mě stojící chlapec.

Jo, vlastně má pravdu.

Sunflower Caravan

Pražští Sunflower Caravan vznikli v roce 2001. Původně jen instrumentální hudba byla v roce 2009 (po vydání alba Sunflower Caravan - selftitled) obohacena i o zpěv. Kapela hraje v původní sestavě Andy Čermák - Hammondovy varhany, klávesy, zpěv; Vít Rosnecký – bicí; Michell – baskytara. V roce 2007 doprovodili na turné švédské The Ark, ve stejném roce také dělali předskokana Glenu Hansardovi. Jejich hudba je na pomezí rocku a popu; sami sebe definují jako kapelu hrající Alternative Pop/Rock, Rock'n'roll, Power Pop a Indie.

Pro Studentpoint

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hüttlová | pondělí 31.5.2010 9:10 | karma článku: 5,41 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25