Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matematikou to nekončí. Už začal celkový útok na maturity

Vyškrtnutí matematiky z povinných maturitních předmětů ještě ani neprošlo senátem a nepodepsal ho prezident a šiky bojovníků za nahlodávání jednotných závěrečných zkoušek už se zaměřily na dalšího nepřítele.

Na státní maturity jako takové.

Za mnoho a mnoho aktivistů to shrnul komentátor Aktuálně David Klimeš titulkem „Po povinné matematice nastal čas se rozloučit i s celou státní maturitou“. Ale samozřejmě navázal na průkopníka soukromého školství a zakladatele rozsáhlé sítě SCIO škol Ondřeje Šteffla. Ten namátkou v roce 2016 napsal, že „je na čase státní maturitu zrušit“.

Tak se na to podívejme trochu důkladněji.

První zajímavost je, že tyto hlasy zaznívají především z krajin soukromého školství. Jsou obaleny krásnými slovy jako diverzita či pestrost. A nutno připustit, že v řadě detailů mají ty hlasy dokonce i nespornou pravdu. Samozřejmě třeba roky bojujeme s tím si definovat, co vlastně od maturit chceme. Když maturity někdy za Rakouska-Uherska jako systém vznikaly, skládaly je možná dvě procenta obyvatel. Později pět procent, někdy v osmdesátých letech minulého století třicet nebo čtyřicet procent a tak dále. Těžko můžeme chtít, aby to byla pořád ta „stará dobrá maturita“, když ji naše zákony vyžadují jako kvalifikaci pro výkon množství povolání a konec konců i pro řadu živností. A jestli si dáváme jako úkol, aby maturity dosáhlo šedesát, sedmdesát nebo osmdesát procent obyvatel země, těžko můžeme zároveň chtít, aby to byla stejná zkouška, jako když ji skládalo pět procent z ročníku.

Ale já proti tomu postavím jiná čísla.

Hrubá neúspěšnost studentů u maturit je na soukromých školách podstatně vyšší než na školách veřejných nebo církevních. Podzim 2018 (tedy i s opakovacím termínem), Praha: Neúspěšnost studentů veřejných škol 13 procent, soukromých škol 25 procent, rozdíl 12 procentních bodů.  Plzeňský kraj: 16/29, rozdíl 13 p.b., Liberecký kraj 17/23, rozdíl 6 p.b.,  Jihomoravský kraj: 15/33, rozdíl 18 p.b… A tak by se dalo pokračovat. S výjimkou Vysočiny a Jihočeského kraje to v principu všude vychází takto nějak podobně.

Můžeme mít proti jednotným státním maturitám všelicos, ale když nic jiného, tak alespoň nabízejí srovnání skutečné úrovně znalostí studentů prověřené zátěží. Zjevně to nevychází pro soukromé školství nijak dobře (a to ještě hůře by dopadlo, kdybych vytáhla čísla za školy církevní, protože ty jsou ve většině krajů úspěšnější (mnohdy podstatně) než školy veřejné. Tedy jejich náskok na soukromé školy dosahuje i zcela děsivých 25 procentních bodů (Jihomoravský kraj) či 24 p.b. (Ústecký kraj).

Já mám také ráda diverzitu a různorodost, ale nemyslím si, že by se jimi měla zakrývat špatná kvalita. A pokud státní maturita odhaluje tak enormní rozdíly, pochopitelně nám tím cosi podstatného říká. Proto se také nutně musíme podezřívavě dívat na touhu po zrušení jednotné maturity zaznívající právě ze strany soukromých středních škol. Nutně to totiž vzbuzuje otázku, jaká by byla neúspěšnost na těchto školách v případě, že by si školy připravovaly maturity podle svého každá zvlášť...

Zároveň bych chtěla říct ještě jednu věc.

Nejsem fanatický obdivovatel státních maturit. Ale pokud by měly být zrušeny jednotné maturity, to ať jsou rovnou zrušeny maturity jako takové a nahrazeny prostě dokončením posledního ročníku školy. Pak bychom alespoň museli udělat revizi zákonodárství a zjistili bychom, komu všemu jsme postupně předepsali pro výkon zaměstnání nebo živnosti maturitu. Což by bylo nesporně přínosné.

A co se týká přijímání na vysoké školy, zde by systém široce pojatých všeobecných testů mohl sloužit jako velmi vhodný způsob nejen pro poměření zájemců o studium, ale také zpětně jako způsob hodnocení středních škol. Tato anonymizovaná data by pak veřejnosti sdělovala, že studenti školy A tento test zvládají v průměru na třeba 75 procent, studenti školy B na 53 procenta.

Stále si nicméně myslím, že jednotná státní maturita smysl má. Raději bych ji viděla s matematikou, byla to dle mého strašná škoda ji zase z maturit vyhodit. Ale už se stalo. Nepochybuji o tom, že odpůrci státních maturit budou pod slogany „diverzita vpřed“ a podobnými pokračovat ve svých „reformních“ snahách. Pokud by někdy měli být úspěšní, což se zjevně může stát, pak to nejhorší pro veřejné rozpočty i pro české děti by bylo polovičaté řešení.

Protože pak by klidně mohly vznikat další a další hromady soukromých středních škol, které by ale nemusely splňovat v podstatě žádná kritéria kvality.

Autor: Kateřina Valachová | pondělí 11.5.2020 8:00 | karma článku: 27,09 | přečteno: 7126x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Je třeba si vybrat. Školu, nemocnici, služby nebo nižší daně hlavně bohatým?

Daňový balíček 2021 v podobě, v jaké prošel sněmovnou pod taktovkou ANO – ODS – SPD, znamená celkový zářez do veřejných financí v objemu dejme tomu 130 miliard korun. Většina bude chybět vládě, přes 40 miliard obcím a krajům.

24.11.2020 v 8:00 | Karma: 18,48 | Přečteno: 9893x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Otevření škol? Ano. Ale musí být podmínky

Jsem ráda, že od 18. listopadu otevřeme alespoň první a druhé třídy základních škol a třeba i předškolní přípravky. Ale podle mnohých odborníků je to opatření odvážné a může mít také své důsledky.

13.11.2020 v 8:02 | Karma: 17,11 | Přečteno: 12303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Ať se školáci učí brzy na „plný plyn“!

Potřebujeme co nejdříve otevřít školy. Na tom se asi všichni shodneme. Musíme začít první a druhou třídou ZŠ, pak přidat třídy, kde se letos děti chystají na přijímací zkoušky. Tedy hlavně devítky a pětky.

9.11.2020 v 8:09 | Karma: 16,86 | Přečteno: 9569x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Pokud dluhy a daně, tak jen chytře. Aby tady mohly žít i naše děti

Se zadlužením vyvolaným koronavirem se musí vypořádat všechny evropské země i celý svět. Rekordní schodek státního rozpočtu letos nebo v následujících letech je vážná věc, ale ne neřešitelná. Ale!

29.10.2020 v 8:21 | Karma: 14,50 | Přečteno: 7349x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Místo chráněného otrocký účet

Chráněný účet vadí. Zjevně. Čelí nyní ve sněmovně tradiční taktice, která se ve spojení s exekucemi objevuje zas a znovu. Je to metoda „výborný nápad, ale musíme to zlepšit“. Ve skutečnosti to znamená zničit.

20.10.2020 v 8:31 | Karma: 20,91 | Přečteno: 8097x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik