Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šrotovné pro starší a pokročilé.

Hokus, pokus. Šrotovné pro nás starší a pokročilé si vlády přehazují jako horký brambor a a by se neřeklo, tu do něj přiloží padesátku, jindy dvě stovky a pozorují, co to udělá s preferencemi jejich stran. A co já? 

Už jste někdy slyšeli, nebo vám někdo přímo řekl větu: "Patříš do starého šrotu"?  O šrotovné a různé jeho varianty se zajímá čím dál víc oborů a Miroslav Macek ve svém fejetonu pro Český rozhlas vymyslel více než desítku možností. Proč bych se nemohl přidat také já? Nic nového neřeknu když sdělím, že vedle sběrných dvorů na staré železo existují i kontejnery na odkládání opotřebovaných starožitností ženského či mužského rodu. Patřím mezi ně?

"Ani náhodou" napadla mně okamžitě odpověď. Mám ještě co říci, i když si někdy nemohu vzpomenout, co to je. A to se týká všech mých věkově příbuzných, stačí jen chtít. Tak třeba dneska řeknu jak to dělat, aby z nás nebyli mrzouti a nestali se sami sobě katem.

Prolog:spoluzaměstnanci vám potřásli rukou, snědli chlebíčky a vypili nějakou tu lahvinku, sdělili vám, jak jim budete chybět a ať si to užijete. A jste v čudu. Začne sice chodit pošťák s důchodem, který vás překvapí mile nebo spíše nemile, manželku máte stále za zády, široké pole nicnedělání před sebou, ale první nadšení z toho, že místo výměny vaček excentrického lisu nebo vyřizování stížností dvou zúčastněných stran se můžete dopoledne dívat na přímý přenos tréningu formule 1 z Monte Carla, vyprchá jako pára nad hrncem. Co včil?

Dopoledne:1. Ranní ptáče, dál doskáče. Vyskočit, vywecovat, pod sprchu /nikoliv ledovou, ta vás čeká, pokud si pustíte rádio nebo televizi se zprávami z naším politické scény/ a hupky dupky do kuchyně. Nelenit. Vajíčko, opražený špeček a pár koleček dunajské klobásy, včera čerstvý chleba, jablíčko a kafičko. Pěkně tři pořádné lžičky arabiky aby držela pěnu, po chvilce zchladit pár lžicemi mléka. Kolem váhy projít bez povšimnutí směrem ke skřínce, vylovit ranní prášky, příslušný počet uložit nad jazyk a zapít. Vodou pochopitelně, ale pokud je máte naordinovány až na poledne a večer pak neváhejte a otravte chrobáka štamprlkou slivovice, borovičky, vodky, becherovky, staromyslivecké, rumu /Eu: "Ty, ty, ty!"/ případně skleničkou červeného. A to už je slunce na obzoru a světlo vám přináší radost do dnešního dne.2. Viděli jste Vratné láhve a tak vás napadlo, že to není až tak od věci sehnat si nějakou brigádičku na dopoledne. O co by mělo jít? Tak to je celkem fuk, jestli jste doposud papíroval, přijde vám vhod balení zboží, pokud jste začal sportovat už pouze u televize před více než dvaceti lety, vhodné bude roznášení letáků. Hlídejte si však svoji bezpečnost. Ne každý po letácích touží. V poledne se vracíte domů.3. Už mezi dveřmi vykřikujte, jak to tu krásně voní a cože zas manželka připravila dobrého. Při první lžíci polévky jásejte nad její chutí a vystříhejte se srkání, které by pokazilo celkový dojem vašich chvalozpěvů během celého oběda. A pokud nemáte automatickou myčku, a věřím, že jste si ji jako staří konzervativci nepořídili, utřete nádobí, které manželka v potu tváře po celodopolednním vaření, umyla.Vsuvka:Až teď jsem si uvědomil, že vlastně radím pouze chlapům a ženám jsem přenechal jen pasivní roli. Snad tuto mezeru vyplní některá z nich a napíše svoji představu o dni důchodkyně. Už předem tipuji, že tam bude hodně povídání. A tak budu s prominutím pokračovat.

Odpoledne:4. "Voják leží nebo běží" řval na nás desátník při kouřové přestávce, která se při výcviku poněkud protáhla. Pamatuji si to dodnes, i když mně v devětašedesátém degradovali na vojína a v devadesátém mně vrátili hodnost poručíka. A tak co bych po obědě běhal. To jsem zkoušel někdy ráno, ale nevydařilo se. Zaléhám a vřele doporučuji. Nic vás tak nepostaví na nohy, jako dvouhodínový šlofík.5. A jste opět na nohách a je čas na kafčo a manželku. Poklábosíte na různá témata počínajíc vnuky a konče loupáním v kříži. Pak je prostor pro zasednutí do sedla a prohnat koníčky. Zahrádka je dobrá, fotografování jakbysmet, zajít na fotbal nebo hokej doporučuji, fitko bych vynechal, nejvýš tak doma, bicykl a cyklostezky ideální, šachy třeba ale ne na internetu, a když už jsme na internet narazili, prosím, hodinku, dvě, ale žádné blbiny. Škoda času.Vsuvka:Jo čas, ten běží stovku pod devět sekund. I když je věčný, neplatí to o nás a tak pozor, rozumně využívat, ale nezneužívat.

Večer:6. A víte, že největší zloděj času je televize? Ti, kteří se po něm snažili pátrat, mnoho neuspěli. Krade bezelstně a je tak drzý, že se dopouští velmi často i loupeží, kterými jsou bezesporu reklamní šoty, málokdy úsměvné, nejčastěji hloupé, debilní až hnusné. Ovladač v ruce a mačkat s rozmyslem: zprávy /pokud netrpíte depresemi, jsou jejich vynikajícím startérem/, solidní film místní prominence včetně těch, které pamatujete případně nějaké to nějaké to volání divočiny. Kluky v akci nedoporučuji, protože při sledování často dochází k luxování ledničky.7. V půl desáté se vám začnou klížit oči nad knihou, kterou jste po večeři otevřeli, zatím co manželka se prochází po Ordinaci v růžové zahradě. Dejte si pořádné kafé /tři vrchovaté lžičky, tři dcl vody, tři cukeríny/ a máte skoro jistotu, že dočtete dvanáctou kapitolu.8. Postel je měkoučká a teploučká. Určitě nestihnete ani rekapitulaci uplynulého dne i přes toho turka - zabijáka. Jen jako v mlhách si sumírujete, co jste vlastně mysleli tím, že máte ještě co říct. Kdepak. To už nedomyslíte, do rána to neuteče. Zítra je také den. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | neděle 5.4.2015 5:57 | karma článku: 16,31 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

V Dillí naměřili rekordních 52,3 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04,  aktualizováno  13:30

V indickém hlavním městě Dillí naměřili nový teplotní rekord 52,3 stupně Celsia. Za tento týden...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Je to Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 385x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik