Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

22 let svobody

Ve čtvrtek 17. listopadu 2011 uplyne dvacet dva let od studentské demonstrace na Národní třídě, která odstartovala naši Sametovou revoluci, naši cestu za svobodou a demokracií.

X+

Letošní výročí pádu komunismu v naší zemi je dobrou příležitostí k zamyšlení. Těžko se mi však zamýšlí nad něčím, co jsem osobně neprožil a co si nepamatuji. Přesto se o krátké zamyšlení pokusím.

Často právě v těchto dnech mívám pocit, že se některých z nás zmocňuje nostalgie, jako bychom se slzou v oku vzpomínali na léta minulá. Dvacet dva let nesplněných slibů, hlásají jedni. Za co jsme zvonili klíči? Ptají se druzí. Na mysl mi vyvstává otázka, kdo a nebo co v nás tyto pochyby vyvolává? Na jedné straně jsou to naši politici, kteří skutečně často neplní to, co slíbí. Na straně druhé je nutné si uvědomit, že nesplněných slibů bylo i za dob komunismu velmi mnoho. Po volbách v roce 1948 komunisté slibovaliráj na zemi", ten však nepřicházel. Sen o socialismu s lidskou tváří" se rozplynul jako pára nad hrncem ve chvíli, kdy naši soudruzi podepsali potupné Moskevské protokoly, vzpomínáte?

Je třeba si skutečně nalít čistého vína. Ano, naše demokracie není příliš vyspělá. Současná světová finanční krize zhoršuje finanční a sociální situaci nás všech. Ano, spravedlnosti a slušnosti se ne vždy dovoláme. Je mnoho věcí, které se nám za těch uplynulých 22 let nepovedly, které neumíme či nechceme, ale musíme řešit. Je však uplynulých dvacet dva let dostatečně dlouhá doba na to, abychom byli ve všem stoprocentní? Obávám se, že nikoliv. Nikdo nám tehdy nedal do ruky žádnou příručku, která by nám byla rádcem, jak a kdy danou situaci či problém nejlépe vyřešit. Té pomyslné příručky se však nedostalo žádné z postkomunistických zemí. I proto dnes tyto země řeší podobné, ba horší problémy než my. V roce 1989 jsme získali svobodu, ale jako bychom náhle nevěděli, co s ní. A i přesto, že žijeme v demokratické společnosti již více než dvě desetiletí, naše demokracie je stále velmi mladá. Za těch více než dvacet let jsme kromě nesporných úspěchů zaznamenali i velké nešvary v české politice. To však nesmí vést k tomu, abychom zatoužili po návratu zpět. Cožpak si někdo z nás přeje, abychom se vrátili do doby, kdy nám například při přechodu státních hranic na západ hrozila smrt? Doufám, že nikoliv. Ano, s mnoha věcmi, které se staly po roce 1989 nemusíme souhlasit. Demokracie nám však dává právo být nespokojeni.  Dnes už nás nikdo nemůže nutit, abychom se tvářili šťastně a spokojeně a nadšeně mávali sovětskými vlaječkami v prvomájovém průvodu, jen proto, že si to někdo přeje.

Demokracie nám nyní dává právo volby, ačkoliv toto právo dnes hodně podceňujeme. Často slýchávám, že je vlastně úplně jedno, zda ve volbách podpoříme tu či onu politickou stranu, protože nakonec vše dopadne úplně jinak, než jsme si představovali. Přiznejme si, že si za to do značné míry můžeme my sami. Stále volíme ty samé politické strany a spolu s nimi staré známé tváře, které nás už jednou více či méně zklamaly. Ano, mladé lidi dnes politika příliš nezajímá. Když už se ale objeví někdo nový, nezatížený komunistickou minulostí, pak k němu my voliči nemáme důvěru. Takový mladý člověk se pro nás spíše než nadějí, stává mladým uchem". Člověkem, který nic" neumí a nemá žádné zkušenosti. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, ze kterého se těžko hledá východisko a který si uzavíráme především my sami. Naše často nesmyslné předsudky zabraňují mladým lidem v jejich seberealizaci a snaze napravit věci veřejné. Výsledkem toho všeho je, že v Poslanecké sněmovně i Senátu Parlamentu České republiky často sedí ti samí lidé deset i více let. Kdo za to může? My, protože je deset nebo i více let stále volíme!

V těchto dnech se často setkávám i s pesimistickým tvrzením, že dnes vlastně nemáme co slavit. Máme! Stali jsme se demokratickou a svobodnou společností. Bez ohledu na to, jak je naše demokracie a svoboda vyspělá. Jedno známé rčení říká, že demokracie a svoboda není nikdy natolik vyspělá, abychom si mohli dovolit ji přestat rozvíjet a chránit. Přestaňme se dále ohlížet za minulostí. Hleďme do budoucnosti.  Vraťme se k morálním kořenům hnutí, které u nás v listopadu 1989 zvítězilo! Bylo na nich snad něco špatného, kvůli čemu bychom měli zatracovat ducha Sametové revoluce?

Budování socialistické vlasti trvalo našim komunistům plných 41 let. My se nyní více či méně úspěšně pokoušíme budovat demokratickou a svobodnou společnost. Vyčerpali jsme však teprve něco málo přes polovinu času, který měli k dispozici komunisté. Až ujdeme na naší cestě za svobodou a demokracií delší čas, pak můžeme přemýšlet o tom, jak moc jsme byli úspěšní. Nyní jsou takové úvahy podle mého názoru předčasné. Jsem pevně přesvědčen o tom, že jednou budem dál.

 

Milan Kic

17. listopadu 2011

Autor: Milan Kic | čtvrtek 17.11.2011 17:00 | karma článku: 10,31 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Milan Kic

Sliby se slibují, blázni se radují!

Psal se říjen roku 2021 a bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Tehdejší opozice sdružená v koalici SPOLU, slibovala,že nezvýší žádné daně, vzpomínáte?

7.6.2023 v 22:15 | Karma: 40,18 | Přečteno: 1985x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

Vláda se rozhodla snížit zákonnou a mimořádnou valorizaci penzí od června 2023. Opozice chce změně zákona bránit parlamentní obstrukcí. Hledá vláda úspory na správných místech?

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., manžel kandidáty na post české prezidentky Danuše Nerudové. Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se o dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18 | Přečteno: 5545x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

Zbývají dva měsíce do volby prezidenta České republiky. Čekají Petra Fialu a jeho vládu bezesné noci? Již jen dva měsíce zbývají do chvíle, kdy Češi, Moravané a Slezané vyrazí k volebním urnám...

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Královna Alena

Královna sociálních sítí Alena Schillerová a její drahé kralování. Bývalá ministryně financí a místopředsedkyně vlády Alena Schillerová patřila mezi nejvýznamnější tváře hnutí ANO před parlamentními volbami. A co teď?

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29 | Přečteno: 677x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
student, invalidní důchodce

Seznam rubrik