Zrušit přímou volbu prezidenta? Nebo konečně zavést referenda?

            Na přímou volbu prezidenta doplatil kandidát ODS pan Sobotka. Pokud by volby proběhly podle zkušenostmi osvědčeného systému, a sice volbou námi zvolených reprezentantů,  byl by už pan Sobotka skoroprezident. Že neměl podporu voličů? Názory sprostého lidu naši šlechtu přece nezajímají

Z výsledků prvních přímých voleb určitě nemají radost straničtí bosové. Přímá volba prezidenta, o které, podle mínění našich představitelů by neměl rozhodovat obyčejný lid (viz i výroky současného prezidenta), ukázala,  že i voliči se umí rozhodovat. Na Slovensku je přímá volba prezidenta již od roku 1999. Pokud by tomu tak bylo i u nás, kdo ví jaké prezidenty bychom měli. Prezident už jenom svými názory ovlivňuje voliče a svým příkladem usměrňuje společnost. Opravdu nadstranický prezident by měl mít vliv i na naší pokleslou politickou elitu. Věřím tomu, že náš parlament  už přímou volbu nezlikviduje.

 Ještě by měl zafungovat zdravý selský rozum, aby volby byly levnější záležitostí. Třeba změnit funkční období a s minimálními náklady  při volbách zavést referenda k některým otázkám.  Tomu  se ale politická elita  bude snažit  zabránit. Bude mít stejné argumentace jako při snaze nepřipustit přímou volbu prezidenta. Přitom referendum může být nezávazný průzkum názorů občanů. Jistě by byl hodnotnější než dobře zaplacené výsledky všelikých agentur. O přímé volbě prezidenta se začalo mluvit už počátkem devadesátých let, po dvaceti letech je skutečností. Pokud zavedení referenda bude trvat dalších dvacet let, už toho nedožiji, čehož lituji. Drtivá většina společnosti má svůj vlastní názor (mimo těch co jim to méně myslí a příslušníků politických stran, kteří musí mít názor předsedy), zajisté i ovlivněný masáží sdělovacích prostředků. Tento názor zatím nemůže projevit v referendu. Strach, že ulice se bude vyjadřovat v referendu je stejný jako strach, že ulice si zvolí prezidenta bez ohledu na politické strany, které si myslí že by  na tohle měly mít monopol.  

Autor: Vavřinec Karst | úterý 15.1.2013 22:00 | karma článku: 8,93 | přečteno: 463x