Projev důvěry je hodný vola a zneužití důvěry je úspěšné podnikání.

     Pamatuji dobu, kdy platilo „Projev nedůvěry je urážející  a zneužití důvěry je trestuhodné“. Dnes platí to co je uvedeno v nadpisu. Proto se nepozastavuji nad tím, že starší generace je důvěřivější a někdy až přímo naivní.

        Žili v jiné době, kdy to podvodníci neměli tak jednoduché. Když jsem byl kluk mívali jsme  klíč od bytu pod rohožkou a nebyli jsme sami. Jízdní kola nebývala zamčená. V kriminálech byl jiný režim a recidivistů nebylo tolik jako dnes. Lidská práva darebáků nikdo nehájil. To co bylo dříve podvodem se dnes  běžně vidí u řady úspěšných podnikatelů. To co bylo dříve označováno za příživnictví dnes honoruje stát formou různých podpor. Mám na mysli pouze  podpory neopodstatněné, což dokazuje počet cizích legálních a ilegálních pracovníků.

      Sdělovací prostředky  se pozastavují nad přílišnou důvěřivostí nejstarší generace a označují tuto generaci někdy jako nepoučitelnou. Chápu, že dát neznámému nezanedbatelnou sumu peněz  jen proto, že řekne „posílá mne Váš vnuk“ je  pro ostatní nepochopitelné. Jedno přísloví  říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš.  Starší generace se už asi opravdu moc nezmění ale společnost může udělat hodně pro to, aby  darebáci, podvodníci a zloději  neměli takové pěkné podmínky a tak malé riziko jejich podnikání. Skoro se zdá, že mají větší zastání než slušní lidé. A taky čím větší podvodník tím větší zastání a tím spíš peníze na dobré právníky.

       Nejde jen o důvěru ale i o strach pomáhat. Zastat se někoho, komu je ubližováno nese sebou mnohdy velké riziko.  Současná situace rodí lhostejnost a lidé se diví, jak je to možné.  Zdravý rozum  někdy nestačí „brát“ když jsou obětí trestány a podvodníci a násilníci  nemají problémy.  Prvním krokem ke zlepšení je uvědomit si  zákonitosti, příčiny a souvislosti a hlavně chtít a umět problém řešit.

Autor: Vavřinec Karst | čtvrtek 10.7.2008 13:43 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1076x