Bravo, Chomutovská radnice!

Konečně "někdo" našel recept, jak poučit nepřizpůsobivé, že závazky se nezahazují do koše. "Odměnou" je dotyčnému ale přísná kritika pseudohumanistů. Jako řadová občanka, vědoma si svých práv a povinností, Chomutovské radnici hlasitě tleskám!!! A jistě nejsem sama...

Přátelé, ruku na srdce - zejména vy, kdo máte jakoukoliv půjčku, leasing na auto či dokonce obří hypotéku na spoustu let (poslední dvě zmíněné položky osobně mám a platím, jak mourovatá): jistě jste již zažili na vlastní kůži situaci, že jste se třeba jen o pár dní zpozdili s platbou. Já tedy ano, a není to tak dávno, na podzim 08 jsem omylem zapomněla včas poslat potřebnou částku na úvěrový účet. Pouhé 3 dny po termínu splatnosti mi, sice velmi zdvořile, zavolala paní z banky a mile se dotazovala, copak že se to stalo...? Omlouvala jsem se jako o život a IHNED věc napravila, navíc jsem radši na úvěrový účet poslala IHNED částku, dosahující skoro 3-násobku potřebné sumy na 1 splátku. Červenala jsem se studem snad až na koncích prstů a zapřísahala sama sebe, že už nikdy nic podobného se mi nesmí stát!

Nám obyčejným lidem totiž přijde zcela v pořádku platit své závazky. V případě leasingu či hypotéky apod. jde navíc o platby, ke kterým jsme se zavázali dobrovolně. Neplatiči v Chomutově se ale vykašlali úplně v klidu a totálně na placení pokut, tj. finančního potrestání za to, že někde něco porušili, ukradli či jinak se provinili proti platným zákonům! Navíc, ale to bohužel zaznělo zřejmě jen v jedné jediné televizi (pro úplnost dodávám, že to byly Střepiny v neděli na Nově), dotyčným neplatičům nebyly kráceny dávky na děti, ani jiné podpůrné dávky. Že exekutor konal pouze u jediné dávky, takže ostatní bezpracné tisíce korun jim nadále zůstaly. Tudíž jejich hysterie před kamerami byla zjevně účelová, velmi nefér a hlavně zbytečná.

Proč my, obyčejní občané, nemáme problém dostát svým závazkům a proč jiní, neobyčejní, tzv. problémoví, je mají??? Paní Džamila, ex-ministryně, v televizi moudře vyprávěla, že pro tyto lidi je nadlidský úkon vzít složenku a jít ji zaplatit. Nu dobrá, ale je opravdu v pořádku, že my, mlčící a hlavně platící normální většina, tohle všechno máme chápat, zatímco ona menšina si dál bude užívat života za dávky, bohatě jim rozdávané pravidelně každý měsíc z našich daní? Jistá paní se na TV záběrech po zásahu exekutorů rozčilovala, jakže má živit svou dceru, která čeká dítě. Muž se rozčiloval, že má tři děti. A co je nám do toho? Nutil ho snad někdo ty děti mít, když je nemá jak zajistit a čím živit? Zajímá se snad ona rozčilená paní o to, jak my ostatní živíme sebe i své rodiny?? Jestli na to máme poté, co zaplatíme krvavé daně, aby oni měli na své dávky?!?!

Nikoliv, nejsem asociál, jak možná teď slabší a hlavně mírumilovnější povahy může napadnout. Chápu, že se někdo může dostat do skutečně tíživé situace a určitou dobu je následně závislý na pomoci od nás ostatních. To je zcela v pořádku, to se může přihodit skutečně každému. Co ale NENÍ v pořádku, je neustálé využívání, či spíše zneužívání, "dobročinnosti" (byť ne vždy dobrovolné, že...) nás ostatních - slušných, normálních lidí. Lidí, kteří poctivě platíme daně, aby jiní si z nich mohli pohodlně žít. Aby se jim vyplatilo pořídit si děti, protože všechny ty dávky jim v součtu bohatě vystačí i na jejich vlastní docela slušné živobytí (ano, přátelé, i tací lidé existují a věřte, není jich málo).

Ano, rozčílilo mě to velmi silně, a proto jsem cítila potřebu to "hodit na papír", či spíše do mého blogu na Idnesu. Ještě víc mě ale rozčílilo pokrytectví některých institucí a bohužel i pár kolegů z médií, kteří začali kárat chomutovský magistrát za to, že KONEČNĚ učinil přítrž nestoudnosti některých! Musím se totiž plně ztotožnit se závěrečnou větou z oné skvělé repky v nováckých Střepinách - dosud opravdu NIKDO nedokázal chomutovské radnici poradit účinnější postup...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Kašparová | pondělí 23.2.2009 22:43 | karma článku: 37,63 | přečteno: 1939x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27