Migrační vlna ze Sýrie je důsledek konfrontace Ruska a USA.

Současná situace v Sýrii je vlastně výsledek podpory USA a EU opozici Asada a podporou Asada Ruskem. Bez vměšování se do záležitosti Sýrie způsobem, který je předváděn poslední roky by nemuseli být syrští uprchlíci.

 Jako by ani jedna strana neměla zájem o dohodu ale o eskalaci konfliktu. Jsem přesvědčen, že drtivá většina Syřanů se i za Asada před dvěma lety měla líp, než v současnosti.  O nezájmu obyčejných obyvatel Sýrie  o boj o koryta a politickou moc svědčí zejména složení uprchlické vlny. Pokud by opozice měla velkou podporu obyvatel, tak by mladí bojeschopní muži, kterých je mezi uprchlíky většina, bojovali na straně opozice a Asad by už s penězi svých poddaných někde v azylu užíval radovánek. Že v televizních zprávách se poslední dobou objevují ženy a děti je zřejmě snaha podpořit oficiální stanoviska a přístup reprezentace EU a humanistů. Stačí se ale pozorně dívat, pokud se na obrazovce náhodou objeví  zástupy nebo davy uprchlíků. Mladých mužů je tam pořád většina. Větší podpora opozici je zřejmě poskytována ze zahraničí a ne od vlastních obyvatel, kteří raději prchají do EU. Asad, ovládající armádu, by  byl schopen opozici zlikvidovat, pokud by neměla podporu ze USA a EU. Stejně tak opozice by odstranila Assada, pokud by neměl podporu Ruska.

Nikdo nemá asi zájem ovlivnit vývoj v Sýrii ve prospěch jejich obyvatel. OSN je stále bezmocnější něco řešit, o EU jsem se už několikrát zmínil. Skutečné ekonomické sankce a izolace Sýrie by spíše vedla k cestě kontrolovaných demokratických voleb v zemi a ukončení válených útrap lidí. Blokace všech bankovních účtu souvisejících se Sýrii by se projevilo v řádu dnů. Mělo by to obrovskou nevýhodu v tom, že zbrojařské firmy by přišly o kšefty. A o to tu přece jde.  Bylo poznat, co dovedou ekonomické sankce i u tak velké ekonomiky jakou má Rusko. Potom i válka s IS by byla jednodušší.

 Ještě bych se zeptal, když se zamyslíte, souhlasíte s nadpisem příspěvku?

Autor: Vavřinec Karst | čtvrtek 3.12.2015 11:00 | karma článku: 11,87 | přečteno: 441x