Pražská pohádka o rozpočtové odpovědnosti

Představitelé nové koalice „rozpočtové odpovědnosti“ ODS a TOP 09 na pražském magistrátu mohou být po minulém týdnu naprosto spokojeni. Ve čtvrtek zastupitelstvo většinou hlasů schválilo návrh rozpočtu hlavního města pro příští rok. Členové městské rady v čele s primátorem Svobodou se usmívají, novináři nešetří chválou. Obě pravicové strany prosadily rozpočet odvracející obrovské zadlužení města, které by prý hrozilo v případě pokračování „zlé koalice“ ODS a ČSSD. Dobro zvítězilo, TOP 09 přijela zachránit čestného primátora a několik jeho věrných. Celé to zní jako krásný pohádkový příběh. Bohužel jak to tak u pohádek bývá, s realitou mají jen pramálo společného.

Bezprecedentní manipulace s fakty, lživé argumenty, zkreslování údajů, či zneužívání procesních postupů, to jsou základní atributy fungování nové pražské koalice po třech týdnech od jejího vzniku. Schválený návrh nového rozpočtu je toho nejlepším důkazem. Původní koalice ODS a ČSSD připravila po razantních škrtech návrh rozpočtu, který počítal s běžnými výdaji ve výši téměř 34 miliard korun, s investičními výdaji pak ve výši přes 10 miliard korun. Nová koalice ODS a TOP 09 ve čtvrtek předložila a následně schválila údajně úsporný a odpovědný rozpočet. Po porovnání čísel ale každý hned zjistí, že je naprosto totožnou kopií původního návrhu rozpočtu, počítající se stejnou výší běžných i investičních výdajů. Že by obě pravicové strany zjistily, že už není kde škrtat?

Avšak i přijetí nového návrhu rozpočtu města bylo něčím naprosto mimořádným. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby zastupitelstvo schvalovalo návrh, který nebude definovat a konkretizovat jednotlivé investiční akce napříč rozpočtovými kapitolami, ale jenž bude obsahovat pouze položku ve výši 10,19 miliardy korun bez bližšího určení. Jednotlivé investice se prý musí ještě prodiskutovat, přeloženo přihrát novým kmotrům a kamarádům. Jinak si totiž tento krok nelze vysvětlit. Zajímavý přístup od primátora a koalice, jejímž zaklínadlem je absolutní transparentnost ve všech oblastech.

Když představitelé pražské ODS oznamovali rozhodnutí vystoupit z koalice s ČSSD na pražském magistrátu, uváděli jako hlavní důvod nebezpečí „drastického zadlužení“ města, které by hrozilo v případě pokračování stávající koalice se sociálními demokraty. Současně regionální rada ODS navrhla okamžité zahájení jednání o vytvoření „nové pražské koalice rozpočtové odpovědnosti s TOP 09“. Dnes už každý ví, že hlavním důvodem rozpadu koalice byly mocenské boje uvnitř ODS a mezi jednotlivými kmotry napojenými na ODS i TOP 09, zatímco hrozící zadlužení bylo pouze lživou zástěrkou pro média a důvěřivé občany.

Po rozdělení křesel na magistrátu, představenstev a dozorčích rad v nejrůznějších společnostech, se však i nová koalice bude muset postavit čelem k otázce úvěru od Evropské investiční banky na prodloužení metra A do Motola, k dostavbě tunelového komplexu Blanka, či k nákupu nových tramvají. Šetřit přitom však může pouze na úkor kvality zdravotní a sociální péče, nižších výdajů do základních a středních škol, omezení či zrušení linek městské hromadné dopravy, uzavření některých kulturních institucí, či nižšími investicemi do opravy komunikací. Město však není firma, ale živý organismus, který nefunguje pouze na principu neoliberálních ekonomických modelů. Záleží jen na novém vedení radnice, zda si toto uvědomí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Kaucký | úterý 20.12.2011 8:42 | karma článku: 15,16 | přečteno: 914x