Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vypadá, když Izrael slaví sedmdesáté narozeniny

Nekonečné modrobílé davy v ulicích, přelety stíhaček nad městem a vlajky na každé lampě. Aneb jaké to je zažít Den nezávislosti v Jeruzalémě.

Když člověk vyroste v jedné kultuře a jedné zemi, o spoustě věcech si myslí, že jsou přirozené a že “tak byly vždycky”. Často je to teprve, když tuhle realitu konfrontuje s jiným prostředím nebo jiným názorem, kdy se dovede na nejrůznější zvyky, tradice a společenské vzorce podívat z větší perspektivy. Jednou z těchto věcí jsou i státní svátky a obecně řečeno patriotismus.

Přestože jsem já osobně komunistické Československo nezažila, mám pocit, že mnoho lidí z Česka má stále lehkou nedůvěru ke všem centrálně organizovaným státním oslavám, ještě o to více, když jsou do nich zapojena i armádní cvičení. Třeba Německo je toho ještě daleko extrémnější případ a moji němečtí kamarádi mi často vyprávěli, jak se i při mistrovství světa ve fotbalu veřejně debatuje nad tím, kolik vlajek je “už moc”. Na druhou stranu moji američtí spolužáci jsou zvyklí na úplně jinou realitu. Přísahy k vlajce ve školách, nesmírná úcta k vojákům, obrovské oslavy na den nezávislosti a státní vlajka jako součást popkultury. Tento týden jsem k těmto perspektivám přidala ještě další, izraelskou.

Izrael je teď místo, kde jsou všechny ideologie a náboženství na očích a mají obrovský vliv. Co se týče nacionalismu a budování národní identity, tak to se Izraeli doopravdy daří. Už jen při krátké procházce po Jeruzalémě si člověk povšimne, kolik péče se věnovalo jménům ulic (často biblická nebo z dějin židovstva), rozmístění naučných a památečních cedulí i muzeím a památníkům. Při studiu si také nelze nepovšimnout, jak je národní narativ přítomný ve výuce, v médiích a v neposlední řadě i při státních svátcích.

Tento pátek slavil Izrael svůj sedmdesátý den nezávislosti. Již s předstihem visely všude v ulicích vlajky a modrobílé ozdoby a prodejci nabízeli nepřeberné množství nejrůznějších předmětů s motivy izraelské vlajky. Samotný večer v den nezávislosti v Jeruzalémě pak vypadal jako jedna obrovská pouliční oslava, tedy alespoň v židovské části města. Hlavní třídou v západním Jeruzalémě proudily nekonečné davy lidí v modrobílém, spousta lidí měla na zádech navázanou vlajku a spousta si zakoupila jeden či více z tematických předmětů. Ty zahrnovaly vše od plastových modrobílých kloboučků po velmi populární obrovská nafukovací kladiva s ostny. Byl velký ohňostroj, promítalo se na budovy a v ulicích byly rozestavěny DJ pulty, u kterých tančily všechny ty obrovské modrobílé davy. Hlavní třídou se vůbec nedalo projít.

Izrael si za sedmdesát let své existence dal nesmírně záležet na budování národní identity a patriotismu. Je to přirozené, imigranti se do něj stěhovali ze všech koutů světa a jejich jediné pojítko byly různé druhy judaismu. Stát proto investoval obrovské úsilí do vytváření nových tradic, nové jednotné izraelské identity a pocitu sounáležitosti. V mnoha věcech to byl úspěšný projekt, o čemž svědčí i samotné páteční oslavy.

Jenže člověk, obzvlášť pokud má perspektivu externího diváka, nemůže zároveň nepřemýšlet nad tím, koho ten samý projekt vylučuje a zanechává mimo tuhle národní bublinu. Nacionalismus je velmi silný nástroj, který dovede přimět spoustu velice rozdílných lidí ke spolupráci a soužití. Jenže jako takový taky potřebuje určit, kdo jsou ty ostatní, co do jeho skupiny nepatří. Spousta těchto oficiálních oslav má pak příchuť toho, že se věci dělají davově a bez velkého přemýšlení, jen aby člověk nezůstal mimo. Mnoho lidí si tak koupilo obrovské nafukovací kladivo nebo sekeru s vlajkou Izraele, protože to okolo nich dělali všichni. Den předtím také zněly Izraelem sirény, které připomínaly památku na padlé vojáky a oběti terorismu. Je při nich zvykem se zastavit, vzpomenout na zesnulé a počkat, než siréna dozní. Samotné neuposlechnutí tohoto nepsaného pravidla se ale tak najednou proměňuje v silné politické stanovisko, kterým se člověk vymezuje proti izraelskému národu.

Davem na hlavní třídě jsem procházela se dvěma kamarádkami. Jedna z nich je Němka, která konvertovala k islámu a běžně nosí přes vlasy šátek. Když jsme vcházely do židovského davu, uvázala si svůj šátek na hlavě jinak, tak, jak ho nosí židovky, protože měla jednoduše strach z toho, jak by na ni lidé reagovali, kdyby si ho nechala “po muslimsku”. Když jsme ten samý večer procházely starým městem, které je z většiny arabské, bylo v něm ticho a prázdno. Obchody měly už večer zavřeno a jen pár zbloudilých turistů hledalo hotel.

Tím vším chci hlavně říct, že patriotismus a všechny tyhle oslavy národa mohou být mocným prostředkem k tomu, aby lidé cítili, že žijí v určité komunitě a mají spolu něco společného. Zároveň je to ale nástroj, který nevyhnutelně taky vylučuje ostatní a snadno může sklouznout k mentalitě “my a oni”. Jsem nesmírně ráda, že jsem mohla tyhle izraelské oslavy vidět. Ale upřímně jsem ještě raději, že jsem je viděla s perspektivou cizince.

Autor: Kateřina Velíšková | neděle 22.4.2018 19:46 | karma článku: 21,34 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma 2: O denním životě a konfliktu

Dlouhotrvající konflikt a obyčejný denní život v Jeruzalémě existují vedle sebe a nehledě na politickou situaci zde člověk téměř každý den potká známky obojího.

30.9.2018 v 19:00 | Karma: 16,50 | Přečteno: 498x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Lekce z Jeruzaléma: 1. Cizinci to mají jednodušší

Ačkoli to možná zní zvláštně, cizinec ze Západu smí v Izraeli i Palestině překračovat hranice, které jsou pro místní často nepřekonatelné.

23.9.2018 v 19:00 | Karma: 22,41 | Přečteno: 698x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

Noc u Mrtvého moře

Na co člověk myslí, když po roce odjíždí z Izraele? A jaké to je mít kamarády rozeseté po různých koutech světa?

16.9.2018 v 19:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 591x | Diskuse| Cestování

Kateřina Velíšková

O běhání v Palestině a taky o tom, jaké neziskovky mají smysl

V Jeruzalémě jsem začala běhat s palestinskou organizací. Stala se z toho jedna z věcí, která mi tady dává největší smysl.

2.9.2018 v 19:00 | Karma: 21,26 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Společnost

Kateřina Velíšková

Na checkpointu v Izraeli

Aneb o hranicích mezi lidmi, byrokracii a taky o věcech, kterých si cizinec cestující v Izraeli a Palestině vůbec nemusí všimnout.

27.8.2018 v 13:00 | Karma: 21,58 | Přečteno: 976x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 994x
Student, co se nějak ocitnul v Jeruzalémě. Na místě, které je neuvěřitelně různorodé, plné protikladů a taky trochu šílené. Tak bych o něm chtěla psát.