Pavel Bém oznámil kandidatůru na předsedu ODS

Tento článek byl psán čistě jako předpoklady pro nového předsedu ODS, aby dokázal své straně pomoci z krize. Neřeším zda je Pavel Bém ten ideální předseda a také zda ODS je ta dobrá nebo špatná strana.

Tak Pavel Bém konečně oficiálně ohlásil kandidatůru na post předsedy občanských demokratů. Mirek Topolánek dokonce jeho krok uvítal.  Nabízí se ještě více kandiátů jak Topolánek, tak i Tošenovský a možná by se dalo uvažovat i o Sobotkovi. Bém je z nich však celorepublikově nejvíce  známý. Sice jej hodně lidí nemá rádo, ale udělal i hodně populárních kroků(například převlékání za cizince v pražských taxících).

Každopádně ODS potřebuje předsedu, který přesvědčí průměrné lidi, že to není pouze strana pro bohaté, a že její idee nejsou dobré pouze pro lidi s vysokými příjmy. Potřebují člověka, který bude opravdu vidět. Samozřejmě pouze v tom dobrém slova smyslu. I celkově by měl umět i průměrnému člověku přiblížit liberální způsob myšlení.Samozřejmě ODS je stranou, která se prezentuje, jako strana konzervativní, takže by se to pohybovalo zřejmě v této formě. Musí se prostě naučit  mít stejně přesvědčivé vedení, jako má ČSSD. Ano je vidět, že Jiří Paroubek je opravdový leader své strany, který navíc díky pomoci propagačních agentur umí s lidmi hovořit a hlavně je přesvědčit o tom, že to, co on říká je to správné. Toto ODS doposud chybělo. Takže se vůdce ODS musí naučit správně argumentovat a přesvědčit průměrného občana.

Není jisté, že toto splní právě Pavel Bém, jelikož ještě nedostal příležitost ukázat, co v něm doopravdy je. Pokud chce však ODS uspět musí se opět postavit na nohy a být bojeschopnou. Vše také nasvědčuje tomu, že se naše politické spektrum vyloženě bipolarizuje a ostatní strany si drží už jen své skalní voliče. Otázkou je jak tento trend bude postupovat a zda, zde za pár let nebudeme mít proti sobě opravdu jen ODS a ČSSD. V tomto případě by se opravdu měla ODS mobilizovat aby takovou bipolarizaci ustála. Jelikož nyní prochází něčím podobným jako před čtyřmi lety ČSSD a právě té pomohla osobnost Jiřího Paroubka. 

Takže musíme už jen čekat do prvního prosincového víkendu, kdy se koná kongres ODS a z něj výjde nový předseda.

Autor: Jiří Kelnar | úterý 28.10.2008 11:34 | karma článku: 11,05 | přečteno: 921x