Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká je budoucnost ETF fondů?

Když se v roce 1993 začal obchodovat první burzovně obchodovatelný fond kopírující vývoj amerického akciového indexu S&P 500, nikdo nepředpokládal, že by tento investiční instrument mohl dosáhnout takové popularity, jakou má mezi investory dnes. Zpočátku šlo pouze o pasivní indexové fondy, které vznikly za účelem zvýšení likvidity portfolií institucionálních investorů, ale dnes na trhu nalezneme ETF zaměřující se i na taková aktiva, jako je například pitná voda nebo bitcoin.

Hlavní výhodou ETF oproti běžným podílovým fondům je jejich velice nízká nákladovost, která se v delším horizontu pozitivně promítá do výkonnosti a jak již bylo zmíněno široká škála zaměření. Nevýhodou u některých, specificky zaměřených ETF (např. páková nebo komoditní), může být neefektivita plynoucí z jejich konstrukce a dlouhodobého držení.

Růst objemu aktiv v ETF fondech

Ke konci ledna letošního roku se celosvětový trh burzovně obchodovatelných fondů skládal z aktiv ve výši 2,6 bilionu dolarů pod správou 212 společností. Vývoj širšího trhu za posledních 14 let obsahující i další burzovně obchodované produkty je zachycen na následujícím grafu.

Podle loňského reportu poradenské společnosti Ernst & Young poroste objem aktiv v burzovně obchodovatelných fondech v následujících pěti letech průměrným ročním tempem 15-30% a už letos překoná objem aktiv svěřených hedgovým fondům. Nejrůžovější odhady dokonce předpokládají, že americký trh s ETF, který momentálně tvoří 71,5% globálního, nabyde během následujících deseti let aktiva ve výši 15,5 bilionu dolarů a zastíní tak svou velikostí i trh podílových fondů. Mírné zpomalení amerického trhu bude s největší pravděpodobností vyváženo expanzí ETF na rozvojových trzích, které se momentálně nachází v rané fázi vývoje. Vysoké anualizované míry růstu jsou k vidění především v asijsko-pacifickém regionu, kde by měl trh nadále růst průměrným ročním tempem 20-30%.

Největší světoví emitenti ETF

Pokud se blíže podíváme na globální trh emitentů ETF, nejdříve ze všeho si všimneme, že trh je ovládán třemi hráči – dceřinou společností investiční banky Blackrock, finanční holdingovou společností State Street a investiční skupinou Vanguard.

V případě investiční banky Blackrock přispívá její ETF divize iShares významným podílem k celkovým hospodářským výsledkům, protože tržby z tohoto byznysu tvoří více než třetinu celkových tržeb z běžně účtovaných poplatků. To o dalších společnostech říci nelze, až na jednu výjimku. Na rozdíl od většiny emitentů ETF uvedených na grafu výše, je WisdomTree Investments veřejně obchodovatelnou společností, která se specializovala pouze na prodej a správu ETF. Součástí jejího byznysu tedy nejsou žádné další aktivity, které by citelně diverzifikovaly rizika a příležitosti vyplývající z globálního trhu ETF.

Jak je z grafu patrné, investiční společnosti WisdomTree se podařilo od konce června roku 2011 zdvojnásobit svůj tržní podíl na 1,6 z 0,8%. V posledních letech zaznamenala tato newyorská firma ohromný nárůst aktiv pod správou obzvláště díky svému vlajkovému produktu WisdomTree Japan Hedged Equity Fund, který těžil zejména z uvolnění japonské monetární politiky. Od roku 2006, kdy byla společnost založena, vzrostly její aktiva pod správou z 1,5 na více než 47 miliard dolarů. Silné momentum lze pozorovat i na finančních výkazech společnosti. Během posledních čtyř hospodských let rostly tržby průměrným ročním tempem 29,6% a zisk na akcii se odrazil z kladné nuly na téměř půl dolaru.

Budoucnost ETF v Evropě

Nyní, v důsledku oznámeného kvantitativního uvolňování ECB, proudí finanční prostředky do druhého největšího fondu společnosti – WisdomTree Europe Hedged Equity Fund. Společnost loni mimo jiné akvírovala majoritní podíl (75%) v londýnské firmě Boost ETP, specialistovi na inverzní a pákové ETF. Penetrace evropského trhu zůstává však velkou výzvou, neboť trh ETF v Evropě je mnohem více fragmentovaný a regulovaný než ve Spojených státech. Lokální emitenti burzovně obchodovaných fondů zde volají po lepším přeshraničním vypořádacím systému, který by mohl odemknout potenciál k dalšímu růstu. V nadcházejících letech bude určitě rovněž zajímavé sledovat, jak se zavedení emitenti poperou s novými hráči na trhu. Ti to však nebudou mít vůbec lehké, protože musí přijít s dostatečně inovativním produktem a získat alespoň 50 milionů dolarů, aby byl fond životaschopný. Pokles marží zavedených emitentů kvůli cenové válce tedy v brzké době rozhodně nehrozí, spíše lze očekávat, že jejich ETF divize budou vzkvétat společně s růstem odvětvím.

Autor: Jan Kaška, David Krejča
www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Autor: Jan Kaška | středa 4.3.2015 11:04 | karma článku: 6,42 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Jan Kaška

Slibují čínské akcie stále mimořádný potenciál nebo je již růst u konce?

Čínské akcie po prudkém růstu ve druhém polovině loňského roku nepřestávají udivovat. Hospodářství stále roste v globálním kontextu velmi nadprůměrným tempem.

16.6.2015 v 14:44 | Karma: 6,32 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

Nabízí německé akcie stabilitu?

Přestože průměrný roční růst německého HDP dosáhl během posledních deseti let 1,30%, což není považováno za příliš potěšující, průměrný roční růst HDP v Evropské Unii za stejné období činí pouhých 0,92%.

4.6.2015 v 15:02 | Karma: 6,36 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

Proč solární energii již nepovažujeme za alternativní zdroj

Solární odvětví v posledních deseti letech zaznamenalo nebývale silný boom a krizi zároveň. Protože byly solární panely dlouho velmi nedostupnou, ale slibnou technologií, těšily se velké podpoře ze strany vlád po celém světě.

29.5.2015 v 16:39 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

5 důvodů, proč byste neměli sázet na růst ropy

Ropa si v posledním roce prošla bouřlivým vývojem, když nejprve zkorigovala zhruba o 60% a nyní se v posledních dvou měsících začala prudce vracet.

26.5.2015 v 17:02 | Karma: 11,37 | Přečteno: 515x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

3 investiční přístupy jak vybrat kvalitní akcie a 10 vybraných akciových titulů

Na počátku 20. století bylo chování většiny investorů založeno na čiré spekulaci a insider trandingu. Ve 20. letech profesoři z Kolumbijské univerzity – Benjamin Graham a David Dodd – představili filosofii hodnotového investování

19.5.2015 v 17:45 | Karma: 6,70 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 469x
Jsem členem Advisory Boardu hedge fondu Charles Bridge Global Macro Fund ( http://www.chbridge.cz ) a jednatelem společnosti Aura Invest Group ( http://www.aurainvest.cz ). Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem. Zároveň píši některé postřehy z investičního světa na vlastním blogu http://www.jankaska.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky