Co je normální.

       Spousta problémů, a tím i vyhozených peněz ze státní pokladny, souvisí s nepochopením přírodních zákonitostí, nebo přímo s jejich ignorantstvím. Jde o využívání lidského potencionálu ve prospěch společnosti a v předcházení zbytečným výdajům. Pokud by se využily tyto rezervy,  lidstvo by se posunulo  trochu dopředu.

 

            Jde o využití vlastnosti lidí, jejich schopností ve prospěch společnosti. Dnes je samozřejmostí, že vlastnost zvaná inteligence je rozdělena v populaci v souladu se zákonem normálního rozdělení, pro informovanější podle Gaussovy křivky. Tato zobrazuje normální rozložení znaků v náhodných jevech. 

Pro laiky to nejlépe znázorní následující graf  se slovním popisem pro IQ.

  IQ                                                        60   70   80   90  100 110 120 130

          retardovaný                      I                                          I                                             vysoce               

     hluboceItěžceIstředněImírněI hraničníI slaboduchýI normálníI bystrýI nadprůměrnýI nadprůměrný

 

 

 

    populace procent       0.1     2.1            13.6       34.1         34.1          13.6       2.1           0.1

Z praktického hlediska pro IQ  má smysl interval od 30 do 170 (+-3 směrodatné odchylky)

        Z grafu vyplývá, že  68 % populace se nachází v rozmezí plus mínus směrodatná odchylka. Dalších 27,2 % populace má nad, nebo podprůměrné IQ. Zbytek napravo 2.1% má IQ vysoce nadprůměrné a 0,1 % hraniční IQ geniality. Dalších 2.2 % vlevo je mentálně postižených z toho 0.1 % těžce, neschopných samostatné existence.  Zatím se využívá této zákonitosti v tom, že např na vysokých školách se snažíme mít studenty  pokud možno s vyšším IQ.

Inteligence, charakterizována ukazatelem IQ, je pouze jednou z lidských vlastností. Je logické, že jiné vlastnosti, ať chceme nebo ne, budou rozděleny stejně jako inteligence. Dále by bylo možno např. uvažovat morální vlastnosti (zatím). Definuji ji jako MQ. Tak jak je určité procento mentálně postižených (v grafu retardovaný) tak jsou mezi námi morálně postižení – retardování. Je lehké pochopit o jakou skupinu se jedná.

Slovní popis grafu by byl následující. : morálně postižení– morálně labilní–normální–morálně nadprůměrní- vysoce morálně nadprůměrní

Jinak taky  vrazi, násilníci,  podvodníci, zloději, co najdou vždy si nechají, normální populace (když něco najdou něco si nechají, něco odevzdají), co najdou vždy odevzdají, rozdají i své.

Pokud bychom použili stejné měřítko osy x grafu potom bychom se nedivili, že např.zatím mohou soudit soudci s MQ 70,  že v politice je taky možné být morálně postižený,  pochopili bychom, že je normální mít recidivisty. Uvědomili bychom si, že v současné době vyhazujeme spoustu peněz na něco, co mi připomíná dětské hry na zloděje,  četníky a soudce. Tak jako mentálně postižení jsou umístění v ústavech, pokud se o ně nepostará rodina, tak by měla společnost systémově řešit přežívání morálně postižených. Při respektování těchto zákonitostí bychom možná zjistili, že nám nechybí policisté, ale že jich máme přebytek, stejně jako soudců.

        Zatím si ještě (bohužel i ti, kteří rozhodují) myslí, že je možná převýchova morálně postižených asi jako bychom chtěli mentálně postižené vzdělávat na vysokých školách. Je třeba si i uvědomit, že stejně jako mentálně postižení nemají na svém postižení vinu, je to tak i u morálně postižených. Nejen genetika, ale i matematika (pravděpodobnost) ovlivňuje společnost a její členy. Nikdo neprotestuje proti umístění mentálně postižených v ústavech, ale pokud by někdo u morálně postižených navrhl doživotní nošení náramků, dovedu si představit ten řev. Pokud by někdo dokonce, v zájmu nás slušných lidí, navrhl, aby násilníci a pedofilové tyto náramky měli po druhém nebo třetím přestupku viditelně umístěné, pseudohumanisté by ho roztrhali.   Normální rozdělení dispozic neovlivníme, můžeme ovlivnit jejích projevy.  Nejprve je však musíme pochopit.

Potom bychom si taky uvědomili, že třeba vandalství (ničení majetku, sprejerství …) je záležitost jen několika málo procent lidí, prakticky nepřevychovatelných. Jediný účinný prostředek jsou tvrdé sankce.  Zatím však strana a vláda podporuje darebáky a hru na vandaly a četníky. Pokud by byl respektován zákon normálního rozdělení, nemusela by být Kmetiněvská výzva.  Víme, že u IQ člověk, kterému nebylo dopřáno, celý život doplácí tím, že jeho společenské uplatnění, vyjádřeno výši mzdy, ať je sebepilnější, poctivější a snaživější bude nesrovnatelné s flákajícím se vysokoškolákem ve státní správě.  Lidem morálně retardovaným se společnost doposud snaží pomáhat na úkor těch slušnějších, místo toho, aby jim projevy morální retardace smysluplně usměrňovala. 

 

 

Autor: Vavřinec Karst | středa 7.4.2010 19:30 | karma článku: 15,42 | přečteno: 2098x