Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pár poznámok:

- Pre potreby ľudstva by stačilo 0,0002 slnečnej energie, ktorá dopadá na Zem, resp. vždy len na jednu jej polovicu.

- Tzv. fosilné palivá nie sú nič iné len slnečná energia, ktorá bola pred desiatkami a stovkami miliónov rokov zakonzervovaná do živých organizmov (zvierat a rastlín) a potom transformovaná na uhlie, ropu a zemný plyn

- Veterná energia a energia vo vodných elektrárňach tiež nie je nič iné len transformovaná forma slnečnej energie

Na Zemi existuje aj druhý, nevyčerpateľný zdroj energie - geotermálna energia, teda teplo vychádzajúce zo zemského jadro. Samozrejme nie sú to len geotermálne pramene ale teplo vnútri Zeme. Toto teplo sa dá získavať aj na Sibíri - stačí len dostatočne hlboký vrt. 

Kombinácia geotermálnej energie a slnečnej energie by ľudstvu spoľahlivo zabezpečila jeho energetické potreby. Ide len o to - chcieť.

Obnoviteľné zdroje majú oproti fosilným palivám viacero výhod. Nemusíme za ne platiť do zahraničia arabským šejkom a ropným koncernom. Platíme našim ľuďom, ktorí ich stavajú a udržujú. Ich cena navyše neustále klesá, zatiaľ čo cena fosilných palív bude len rásť. A potom najväčšia výhoda do budúcna - obnoviteľné energie teoreticky, ale aj prakticky umožňujú, aby sa subjekty občania stali energeticky nezávislými. Viete si predstaviť, že by ste okrem jednorazovej počiatočnej investície energiu do svojho automobilu, teplú vodu, teplo a elektrinu vo svojej domácnosti mali zadarmo? Viete si spočítať, o koľko korún by ste každý rok boli bohatší?

0 0
možnosti

Solární energie bude i nadále pouze alternativní, protože je neregulovatelná.

0 0
možnosti

A ľudia nikdy nebudú môcť lietať, pretože toto právo majú len vtáky (citát "odborníka" z 19. storočia). :-)

0 0
možnosti

J12a50n 89R37á22ž

30. 5. 2015 13:08

Upřímně řečeno, víc mne těší pohled na žluté lány řepky, než na krajinu zohyzdněnou solárními panely. I když z principu jde o stejné svinstvo!

2 0
možnosti

P37a95v73e95l 89K78u83r68a68l

31. 5. 2015 13:47

Nejhorší je ze kdyby místo te řepky bylo na polích technické konopí, ekovýsledek by byl podobný a bordelu bychom měli míň.

0 0
možnosti

Proč? Protože o energetice víte kulové, jinak byste totiž takovou z technického hlediska kolosální hloupost nemohli napsat. Ale proč se divit. Základní technické povědomí se současné populace valem blíží nule. Silně mi to připomíná ten vtip ze socíku, jak komunisti pojali plán letět na slunce. A na dotaz, zda tam nebude moc horko, odpovídali, že tam poletí v noci.

1 0
možnosti

Sama mám velmi dobré zkušenosti s obchodováním čínských výrobců solárních panelů:

JinkoSolar Holding Co., Ltd.  (NYSE:JKS)

Trina Solar Limited (ADR)  (NYSE:TSL)

Obě společnosti vykázaly skvělé výsledky za Q1 a jsou velmi perspektivní. V roce 2015 se očekává nárůst ceny jejich akcií 30%-40%, v roce 2016 cca totéž.

V roce 2013 obě společnosti vystřelily o téměř 1000%, pak byla jejich cena sražena nasazením tvrdých dovozních tarifů od USA a EU. Tak se obě společnosti začaly zaměřovat na jiné asijské trhy a na jižní Afriku. Jejich největším trhem je ale samotná Čína, kde je solární energie vzhledem k silnému znečištění ovzduší v Číně považovaná za energii budoucnosti.

0 0
možnosti

Ano jistě. Průmyslová exportní supervelmoc pověsí svojí ekonomiku na zdroj, který v průměru pracuje 10-15% ročně. Ach jo, do čehos to bože duši vrazil?

0 1
možnosti
Foto

Solární energie nebude moci níkdy plnohodnotně konkurovat klasickým zdrojům, i kdyby mohla konkurovat cenou. Je tomu tak proto, že je prostorově náročná - klasická nebo atomová elektrárna zaberou mnohonásobně menší plochu při srovnatelném výkonu.

1 0
možnosti

To je súčasný pohľad na svet. Viete si však predstaviť, že by všetky strechy boli pokryté solárnymi článkami? Že by sa nejakým špeciálnym náterom či materiálom (ktorý by súčasne slúžil ako izolácia), dali využiť aj bočné steny domov?

Alebo že by sa nejakou novou technológiou dala využiť solárna energia, ktorá dopadá na cesty pre autá a chodníky?

Ľudstvo dokázalo už urobiť oveľa zložitejšie veci ako takéto "prkotiny"...

0 0
možnosti

Na rozdil öd soudruha Kasuky pisete rozume o vecech, kterym rozumite, nezbyvsy nez Vam dat karmu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 469x
Jsem členem Advisory Boardu hedge fondu Charles Bridge Global Macro Fund ( http://www.chbridge.cz ) a jednatelem společnosti Aura Invest Group ( http://www.aurainvest.cz ). Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem. Zároveň píši některé postřehy z investičního světa na vlastním blogu http://www.jankaska.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky