Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemám nic proti sádrovým trpaslíkům na iDNES

Symbolem nevkusu se stali v našich končinách sádroví trpaslíci. Sami o sobě za to tito zbarvení mužíci nemohou, prostě je jen někdo vystavil ve špatný čas na špatné místo a udělal z nich něco, čím sami být jistě nechtěli.

Byli zneužiti pro zvýraznění toho nejidyličtějšího domova. Nic proti tomu. Jen to prostě budí posměch u sousedů. A nelze se odvolávat na to, že každému se přece líbí něco jiného, tak ať si sousedé trhnou nohou. Posměch tady je, visí ve vzduchu jako ostrý meč, který utíná hlavu odsouzeného.

Vkus je totiž jen jeden. Je rozšířeným klamem, že každý má svůj vkus, že je na každém, co se mu líbí a co ne. Není nic vzdálenějšího pravdě! Schopnost vkusu znamená ocenění krásy. Krásy, která je obecně platná, kterou každý z nás pomáhá vytvářet. Krása se utváří většinově. Vědomí o ní se vyvíjí, ale její současná úroveň je jediná. Je to abstraktní společenská hodnota. Většina lidí ví, že pokud se dívá na krvák, je to pokleslé. Stejně jako ví, že krást housky na krámě se nemá.

Vnímání krásy je nejvyspělejší lidský pocit. Vyplývá z nejjemnější emoce, které se říká estetický cit. Stejně jako se tříbří naše jednání, tak se spolu s ním tříbří naše city. Jestliže pro tlupu neandrtálců bylo zásadní tvořit morálku pro bezpečné soužití, je dnes pro nás zásadní mít dobrý vkus. Je to jen otázka vývoje. Morálka je staré společenské měřítko. Strach z neznáma dosadil za autoritu Boha. Boha během lidské emancipace nahradilo Dobro. A Dobro v našem složitém světě nahrazuje Krása. 

Estetika je víc než etika: věta, který změní dobu! Stále žehráme na etiku, ale ta na umělý prostor, ve kterém trávíme svůj životní čas, nestačí. To podstatné se děje tím, že hrajeme role. Sami sebe vytváříme a očekáváme ocenění. Jsme tvůrci zcela nového umělého prostoru. Tělesně se pohybujeme in natura, ale naše činnost je převážně umělá. Odmala toužíme být krásní a díky tomu se snažíme být i dobří.

Krása je hlavní každodenní hodnota. Určuje ty nejzajímavější lidské projevy, formy a tvary. Už malá dívka česající barbíně vlásky se účastní tvůrčí činnosti. Každý pohyb jejího hřebínku skrývá možnost originality. Zanedlouho bude mladá slečna česat sama sebe. Jednou bude třeba razit módní trendy. Nebo se svlékne jako modelka malíři. Zvlněné kudrliny na plátně budou inspirovat mostního stavitele. Jeho most překlene mořský záliv. A o tom dlouhém mostu napíše poemu nějaký básník.     

Člověk sám o sobě je umělecké dílo. Musí se stále vytvářet a zlepšovat, aby uspěl. Už není doba velkých životních projektů, kdy se dá podle Sartra vytyčit cíl a pak k němu dospět. Novověk se skončil. Nejsme stroje, ale svobodní jedinci. Neustále se tvoříme a měníme díky vědě, umění i technice. Už nejsme ovce, které někdo pohání za jediným Dobrem. Sami za sebe se snažíme být co nejlepší. A měřítkem naší tvořivosti je vkus, ke kterému každý z nás různě dospívá.

Ve starověkém Římě stačil jako soudce vkusu Petronius. Jeden člověk určoval dobrý tón tenké kulturní slupky své doby. Jenže dnešní doba je mnohem rozvinutější, plná individualit, které se snaží uplatnit. Všechno je velmi klipovité, v podstatě virtuální, mnohokrát napodobené a nepůvodní. Žijeme v umělém prostoru, bezčasí, se všemi znaky „pseudomoderny“. Hodnota krásy se určuje mediálně, anonymně a komerčně.

Daní za svobodu je jistá pokleslost. Každý se může podílet na tvorbě a její míra kvůli tomu stagnuje. Ve vědě vládne komerce, v umění plagiátorství, v politice populismus. Je to nemorální i nevkusné. Už není žádný Petronius, který by rozhodl, co je krásné a co ne. Názoroví vůdci, mediální redaktoři, jsou otroky trhu nebo vlastní omezenosti. Komu by se chtělo přemýšlet nad klipy. Je to až příliš namáhavé. A bolí po tom hlava.

Ale zpátky k sádrovým trpaslíkům. Jako letitý čtenář časopisů typu The New Yorker si mohu dovolit snad posoudit stagnaci v psaní. Je daná všemi popsanými aspekty. Podobný stav je ve filmu, v hudbě i v mnoha jiných oborech, sází se v nich na klišé a sladkobol. To by se ještě dalo pochopit v mainstreamu. Na jeho titulcích na nás vykukují různí sádroví trpaslíci. A mezi nimi vždy úplně ze všech nejkrásnější Sněhurka. Je jen otázka, nakolik je to její zrcadlo dokonale vyretušované?

Vkus je jen jeden.

 

Výňatek z eseje O vkusu v pseudomoderní době z knihy Zprávy z pekla

 

 

 

Autor: Jan Klar | středa 31.8.2016 11:18 | karma článku: 22,73 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Jan Klar

Deník spisovatele – za barákem je ticho, Ukrajinci šli do války...

Mám rád ticho, bytostně, možná až přecitlivěle, opakem ticha je válka ve všech podobách. Je to stejné, jako když lidé milují ohňostroje, nechápu je, držím se zpátky,

7.3.2022 v 18:20 | Karma: 24,50 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – kdo dnes seje válku, musí sklidit porážku...

Je smutné, že po dvou letech Covidu, který mladé lidi přikoval do izolace a způsobil jim spoustu traumat, o kterých zatím ještě nevíme, musí čelit ještě válečné scenérii v Evropě.

27.2.2022 v 18:20 | Karma: 23,69 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – když nám média oznámí, v kolik začne válka...

Každé ráno, sotva člověk otevře oči, narazí na bullshits, na neuvěřitelné množství žvástu, které chrlí mediální sféra. Nevyčítám to zpravodajským službám,

23.2.2022 v 18:20 | Karma: 24,34 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – Češi, nenechte se manipulovat sebemrskači…

Opravdu mě baví, kolik našinců, snad z nedostatku vlastní sebeúcty, má potřebu hodnotit českou povahu, pranýřovat ji nebo ji tahat bahnem, což se za poslední roky stalo snad národním sportem.

9.2.2022 v 18:20 | Karma: 27,77 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Deník spisovatele – všechny ty ČT redaktorky za veřejné peníze...

Dopustil jsem se té neprozřetelnosti, že jsem si opět jednou pustil Českou televizi, abych si ověřil, jak je dnes pokud možno vyváženě reflektována naše společnost.

2.2.2022 v 18:20 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik