EKG je o lásce k literatuře

Dvakrát měsíčně se otevřou dveře divadla Archa a nehraje se divadlo. Přijdou sem spisovatelé, výtvarnící, herci a muzikanti a čte se, kouká se, poslouchá se a muzicíruje…. Někdy až do brzkých ranních hodin.

Hlavními aktéry, okolo kterých se celá tahle šou točí, jsou Jaroslav Rudiš a Igor Malijevský. Je tomu už tři roky, co tito dva pisálci uvedli EKG o lásce a snech na prknech divadla Archa poprvé. Za sebou měli zkušenosti z Akropole, kde podobný literární kabaret pořádali pod názvem Monoskop „šou pro živé i mrtvé“. Inspirací jim byly podobné literární večery pořádané v jejich milovaném Berlíně.

Dnes je EKG literárním večírkem, založeným na charismatu obou jeho propagonistů, věčně vtipkujících a neustále píšících nové a nové fejetony, básně, povídky a další literární dílka pro své posluchače. Vedle nich občas přicmrndávají více či méně známí hosté. Někteří jsou nezapomenutelní – třeba Jaromír Konečný a jeho specifický přednes. Na jiné zapomenete ve chvíli, kdy zaklapnou knížku (a pusu). Večer čas od času proloží některý muzikant pro „intelektuály“ (Jan Burian, Ester Kočičková). A kdyby smysly byly přeci jen čas od času otupeny přemírou mnohdy náročných textů, vždy se objeví nějaký výtvarník, či fotograf, který pro zpestření nabídne obrázky.

Stejně jako kolísá  křivka EKG kolísají i jednotlivé večery. Jeden měsíc jdete domů, okouzleni všemi těmi milými a chytrými lidmi, s obří kupou knížek. Ty většinou převažují. Jindy uvažujete, zda-li nebylo lepší zmizet do hospody již o přestávce. Zajímavý je také paradox, kdy spisovatel, jinak populární a ověnčený několika cenami, je v mluvené formě nudný a nezajímavý. I to ale patří ke kouzlu literární večerů. Každé EKG je premiérou i derniérou zároveň a činí z něj naprosto jedinečné představení.

Navzdory všem těm kolísavým křivkám a nevyváženým večerům je malý sál divadla Archa vyprodaný do posledního místa. Sehnat lístky bývá zapeklitá  věc, rvačka je taky o „V.I.P.“ židličky u stolečků  v dolní části hlediště. Okouzlující je především snaha hlavních dvou moderátorů diváka bavit. Večery zkrátka málokdy postrádají vtip (a nebo hloubku) a nejsou odfláknuté. A je skvělé vidět, že v dobách Avataru a iPadů se lidé ještě oddávají těm dávným rituálům a chodí do divadla za literaturou.

Přestože organizátoři v současné době pořádají EKG dvakrát do měsíce, je nutné zajistit si lístky alespoň měsíc předem. Nechte se tedy taky zlákat na sexy Jardu, mozek Igora a plejádu dalších hvězd většinou českého literárního nebe. A nebo se nechte vyšetřit a svůj výtvor pošlete těmto dvěma literátům na posouzení. Možná vám pak budu tleskat i já, přímo od V.I.P. stolečku, někde v hledišti.

Pro Studentpoint

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hüttlová | středa 19.5.2010 10:16 | karma článku: 7,63 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25