Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Baidu: čínský dravec, který sesadí Google?

Poslední dvě výsledkové sezóny nebyly pro akcionáře čínského internetového giganta Baidu vůbec potěšující. Koncem října letošního roku, Baidu reportovalo smíšené výsledky za třetí kvartál s tržbami ve výši 13,52 miliardy čínských jüanů, což bylo o 30 milionů pod průměrem analytických odhadů. O kvartál později se historie téměř opakovala, když společnost ohlásila tržby o 70 milionů jüanů nižší, než odhadovaných 14,12 miliard jüanů.

Za nižšími než očekávanými tržbami stojí paradoxně úspěšná monetizace mobilních zařízení. Přechod uživatelů od stolních počítačů na mobilní zařízení se totiž negativně promítá do průměrné platby za kliknutí (PPC), protože mobilní zařízení na rozdíl od stolních počítačů nenabízí tak lukrativní reklamní plochu. Mezi třetím a čtvrtým kvartálem loňského roku vzrostl podíl tržeb z mobilních zařízení na celkových tržbách z reklamy na 42% z 36%, přičemž u společnosti Qihoo, největšího konkurenta Baidu na domácím trhu, tento podíl během stejné periody klesl z 21% na 19%. Jennifer Li, finanční ředitelka Baidu, však zůstává optimistická a výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku komentovala slovy:

‚‚Investice do monetizace mobilních zařízení, která jsme uskutečnili v posledních dvou letech se zcela jistě vyplatily a vytvořily společnosti Baidu zámezí pro zachycení dalších tržních příležitostí.‘‘

Tržní pozice Baidu

Podle posledních statistik společnosti Alexa Internet je Baidu.com čtvrtou nejnavštěvovanější webovou stránkou na světě, hned po Googlu, Facebooku a Youtube, a první nejnavštěvovanější webovou stránkou v Číně. Přestože Baidu na domácím trhu ztrácí tržní podíl ve prospěch konkurenčních vyhledávačů 360.com společnosti Qihoo a Sogou.com společnosti Sohu, stále si drží více než polovinu trhu, na kterém se v západním světě zavedené značky jako Google, Bing nebo Yahoo podílejí pouhými dvěma procenty. Jinou perspektivu na postavení vyhledávače Baidu mezi svými konkurenty nabídnou následující diagramy zachycující změny globálních tržních podílů největších internetových vyhledávačů na desktopových a mobilních zařízeních během posledních dvou let.

Již na první pohled je patrné, že Baidu nabylo výrazného podílu na celosvětovém trhu desktopových vyhledávačů. Mimoto bylo jediným vyhledávačem, který neztratil podíl mezi březnem 2013 a únorem letošního roku. Baidu má dokonce prostor navýšit expanzí na nové trhy svůj globální tržní podíl ještě více. V současnosti je vyhledávací stránka Baidu.com pouze v čínštině a není tedy překvapením, že přes 94% jejich návštěvníků pochází z Číny. Pouhý její překlad do jiného jazyka by umožnil rychle penetrovat mnoho nových trhů po celém světě a pravděpodobně by i pomohl podstatně zvýšit podíl na trhu mobilních zařízení, kde dnes Google naprosto dominuje. Katalyzátorem v této snaze by se mohly stát levné čínské chytré telefony jako Xiaomi nebo Lenovo, které rychle zaplavují svět a mají díky partnerství s internetovým gigantem nastaveno Baidu jako výchozí vyhledávač.

Diversifikace byznysu

Klíčovou skutečností je, že Baidu už dnes není jenom vyhledávačem, jak jej mnoho lidí zná. Jde o poměrně diverzifikovanou společnost rostoucí skrze akvizice a technologickou inovaci po vzoru Googlu.

Robin Li, CEO Baidu, nedávno například oznámil, že Baidu vyvíjí samořiditelný automobil, který se chystá představit už v druhé polovině letošního roku. Google již několik prototypů autonomních vozidel vyrobil a první komerční verzi plánuje vypustit na silnice do pěti let.

Náklonnost společnosti Baidu k automobilovému a přepravnímu průmyslu dále dokazuje koupě minoritního podílu ve společnosti Uber, revolučním a kontroverzním provozovateli taxislužby, nebo společná investice s KKR a hedge fondem Coatue ve výši 170 milionů dolarů do společnosti Uxin, největším čínským online aukčním portálem ojetých vozidel.

Vedle podpory dopravních projektů je Baidu také velmi aktivní i v jiných oblastech jakými jsou například rezervace hotelů a letenek nebo aplikace pro chytré telefony. V roce 2011 Baidu koupilo 55% podíl v čínském cestovním a rezervačním portálu Qunar.com a v roce 2013 uskutečnilo Baidu koupí internetového tržiště s Android aplikaci 91 Wireless za 1,9 miliardy dolarů největší obchod v historii čínského internetu.

Valuace Baidu

Relativně vysoké aktuální PE ratio v případě Baidu adekvátně reflektuje jeho růstové vyhlídky. Analytici oslovení agenturou Zacks Investment Research počítají s růstem zisku v letošním roce s 27,8%, v roce příštím s 43,5% a v roce 2017 s 28,3%. V průběhu následujících pěti let by měl zisk podle analytických predikcí růst anualizovaným tempem 33%. Akcie Baidu se tedy nyní obchodují na násobku zisku na akcii 27,9 pro letošní rok, 19,5 pro příští rok a 15,2 pro rok 2017. Valná většina internetových společností se dnes obchoduje na mnohem vyšších násobcích zisku. Baidu je jednou z mála internetových společností, která nabízí kombinaci solidně diverzifikovaného byznysu a nadprůměrných růstových vyhlídek. Bude tedy bez pochyby zajímavé sledovat, jestli se tyto vyhlídky naplní a jak si společnost poradí s klesající průměrnou cenou reklamy přechodem na mobilní zařízení.

Autor: Jan Kaška, David Krejča

www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Autor: Jan Kaška | úterý 31.3.2015 19:21 | karma článku: 5,36 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Jan Kaška

Slibují čínské akcie stále mimořádný potenciál nebo je již růst u konce?

Čínské akcie po prudkém růstu ve druhém polovině loňského roku nepřestávají udivovat. Hospodářství stále roste v globálním kontextu velmi nadprůměrným tempem.

16.6.2015 v 14:44 | Karma: 6,32 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

Nabízí německé akcie stabilitu?

Přestože průměrný roční růst německého HDP dosáhl během posledních deseti let 1,30%, což není považováno za příliš potěšující, průměrný roční růst HDP v Evropské Unii za stejné období činí pouhých 0,92%.

4.6.2015 v 15:02 | Karma: 6,36 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

Proč solární energii již nepovažujeme za alternativní zdroj

Solární odvětví v posledních deseti letech zaznamenalo nebývale silný boom a krizi zároveň. Protože byly solární panely dlouho velmi nedostupnou, ale slibnou technologií, těšily se velké podpoře ze strany vlád po celém světě.

29.5.2015 v 16:39 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

5 důvodů, proč byste neměli sázet na růst ropy

Ropa si v posledním roce prošla bouřlivým vývojem, když nejprve zkorigovala zhruba o 60% a nyní se v posledních dvou měsících začala prudce vracet.

26.5.2015 v 17:02 | Karma: 11,37 | Přečteno: 515x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kaška

3 investiční přístupy jak vybrat kvalitní akcie a 10 vybraných akciových titulů

Na počátku 20. století bylo chování většiny investorů založeno na čiré spekulaci a insider trandingu. Ve 20. letech profesoři z Kolumbijské univerzity – Benjamin Graham a David Dodd – představili filosofii hodnotového investování

19.5.2015 v 17:45 | Karma: 6,70 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 469x
Jsem členem Advisory Boardu hedge fondu Charles Bridge Global Macro Fund ( http://www.chbridge.cz ) a jednatelem společnosti Aura Invest Group ( http://www.aurainvest.cz ). Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem. Zároveň píši některé postřehy z investičního světa na vlastním blogu http://www.jankaska.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky