Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1918/2018 – Stále máme hladovějící děti ve školách

Ocenila jsem na svém facebooku, že premiér Andrej Babiš se přihlásil k myšlence zavést bezplatné obědy pro předškoláky a děti na prvním stupni základních škol. Ostatně – je to návrh, který jsem nadhodila již několikrát.

Vždycky se pozvedlo velké haló proti: Bude se vyhazovat více jídla, jsou důležitější věci na financování, potřebujeme raději dálnice, budeme krmit nepřizpůsobivé… Vzpomínám se na titulek v novinách: „podporuje to příživníky“. A další oblíbené: děti to stejně vyhodí a nakoupí si brambůrky s kolou (což tedy zvláště u těch předškoláků nebo prvňáků musí být skutečně „masové“).

Minulá vláda do toho nakonec „nešla“. Škoda a chyba. Ale lepší později než vůbec.

Nyní je na světě můj poslanecký návrh, jak to legislativně vyřešit. A pokud má tato myšlenka podporu premiéra a tedy počítám i hnutí ANO, považuji to za skvělé. Konečně je tady reálná šance, že se to povede prosadit.

Mimochodem – Finsko je ve školství považováno za absolutní špičku. A bezplatné obědy v podobném rozsahu má dávno. Stejně jako Švédsko či například pro věk 4 – 7 let Anglie a Skotsko (od roku 2014, tedy za vlády konzervativní strany, až někdo bude mluvit o „socialistickém experimentu). Nyní je takový návrh v jednání se silnou politickou podporou na Slovensku. Nebudeme žádný „kůl v plotě“.

Před pěti lety jsem poslouchala od bezvadných učitelů ze severu Čech a Moravy zhruba tento příběh. Víte, které děti nejezdí na hory a na školy v přírodě? Nikoliv ty z naprosto nejchudších rodin. Těm pomohou nadace nebo i jednorázové sociální dávky. Doma zůstávají děti z té zóny „těsně nad“. Jejich rodič – samoživitel nebo rodiče se špatně placenou prací - „ještě“ nespadají do zóny skutečné chudoby, ale také nemají na cokoliv „navíc“.

S obědy zdarma je to podobné. Když jsem byla na ministerstvu, s pomocí nadace Women for women a dalších jsme uskutečňovali „obědy zdarma“ pro tisíce dětí. A mimochodem existují odborná vyhodnocení dopadů. Jsou fascinující – zlepšila se docházka, zlepšily se školní výsledky, ve třídách je lepší atmosféra, obyčejné společné stolování zlepšilo vztahy mezi dětmi. Mnohá data lze najít ve studii, kterou v roce 2017 vypracovala společnost Median a Open Society Fund (ZDE). Projekt naštěstí pokračuje a dále pomáhá.

Ale to je pomoc tam, kde to „systém“ vezme – řada krajů se například odmítla do projektu zapojit (naprosto nechápu, proč vlastně). Je rok 2018 a v našich školách jsou desítky tisíc dětí, které nemají na oběd, když jsou ostatní do jídelny, tak čekají v šatně či kde. Nebo si pro ně přiběhnou maminky a berou si je domů, aby jim daly něco ještě levnějšího, než poskytuje škola. Z pohledu Prahy, Brna nebo dalších velkých měst to zní skoro neuvěřitelně (i když pozor – i v bohatých regionech nejsou děti bez oběda výjimkou). Ale je to častá realita mnoha regionů a je to skutečná každodenní situace mnoha dětí.

A to jsme země se skutečně unikátní sítí jídelen, spoustou skvělých kuchařek v nich, v zemi bohaté na regionální potraviny. Jak pro ty děti, jejichž ponížení musí být skutečně strašlivé, může být škola místem pro kamarádství, bezpečným prostorem pro jejich dětství?

Bezplatné obědy se nevylučují s lepším ohodnocením učitelů (což je skutečně alfa i omega kvalitního školství), nevylučují se ani s penězi na skutečně bezplatné pomůcky a potřebné věci do školy, nevylučují se s investicemi. Sto let od vzniku republiky bychom si pro předškolní děti a děti na prvním stupni základních škol měli obědy zdarma dovolit.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 4.12.2018 8:00 | karma článku: 21,59 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Škola v obci, na vesnici ? Prý už ne

Marie Terezie i T. G. Masaryk věděli, proč mají být školy ve všech obcích. tedy i v těch malých, ve vesnicích. Z existence školních budov z oněch období těžíme dodnes. Paradoxně. Bez nich by zůstala polovina žáků na ulici.

15.4.2024 v 16:36 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2996x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Atentát na poctivé financování škol. Už zase

V březnu 2017 jsem s podporou mnoha sdružení a organizaci (seznam je na konci blogu) prosadila reformu financování škol (regionálního školství).

25.11.2023 v 8:00 | Karma: 30,23 | Přečteno: 15232x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Stávka za děti, ne za učitele

Řada učitelek a učitelů i ředitelů a ředitelek mi píše, proč jdou do stávky. Podělím se však s Vámi o dopis, který jeden z ředitelů poslal rodičům. Je mi sympatický způsob komunikace s rodiči a to, že nám jde o společnou věc.

15.11.2023 v 15:57 | Karma: 13,68 | Přečteno: 18262x | Diskuse

Kateřina Valachová

Strašná neúcta v Den laskavosti

Jsme svědky vášnivých debat k přesčasové práci lékařů v nemocnicích. Lékaři přitom chtějí mít jen šanci se vyspat a být normálně bdělí, když operují pacienty. Kdo by byl proti?

13.11.2023 v 17:35 | Karma: 19,15 | Přečteno: 18663x | Diskuse| Společnost

Kateřina Valachová

Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

7.4.2023 v 16:30 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4345x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik