Blbej kdo dává, blbější kdo nebere.

Někdy se za tím skrývalo vysvětlení proč vzal někdo něco co dávající spíše neměl dávat a nabízené nebylo zrovna slušné brát.

      Třeba když kluk rozdával známky z tatínkovy sbírky samozřejmě bez tatínkova souhlasu. Někdy to bylo proto, aby se rozdávající zalíbil ostatním klukům v partě nebo ve třídě. Nakonec kdo by chtěl být blbější než blbý.  

    Asi se budete divit, ale já  už delší dobu nemám za zlé to, že někteří  využívají případně zneužívají některých výhod různých  sociálních  dávek. Ani pan Čunek nechtěl být blbější než blbý a nepozastavuji se nad tím, že kdysi pobíral sociální dávky. Mám však dojem, že na výplatě sociálních dávek měly být zainteresovány strany a vlády, které nebyly schopny řešit otázku sociálních dávek s trochou zdravého rozumu.

     Když jsem se poprvé setkal se zájemcem o razítko potvrzující návštěvu v rámci shánění zaměstnání nikoliv zájem o práci  po chvíli mi to bylo jasné. Nechtěl být blbější než blbý a za různé dávky se měl stejně jako kdyby každý den chodil do práce a nebylo to zrovna lukrativní zaměstnání. Když mi jednou jeden známy se dvěma dětmi spočítal, oč by na tom byl lépe, kdyby se rozvedl a nic jiného by se nezměnilo, tak jsem žasl. Nevěděl jsem zda je to v rámci podpory úplných rodin nebo samoživitelek nebo nechci ani říct co. 

    Je pravda, že poslední dobou se situace mění a být na dávkách už není co bývalo. Stejně si myslím, že poskytovat některé dávky formou poukázek by napadlo „ulici“ už o deset let dříve.  Bohužel jsem přesvědčen, že peníze ušetřené na dávkách  se nepoužijí na snížení schodku rozpočtu ale někde se zašantročí.

Autor: Vavřinec Karst | středa 2.7.2008 11:21 | karma článku: 17,09 | přečteno: 1585x