Tři miliony dětí

Tak jsem zase narazil na informaci, že ročně zemře až tři miliony dětí kvůli podvýživě. Co je to za rodiče, kteří přivedou na svět dítě u kterého nejsou schopni zajistit základní podmínky k životu.

Uvědomil jsem si, že u nás prakticky nepřichází v úvahu, že by někdo umřel kvůli podvýživě. Rodiče většinou mají zájem, aby jejich děti byly zaopatřeny, a myslí taky na jejich budoucnost. Bohužel jsou i potencionální rodiče, kteří myslí taky na vlastní pohodlí a nejsou ochotni přijmout odpovědnost a omezování. Podobné je to ve většině  Evropy.  Proto taky počet obyvatel se u nás pomalu snižuje. Jsou i případy, kdy se rodiče budoucností dětí  vůbec    nezalamují a pak se musí postarat stát.

          Pokud dítě umře důsledkem podvýživy, mysleli rodiče na jeho budoucnost, nebo jen nato jak si udělat dobře. Pokud by rodičovství bylo jistým způsobem plánované, neumíraly by děti hladem. Pokud jde o státy, ve kterých společnost nemá na to aby živila, šatila a starala se o bydlení potomků těch, kdo si nelámou hlavu s jejich budoucnosti, potom je možná jedno takovým rodičům,že jejich děti umírají hladem. Není problém si pořídit další.

            Na záběrech uprchlíků jsou i děti mladší pěti let. Znamená to, že byly počaty v průběhu občanské války. Mysleli rodiče na jejich budoucnost nebo bylo těhotenství nechtěné, a  neměli na antikoncepci? Bylo jim jedno, když v průběhu jejich rozmnožování vybuchovaly bomby?

            Počet obyvatel v Africe a Asii se za posledních šedesát let zvýšil asi čtyřnásobně, počet obyvatel Evropy se zvýšil jen o třicet procent. Ženy v subsaharské Africe mají v průměru 5,3 dětí, v nás 1.4 dítě. U nás plánované rodičovství něco stojí. Antikoncepci nedostává nikdo zadarmo. Dospěl jsem k názoru, že jediná smysluplná pomoc rozvojovým zemím jsou dodávky antikoncepce. Zvyšující se počet obyvatel Asie a Afriky je jedním z důležitých  faktorů migrační vlny. Svou roli hrají i některá náboženství. Zejména ty, které jsou proti antikoncepci. Taky jako by církvím nevadilo, že někde děti umírají hladem. Zdůvodní si to konstatováním, že pán Bůh to tak chce. Radost z toho jak se nám na zemi množí obyvatelé rozvojových zemí mají asi radost jen humanisté a ochránci lidských práv.

Autor: Vavřinec Karst | pátek 1.4.2016 14:08 | karma článku: 23,49 | přečteno: 532x