Budeme pořád tolerovat devianty a pedofily?

Proč na jedné straně zakazujeme alkohol za volantem a na druhé straně chráníme pedofily a sexuální devianty.

     Rozčiluje mne proč současná demokracie je tak vlídná k různým „úchylákům“. Proč omlouvá řadu zejména sexuálních zločinů nemocí a vyhazuje prostředky na zkoumání, zda byl pachatel v době páchání trestného činu schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Kdy budeme pohlížet na trestné činy pedofilů a sexuálních deviantů jako na problém požívání alkoholu při řízení motorového vozidla? V začátcích automobilizmu byl vliv alkoholu  považován za polehčující okolnost a i v dnešní době je někdy snaha omlouvat jednání pod vlivem alkoholu slovy „..já jsem něco vypil, jinak bych to neudělal..“ .

     Dovedete si představit, že by notorický alkoholik  s dvěma promile zmrzačil pár lidí a s dobrým právníkem jako nemocnému by mu hrozilo protialkoholní léčení? Vždyť alkoholismus je taky nemoc má i číslo diagnózy. Je to zcestná představa ale pokud pedofil nebo sexuální deviant spáchá trestný čin pak mu opravdu někdy hrozí jen to léčení. Domnívám se, že  nemoc pedofila nebo sexuálního devianta by měla být naopak přitěžující okolnost a to velmi přitěžující. Výjimkou by mohly být případy pokusu o znásilnění na  náměstí kde se pohybuje spousta lidí. V takovém případě o příčetnosti pachatele nemusí ani rozhodovat psychiatr na to stačí zdravý rozum. Pokud si pachatel vybírá oběť a místo činu  tak, aby nebyli svědci a po činu je schopný „zametat stopy“  pak by neměla být možnost,aby se dobrý a dobře zaplacený právník odvolával na sníženou příčetnost pachatele a posudky psychiatra. 

      Svých úchylek si jsou pedofilové a devianti vědomi a vědomá si toho je i „společnost“. Názor lékaře, že tito lidé se za svou nemoc stydí a proto ji tají chápu, ale není to omluva a obětem nepomůže Tito občané by sami měli mít zájem o léčbu a spolupráci na tom, aby nebyli nebezpeční. Pokud tento zájem neprojeví, jakýkoliv trest je malý. I „společnost“ má své povinnosti vůči těmto občanům a měla by mít preventivní režimové opatření  na příklad systém sledování bez ohledu na protesty různých aktivistů. Pokud se něco nezmění může nakonec nějaký mladík, který utluče babičku kladivem protože nutně potřebuje peníze na hrací automaty, od soudu s pomocí právníka odejít jen s nařízenou léčbou   vzhledem ke své nemoci - gamblerství  

Autor: Vavřinec Karst | čtvrtek 26.6.2008 10:47 | karma článku: 8,70 | přečteno: 557x