Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Město Kostelec nad Orlicí rozděleno kvůli projektu rekonstrukce

Město Kostelec nad Orlicí poslední dobou rozděluje téma rekonstrukce SK Rabštejn a Palackého náměstí. Město je tak rozděleno na dva tábory - jedna strana projekt rekonstrukce podporuje, druhá naopak. Celá tato situace je však obestřena spoustou zajímavostí.

Kostelec nad Orlicí

Projekt s názvem Centrum kulturního a společenského života Kostelecka je právě tím, co občany města rozděluje. Situace je tak vážná, že došlo k různým obviňováním z korupcí, lobování atd. Lidé, kteří se zpočátku v projektu angažovali strávili tak zřejmě mnohem více času vysvětlováním, než samotnou realizací a koordinací projektu.

Původní projekt zahrnoval rekonstrukci SK Rabštejn a městského náměstí. Jak šel čas, přicházeli petice, vysvětlovalo se, proč tak velký projekt, který je z velké míry dotován, byl projekt rozdělen, resp. v poslední fázi se řešila zejména rekonstrukce Rabštejna. Nad tím bych se rád pozastavil, myslím si totiž, že si město a jeho obyvatele zaslouží lepší kulturní zařízení, než jaké má, nebo spíše nemá. Z původního kina je již několik let Bowling centrum, ale to je v pořádku, něco nového pro stereotypní životy občanů. SK Rabštejn "slouží" jako společenské centrum, které spolu kombinuje sál pro pořádání kulturních akcí, zejména tanečních zábav, divadla, a kino. Posezení u delšího filmu na Rabštejně vyžaduje buď trpělivost, nebo nadbytek tukových polštářků v zadních partiích. Kapacita Rabštejna není nijak velká. Má-li se konat ve městě nějaká vetší akce, nabízí se Sokolovna. Zařízení několik desítek let v téměř původním stavu, kde na plese při teplotách blížících se mrazu se páni ohřívají destiláty a dámy musejí chodit zahaleni do pánských sak také není neobvyklým obrázkem. Město nejen že potřebuje kvalitní kulturní zařízení, které by se dalo využívat jinak, než pouze k pořádání plesů, koncertů, divadla a kina, nebo i jako konferenční centrum, nebo školící sál, ale přímo si ho i zaslouží.

Typicky se zde zobrazuje skutečnost, že mladí podporují jakékoliv změny, novinky a vylepšení, naopak na druhé straně jsou "ti starší", kteří už změny příliš nevítají, mají svůj jednoznačný názor, nic je o výhodách zlepšení nepřesvědčí a pro ně musí zůstat vše při starém. Je to věc, kterou většina z nás zná ze svých domovů, rodin, že naši prarodiče příliš jakékoliv novum nevítají. Dochází zde k paradigmatu, kdy starší generace nadává, že mladí vhodně kulturně nežijí, ale kde mají takto žít?

Iniciátoři petic by se měli zamyslet, a nejen oni, ale i ti, kteří se pod tyto petice podepsali. První fakt, že bylo napadeno výběrové řízení ohledně architekta Aleše Granáta, mi přijde směšný. Navíc, kdo lépe navrhne městské kulturní centrum, než ten, kdo zde žije, zná, vnímá a vidí potřeby občanů, a tak jim může centrum přizpůsobit. Mám zde pocit jako z Kaplického knihovnou - pro všechny to je hnus, který nechtějí, ale nikoho nezajímá, nezajímalo a spousta lidí neví, jak nadčasově bylo vnitřní zařízení knihovny koncipované a domyšlené. A to nejen pro návštěvníky, ale i co se šetrného nakládání s literaturou týče.

Nejzajímavější a snad i nejvtipnější je na celé situaci fakt, který by si měli uvědomit hlavně ti, kteří Konstantina Korovina v jeho petici podporují. Vždyť to byl právě on, který podporoval a připravoval volební kampaň Vladimíra Benáka (ODS) do Senátu, a nyní dělá co? Volá po ČSSD, aby na základě jeho podnětů potopili tento projekt.

V podstatě se město dostalo do takové situace, že se snažili zachránit projekt jako celek, ale tak, že je stálo veškeré úsilí prosadit Rabštejn, a výsledkem zřejmě dojde k tomu, že nebude ani Rabštejn, ani náměstí. Otázkou je, jak to bude po dalších komunálních volbách, zda-li bude mít někdo sílu to opět zkusit. Městští představitelé konají pro blaho občanů, v tomto případě se, ti aktivnější, kteří na to mají více času, občané, o představení své představy blaha jasně postarali. Nedokázali a nedokážou pochopit, že město rekonstrukci náměstí potřebuje, zejména co se kanalizací týče, ale vzali si Rabštejn jako snadný cíl a tím potopili celý projekt. Město mohlo financovat celý projekt minimálními prostředky, zbytek z dotace, naopak město nikdy na samotnou rekonstrukci náměstí dostatečné prostředky mít nebude.

Logo města pochází z Wikipedie

Autor: Tomáš Kavalek | úterý 17.3.2009 9:30 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Tomáš Kavalek

V žádném případě nejsem rasista, ale...

Nejsem rasista! Toť informace na úvod. Už několik měsíců probíhá tzv. krize. Lidé mají pocit, že nejsou peníze. Snižují se odměny, zdražují produkty, ale i ta rodina, které se řadí do kategorie „chudých“ má zpravidla auto, plazmovou nebo LCD televizi, rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, aj.

22.2.2011 v 9:10 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1774x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kavalek

„Já chci víc!“

V dnešní době jsme svědky neustálých požadavků na zvýšení odměn - mezd. Velká skupina lidí křičí, nadává a mnohdy i stávkuje, protože mají pocit, že jejich práce není dostatečně ohodnocena. Nemá smysl okolnosti ohledně stávkování jakkoliv do detailů rozebírat - musel bych použít mnoho výrazů, které by se při případné korekci jen těžko nahrazovali slušnými alternativy. Pokud si konkrétní člověk myslí, že je jeho práce nedostatečně ohodnocena, nechť změní zaměstnání. Vždyť co mu v tom brání. Když OSVČ zvýší cenu za své služby, protože se cítí nedostatečně ohodnocena, tak mu zákazníci zpravidla utečou. Tomuto jevu se říká konkurenční boj. Ať se i tak postaví zaměstnavatel ke svým zaměstnancům - konkurenčně. Tzn. pokud chce zaměstnanec více, než na kolik si ho zaměstnavatel cení, tak ať ho propustí, pokud ví, že na jeho místo nastoupí někdo stejně schopný a bude se mzdou spokojen.

16.2.2011 v 13:02 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kavalek

Mediálně sociální masáž na téma 21. 12. 2012? Nebo pravda?

Nevím, jestli se poslední dobou pohybuji mezi špatnými lidmi, nebo se jedná o již běžný stav. Připadá mi, ne tedy ve velkém, ale že mezi sebou lidé diskutují o stále více a více medializovaném tématu konce Mayského kalendáře - konce světa. Podle mého názoru se jedná o velmi dobře promyšlenou mediálně-obchodní masáž. Vzpomínáte na problém „Y2K“?

13.9.2010 v 22:10 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kavalek

Facebook - předvolební atmosféra

I na sociální síti Facebook je cítit, že se blíží volby. Lidé se přidávají k různým skupinám a tím dávají najevo, co si myslí o současné politické situaci a nadcházející události. Již nedávno jsem byl napaden, že můj blog je o ničem, že je "protiparoubkovský", nicméně zde pouze publikuji svůj osobní názor - od toho přeci blog je.

16.3.2010 v 11:37 | Karma: 16,54 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Tomáš Kavalek

Paroubek: Zprasím hokej

Na titulní stránce dnešního deníku MF Dnes mne velmi zaujal první titulek - "Paroubek: Spasím hokej". Vypadá to, že ČSSD se nebojí ničeho, aby pronikla co nejblíže k srdci průměrného voliče, a tak to zkouší i přes "národní sport".

2.3.2010 v 14:55 | Karma: 32,26 | Přečteno: 2933x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4074x
Twitter