Přece vzetí.

Když jsem se tak díval v televizi na nekonečné proudy imigrantů, kteří proudili z jihu na sever Evropy aby se tam usídlili, užili si štědré pomoci sociálních systémů, nemohl jsem uvěřit svým očím.

  

 

Zbytečně bych plýtval slovy, kdybych zde opakoval ty tisíce názorů na imigraci uprchlíků a totálně zaplavenou část Evropy touto vlnou. Myslím, že začal neokolonialismus nebo imigrokolonialismus. A tak jsem zalistovat ve Wikipedii, abych si osvěžil charakteristiku původního kolonialismu.

"Kolonialismus představuje rozšiřování svrchovanosti určitého národa na teritorium a lid mimo vlastních hranic, často za účelem zlepšení vlastní ekonomiky prostřednictvím využívání domorodých přírodních zdrojů, pracovní síly a místního trhu".

Tak to se podobá současné situaci málem jako vejce vejci. Ovšem kolonialismus se v minulosti štepil na několik druhů. Jeden nese název "osídlovací kolonialismus". Co o něm Wikipedie praví?              

"Osídlovací kolonialismus spočíval v přesunu relativně velkých nebo větších skupin obyvatel z mateřské země na nová, kolonizovaná území. Jako příklad je možné uvést situace v Jižní Americe /španělské a portugalské kolonie/, Severní Americe /britské a francouzské kolonie/ nebo příklady Austrálie, Nového Zélandu a nebo Jižní Afriky. Za formu osídlovací kolonizace se často považuje také případ ruské Sibiře. Domorodé nebo místní politické instituce a kultura byly podrobeny intenzivnímu tlaku ze strany kolonizátora, což vedlo ve většině případů k jejich nahrazení kolonizátorovými".

A pro útěchu ještě doplněk:

"Neznamenalo to nicméně, že místní společenské a politické instituce nebo tradice zcela vymizely".

Chvála bohu. Některé země jako Německo, Francie, Holandsko už s plánováním rezervací započalo ovšem jak k tomu příjde Dánsko, Norsko a Švédsko, kteréžto státy v minulosti kolonie neměly a není jim třeba kolonizaci oplácet? A co my, "maloši"? Bude to zase pod rčením "kam vítr, tam plášť"?

A nepřesvědčujte mne o přece vzetí! 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | úterý 12.1.2016 16:08 | karma článku: 21,03 | přečteno: 644x