Finanční krize= pohroma pro důchodce? NE!

Dnes jsem, jako každou neděli poslouchal OVM a zrovna tam vystupoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Několikrát za tu hodinovou stopáž byli zdůrazněni důchodci, jako skupina obyvatelstva ohrožená krizí. Jak to s nimi, ale vlastně je.

Pokud řešíme krizi(ne poplatky!), tak si musíme uvědomit, že stát stále vyplácí důchod složený ze dvou částí, jedna je fixní a povinná nějaká dejme tomu polovina a ta druhá je zřejmě jakýsi bonus od státu(tak tomu je aspoň u nás v rodině) můžeme tento důchod určit celkově jako nějakých 10 000Kč. Ten bonus se, ale nesnižuje nýbrž stále narůstá a vláda ani nedeklarovala jeho snížení či zrušení.

Celkově  se sice jakoby zdražuje, jelikož je stále inflace, ale ta je zas nejnižší za posledních několik měsíců, takže to cenové zvýšení je minimální. Dále musím ještě říct, že obhody v dnešní době vyhlašují neuvěřitelné množství slev(např. Tesco pomáhá proti krizi) a hodně důchodců, právě ve snaze ušetřit tyto slevové akce vyhledává.

 Proto mě napadá, jak jsou důchodciohroženi, pokud jim nebude hýbáno s důchodem(o tom se v dnešní době neuvažuje) a ani ceny nikterak nerostou. Zdá se mi, že důchodci na krizi naopak vydělají větším množstvím slev a bonusy pro stálé zákazníky.

Pokud se člověk podívá do obchodu a přečte si etikety zboží, které nakupuje, většinou není země výrobce ČR, takže kupuje majoritní podíl zahraničního zboží. Tím pádem, pokud by se nezměnila orientace zákazníků na domací výrobky je tzv. "třináctý  důchod" ve výši 2500kč pro normálního důchodce při útratě za jídlo, pro posílení ekonomiky zcela zbytečný. Pomůže opravdu jen jednorázově důchodcům, ale ekonomice ne. Proč tedy dávat krizové peníze do krizí neohrožené části obyvatelstva.

Vím, že na tohle mi pan Paroubek nikdy neodpoví a jeho snaha o zabránění dopadu krize na důchodce jsou spíše populismem než seriózním politickým krokem. V tomto článku se nezabývám tím, že někteří důchodci se svými penězi nevystačí, jelikož s němi nevystačili ani před krizí a já řeším jen krizi. Zdá se mi, že úsilí vlády i opozice by mělo jít do neprotekčního posílení zaměstnanosti.

Autor: Jiří Kelnar | neděle 15.2.2009 22:53 | karma článku: 28,35 | přečteno: 1454x