Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

MŠMT a samozvaní „analytici“ šířící zaručené zprávy v médiích o situaci v našich obcích to ale neví.

Naposledy jsme se dozvěděli, že tzv. nenaplněné školy v malých obcích prý lépe neučí. A je dobré je zrušit.

Jde o urážku řady malých nebo malotřídních škol. Tamní učitelky a učitelé musí být mistry na individualizovanou výuku včetně schopnosti učit vedle sebe děti nadané i děti se specifickými potřebami - děti ze své obce, děti, které velmi dobře znají.

Navíc si připomeňme, že takové školy, o kterých MŠMT a někteří analytici v médiích mluví, dofinancovávají obce ze svého. Většinově se jedná o mateřské školy a první stupeň základních škol. Proč jim do toho stát strká nos, nevím.

Doufejme, že tedy nemyslí i ty další tzv. malé školy v menších městech ……. A že nemají v plánu vznik „supersvazků Praha, Plzeň, Ústí n. Labem, Brno, Ostrava a Olomouc“ a zbytek škol zrušit.

To by bylo teprve efektivní. Ovšem, jak pro koho. Pro ministerstvo financí a ministerstvo školství určitě.

Méně nebo vůbec pro obce, učitele, žáky a rodiče.

Obce ví, že udržení školy v obci znamená budoucnost. Vzdělané děti - občané obce - jsou jejím základním předpokladem. Existence školy znamená udržení mladých v obci. Mladé rodiny tvoří komunitu pro budoucí rozvoj obce.

Milí rodiče v obcích - buďme prosím ve střehu.

Jisti si existencí školy nemůžeme být nikde.

Svaz měst a obcí i Sdružení místních samospráv zatím mlčí. Zřejmě je přešla chuť na jakoukoliv reakci. Nejhorší je srážka s hlupákem. Poslední odezva byla něco v tom smyslu - Ať se MŠMT seznámí s Ústavou a právem na samosprávu….

Přecházet nadále tyto opakované útoky na školy v obcích je však velmi nebezpečné.

Celkový rozpočet pro naše školy (všechny) je menší než v evropských zemích. I počet žáků ve třídách není ve srovnání s Evropou nikterak rozmařilý. Lépe jsme na tom v podstatě jen na středních školách. To má ovšem své důvody ve struktuře středních škol na území České republiky. Navíc se i tyto počty navyšují a ještě navýší - silné ročníky ze základních škol nastupují a přesouvají se - právě do středních škol. To ví asi každé malé dítě v republice, centrální úřady v Praze však zřejmě nikoliv.

Dohodu o síti škol musí udělat stát s kraji a obcemi. Tedy MŠMT, vláda. To ředitelé škol a již vůbec ne my - rodiče - zajistit nemůžeme. Návrh asi také nelze očekávat tzv. zespodu z vesničky Malá Lhota...

Obory středních škol, obsah rámcových vzdělávacích programů jsou také práce pro centrální úřady.

Zvýšit kapacity tam, kde je to potřeba, rovněž. Jde zejména o investiční zdroje. Tam, kde to stát v minulosti udělal, to zafungovalo. Vzpomeňme program pro prstenec kolem Prahy (2016), který jsem prosadila spolu s dotčenými obcemi. Bez něho by se učilo tisíce žáků škol zřejmě v lese. Mimochodem - zvládli jsme to tehdy společně za půl roku - to schválení investičního programu.

Nerozumím tedy opakovaným útokům na malé školy, útokům na tamní pedagogické a nepedagogické týmy pracovníků, útoky na obce. Proč?

Oni samotní nastavení sítě škol nevyřeší.

Stovky let nás poučily, že klíčové je udržení infrastruktury pro školy.

Vzpomeňme hrůzostrašné devadesátky a likvidaci sítě jeslí a mateřských škol. Dosud jsme se z toho nevzpamatovali.

A zásah tehdy dostaly i tzv. první stupně základní škol - říkalo se jim národní školy.

Sama ve svém nejbližším okolí vidím, co se s nimi stalo: Jedna budova dům s pečovatelskou službou, v další je městská policie, v třetí soukromé gymnázium, v poslední byty pro mladé rodiny. To je jedna městská čtvrť.

Ano, pravda. Jiná ministerstva na úkor škol a našich dětí „ušetřila“. Ale mělo to smysl?

Dejte tedy již školám pokoj. Obcím školy neberte. Nechte si knížecí rady o úsporách na managmentu škol a začnete škrtat u sebe. Pět procent jako u škol - na vládu to vychází - 0, 9 ministra mínus. Tak směle do toho.

A odpracujte, co dlužíte, milá „centrálo“ v Praze. Je to čím dále delší seznam nesplněných úkolů... Až si své úkoly splníte, budete žasnout kolik miliard ušetříte. A nebudete muset škrtat 0,35 úvazku uklízečky ve vesničce Malá Lhota.

Pozn.: Omlouvám se vesnici Malá Lhota v okrese Blansko a jejím 166 obyvatelům, stejně jako Malé Lhotě na Vsetínsku, součásti Velké Lhoty. nejsou myšleny, v textu jde o imaginární a zároveň kteroukoliv českou, moravskou či slezskou vesnici.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Valachová | pondělí 15.4.2024 16:36 | karma článku: 33,29 | přečteno: 2990x