Nezvané hosty nevítám.

Pokud někdo někoho vítá a stará se o něj dá se uvažovat, že se jedná o pozvaného hosta. Pokud se pozvání dá považovat za nabídku sice skromné, ale celoživotní dovolené zadarmo není divu, že se najde spousta zájemců.

Potom se najdou různí zprostředkovatelé, kteří z dalekých krajů za úplatu pomohou zájemcům cestovat k štědrému hostiteli. Hostiteli se to sice nelíbí, ale kromě řečí prakticky nic proti zprostředkovatelům nedělá. Potud je to jeho záležitost postarat se o své hosty. Když ale začne pod pohrůžkami nutit své sousedy, ať se chovají stejně, považuji to za nehoráznost.

Jednání Německa prakticky naplňuje definici veřejného příslibu. Viz Wikipedie „Veřejný příslib je jednostranné právní jednání, kterým se ten, kdo jej veřejně prohlásí, zaváže poskytnout odměnu nebo jiné plnění tomu, kdo splní jeho podmínky.“ Z veřejných prohlášení vyplynula podmínka „přijít do Německa“. Jako jiné plnění vyplývá „ o příchozí se postarat.“ Máme demokracii a nikdo nemůže zakázat panu Dienstbierovi  postarat se na vlastní náklady o nějaké imigranty. Stejně tak to nejde zakázat zaměstnancům všelijakých neziskovek.

 Merklové konečně začíná docházet, že se o všechny zájemce  o doživotní dovolenou v Německu nedokáže postarat. Už taky zjišťuje, že na Balkáně se neválčí.  Už by si taky měla uvědomit, že je nutné zajistit nepropustnost vnějších hranic EU. Teď je to ještě legrace proti tomu až začnou mrazy. Nutit ostatní státy EU, aby vítali imigranty naopak vede k obnovování hranic. Konečný dopad imigrace a postoje Německa na EU lze těžko odhadnout.

            Já bez pozvání vítám příbuzné, přátelé a dobré známé. Pokud se objeví někdo nezvaný před mými dveřmi velice zvažuji, zda ho pustím dál. Pokud potřebuje opravdovou pomoc je

na místě podle možnosti pomáhat. Pokud by mi nezvaná návštěva začala vylamovat dveře a násilím by se chtěla dostat do mého obydlí, měl  bych být asi rád, pokud by mne nezabila. A pokud bych se o takovou návštěvu nepostaral, tak  by mi ještě někteří sousedé nadávali do nacistů a xenofobů.

Autor: Vavřinec Karst | čtvrtek 17.9.2015 9:55 | karma článku: 32,52 | přečteno: 901x