Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fajnová neděle

"Oběěěěěěěěd," zvolala naše babička (tedy, aby bylo jasno, je to máma mého manžela Mirka, tedy oficiálním názvem tchyně - ale pro mě je to prostě maminka, event. babička - dle situace) přes náš dvůr a jako první - a jako obvykle - se vydal tryskem kupředu Billucha (náš pes).

Hospudka-Mlyn u Dyjewww.vnorovice.cz

Babička na Billušáka vždy pamatuje - pokaždé na něj čeká vlastní miska s vlastním obědem. Dnes to bylo maso z babiččiny domácí polívečky, doplněné houskovým knedlíčkem. Bydlíme totiž společně v jednom velkém vesnickém domě, 5 km od Dačic (to je takový skoro zapomenutý koneček Jižních Čech zaný Česká Kanada, skoro už Jižní Morava a kousíček to máme i na Vysočinu a do Rakous) a občas si dopřejeme luxus "nechat si navařit od maminky". Než jsme stihli dojíst polévku (výtečnou s domácími nudlemi a knedlíčky, heč :o)), zhltnul Bill svůj příděl, přihrnul se k našemu stolu a dožadoval se nášupu. Když nezabíraly na nikoho z nás prosebné psí oči, přinesl vychytrale svou misku a bacil s ní babičce k nohám. To už nevydržela a přidala mu.

Slunce pálilo jako uprostřed léta, tak jsme se vydali pěšky do naší Hospůdky u splavu. Před třemi lety jsme si otevřeli "osvěžovnu" na nádherném místě u splavu a na kraji lesa (viz příložené foto) - no řeknu vám, úplný kýč :o) Nejbližší hospoda je totiž právě až v Dačicích, a tak když se nás už postopadesáté vlastní turisté (ubytovaní v létě v našich objektech) chtivě ptali "kdeže tady máte dobré pivko?", nezbylo, než zbudovat vlastní nálevnu. Za ty první dva roky s nám povedlo rozjet hospodu se vším všudy (tj. máme nejen točené pivko, zmrzlinu, kávičku a všechny možné další nápoje alko i nealko, ale též vaříme rychlá jídla) a troufnu si tvrdit, že u nás panuje moc prima rodinná atmosféra. Aspoň to všichni říkají a jelikož se k nám rádi vracejí a už v lednu volají "kdy už konečně otevřete", tak si to asi myslí také.

Dnešní odpoledne se vážně vydařilo - postupně se zastavilo několik známých z Dačic a okolí, kteří k nám obvykle chodí v létě, kdy máme otevřeno denně (teď zatím jen o víkendech). Místních je totiž u nás zoufale málo, turisté do naší oblasti v zimě vůbec nejezdí, takže máme zavřeno. Ale v létě to u nás ožije a jedeme od rána do noci. Jsme přímo na turistické zelené stezce, na strategickém místě mezi Dačicemi a Slavonicemi, na cyklotrase, nově i na trase Nordic Walking. Dnes jsme se tedy vítali s našimi stálými hosty, dnes už v podstatě milými přáteli. S každým jsme chvilku popovídali, probrali novinky, poseděli na sluníčku, vypili kafíčko či malého panáčka... Prostě pohodička, jako už dlouho ne.

Odpoledne jsem se s Billdou vydala zpět domů, Mirek ještě zůstal, protože přišli další hosté. Máme to domů necelý kilometr po polňačce. Byla to další idylka: nebe modré jako u moře, kolem začíná všechno zelenat a kvést. Bylo mi tak krásně, že jsem si to prostě nemohla nechat pro sebe. Kdo čekal nějaký zádrhel, problém či podobnou negaci, tomu se omlouvám, že jsem ho obrala o čas :o). Každopádně všem přeji krásný zbytek neděle, zejména těm, kteří třeba neměli možnost užít si takovou pohodičku, jako já.

Autor: Kateřina Kašparová | neděle 5.4.2009 17:55 | karma článku: 20,22 | přečteno: 2713x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

A až všechno zakážeme, bude úplně nejlíp

Tohle mi vážně vyrazilo dech – s posledním listopadovým dnem skončil největší poker room v Praze. Rozhodnutí, které naprosto postrádá veškerou možnou logiku. I drsní chlapi posmutněli...

1.12.2015 v 12:02 | Karma: 46,90 | Přečteno: 50594x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Víte, co je Jágr v kabátku?

„Co ti mám povídat, mám Jágra v kabátku, hned na flopu jsem trefenej tupýrem, tak to tam kejchnu, frajer to pošle s květnem, a dopajdá mu tam kožak na štráse?!“ To není odposlech z blázince, ale od pokerového stolu. Nevěříte?

24.11.2015 v 16:06 | Karma: 22,74 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Sport

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

Česká eurokomisařka Věra Jourová dostala nápad – chce, aby EU nařídila i soukromým firmám povinné zastoupení žen ve vedení. To mě coby ženu přímo nebetyčně uráží!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27 | Přečteno: 4394x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Největší bordel - Česká pošta!

Myslíte si, že když pošlete dopis nebo jinou zásilku DOPORUČENĚ, že ji opravdu obdrží ten správný adresát? Pak jste hluboce naivní - jako jsem byla do dnešního dne i já...

24.9.2015 v 14:26 | Karma: 38,39 | Přečteno: 4638x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kašparová

Proč se poker hodí pro život

Když někde řeknu, že hraju poker, obvyklá reakce (u člověka, který tuhle hru viděl tak maximálně v americkém filmu) je udivené povytažení obočí, miliony otazníků v očích a překvapený pohled, který říká:

5.7.2015 v 17:36 | Karma: 16,92 | Přečteno: 681x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.