Nemám tolik za zlé zlodějům, že kradou

         Jeden můj známý uvažoval o podání trestního oznámení na organizovanou skupinu neznámých pachatelů, kteří se dopustili trestného činu proti životu a zdraví (§219-§230)  a proti majetku (§247-§258) případně spolupachatelství svým konáním respektive nekonáním.

    Tak viděl činnost zákonodárců, kteří po dlouhá léta nejsou schopni omezit nejen krádeže majetku, ale i věcí zabezpečující životy a zdraví občanů jako  kabely zabezpečovacích zařízení, víka kanálů apod.  Otázku sběru druhotných surovin řešil parlament několikrát a zatím jsou výsledky tristní. Je jednoduché dojít k závěru, že krádežím se nejlíp zabrání preventivně tím, že se tvrdě omezí možnosti odbytu kradených věcí. Je třeba si uvědomit, že kdo krade nese riziko, že bude chycen a možná i potrestán. Větší podíl na trestné činnosti ale mají ve skutečnosti ti kteří ukradené věci kupují buď pro vlastní potřebu, nebo na kšeft. V současné době nenesou praktický žádné riziko.

        U jakéhokoliv podezřele výhodného prodeje na ulici, v hospodě prostě mimo kamenný obchod je téměř jisté, že se jedná o kradené zboží. Ti kdo kupují nebo vykupují kradené věci jsou zranitelnější, protože jsou to mnohdy normální občané neschopni něco sami ukrást,  občané co mají co ztratit a pro které by uvěznění bylo opravdu katastrofou. Pokud by majitelé sběren druhotných surovin, majitelé zastaváren a ti, kteří koupí na ulici podezřele výhodně byli tvrději trestání než zloději asi by se kradlo podstatně míň. Tito jsou vychovatelní ne ti co kradou.

        Současné sankce zlodějům a těm kdo kupují ukradené věci jsou minimální a nerespektují zákon normálního rozdělení. Společnost je na příklad schopna vyhodit spoustu peněz na zabezpečení památníků v Terezíně ale není schopna zajistit tvrdé potrestání zlodějů a těch co je podporují. Příště půjdou zloději někde jinde. Je taky problém, že naše vězeňství a vlastně strana a vláda ignoruje ve jménu lidských práv (práva darebáků)  lidská práva (slušných občanů). Když  uvězní zloděje potrestá slušné lidi  tím, že mu musí platit pobyt ve vězení.

         Opravdu nemám tolik za zlé zlodějům, že kradou. Mám to za zlé těm co nechtějí nebo neumějí krádeže omezovat. Jsem si vědom toho, že je iluze myslit si, že se někdy v dohledné době nebude krást vůbec.

Autor: Vavřinec Karst | středa 9.7.2008 12:09 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1388x