Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já, Doktorin - dopis číslo 45

Jako lékař bojujete dost často s pocitem viny. Přemýšlíte, jestli rozhodnutí, které jste udělali, nebylo chybné. Jestli v jeho důsledku nebyl někdo poškozen.  Ten pocit tíhy se dostaví okamžitě a mizí jen pozvolna. 

Myslím, že podobně se musí cítit člověk, který přežije autonehodu. Přehrává si pak donekonečna každou vteřinu, opakuje si sled událostí a představuje si, jaké by to bylo JINÉ, kdyby…

V posledním případě, který se u nás odehrál, se o pocitu viny mluvit nedá. Sama jsem byla překvapená a trochu vyděšená z toho, že jsem se nakonec s událostí vyrovnala. Nejspíš to bylo tím, že jsem věděla, že jsem pro záchranu udělala vše, co bylo v mých silách. Že šlo o tragédii, ve které jsme jako pediatři pouze odehráli naší roli, aniž bychom měli nějakou šanci osud zvrátit.  Příčina byla zřejmá i bez pitvy. Selhání krevního oběhu z důvodu vykrvácení protrženou pupečníkovou cévou.

Pořád se ale nedokážu srovnat s tím (a dospěju k tomu někdy vůbec?), že v mém zaměstnání vycházím těmhle kritickým situacím vstříc. Běžím na porodní sál, nebo do pohotovostní ambulance s jistotou, že pokud nezareaguji správně, může to skončit tragicky. A co hůř – dopadnout to tak může, i když provedu vše, jak mám. Právě kvůli tomu, že lidské tělo i průběhy nemocí si žijí svou vlastní variabilitou. Která se nedá předvídat. A se kterou pacienti nepočítají a nehodlají se s ní smířit. Hledají viníka. A tím je podle nich lékař.

Stíhat lékaře za profesní pochybení se v posledních letech stalo téměř módní záležitostí. Obzvláště oblíbenou kategorií jsou porodníci (tedy gynekologové, co se starají o ženu před porodem a během něj). Nedávno jsem viděla jeden český dokument, kde bylo shrnuto několik tragických případů z porodních sálů a ve všech byl lékař líčen jako zločinec. Nepoznal včas, reagoval málo, nebo moc, blbě se tvářil, nic neřekl, tlačil na břicho, nebo naopak téměř nevyšetřoval a já nevím, co ještě.

Byla tam i výpověď doktora, který se snažil vysvětlit, že DOSLOVA KAŽDÝ porod je raritní a nepředvídatelný. Jediné, co je možné dělat, je přizpůsobit se průběhu a snažit se ho zvrátit v dobrý konec.

Připomnělo mi to taky scénu ze sálu, kterou jsem zažila zhruba před měsícem. Gynekologové si mě nechali zavolat k nepostupujícímu porodu, abych se postarala o dítě, až se narodí. Předpokládalo se, že by nemuselo být díky protrahovanému průběhu v pořádku. Když jsem tam dorazila, instruovala zrovna jedna z porodních asistentek maminku opakovaně, jak má správně prodýchávat, druhá jí pomáhala koordinovat držení nohou a tlačení, dva gynekologové připravovali set na vytažení dítěte za hlavičku pomocí „podtlakového zvonu“ (tzv. vakuumextrakce). Matka tam jen vyčerpaně ležela a opakovala, že to nezvládne. Při kontrakcích místo tlačení křičela na všechny okolo, ať už to dítě z ní, proboha, vytáhnou. Jako by byla jejich chyba, že se jí to nedaří. Vůbec jsem pro ní v tu chvíli neměla pochopení. I když s ní právě cloumaly hormony, strach a bolest. Všichni okolo dělali, co mohli, jediný, který to vzdal, a kdo ohrožoval sebe a dítě, byla ona sama. Měla jsem chuť se na ní utrhnout, že jestli se jí nelíbí, jak se jí snažíme pomoct, můžeme klidně odejít. A taky, že jestli zvládá nadávat, pak má i dost sil na to pořádně zatlačit. Ve vlastním předinfarktovém stavu jsem hypnotizovala namodralou vyčuhující hlavičku a už v tu chvíli preventivně pociťovala nenávist rodičů vůči mé osobě, pokud se u dítěte rozvine poporodní postižení.

Přestávám mít chuť lidem pomáhat, jednoduše ze sobecké potřeby ochránit sama sebe. Děsí mě hrát tuhle ruskou ruletu a čekat na to, až se souhrou nešťastných událostí nebo i vlastních chyb dostanu před soud. A definitivně, v rámci uznání za vynaloženou snahu, pohřbím svou budoucnost.

Dělám pro pacienta pokaždé vše, co je v mých silách a jak nejlíp to umím. Nechci ale bojovat o něčí život s vědomím, že pokud se to nepodaří, bude mi to někdo vyčítat. Případně mě pohánět k soudu. Za to, že jsem se někomu pokoušela pomoct. Přijde mi to zvrácené.  Samozřejmě, že se nechci zříkat zodpovědnosti, tu má ve svém zaměstnání každý-jen mě zkrátka mrazí z představy, že se to může stát.

Stačí mi ta prožitá hrůza v práci.

Možná je to jen určitá fáze v profesní kariéře-ale mám čím dál tím silnější dojem, že jsem se minula povoláním…

Autor: Kateřina Karolová | čtvrtek 22.2.2018 8:00 | karma článku: 34,92 | přečteno: 2709x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Je to v akci, kup to!

Tohle celé, co vám teď povím, to se stalo před rokem. To jsem ještě byla některými zkušenostmi netknutá. Super výhodný dovoz z Číny šel tou dobou úplně mimo mě. Ale pak mě líznul. A stálo to za to.

25.11.2019 v 19:10 | Karma: 43,91 | Přečteno: 16355x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část osmá (Zastřel si své ptáče)

Občas mi napíše někdo, kdo objeví mé blogy a má potřebu to se mnou probrat. Většinou je to kolega z oboru. Nebo čerstvý medik. Medička. Ta mi napsala nedávno. Její zprávy mě docela zasáhly. A já vám řeknu proč.

26.10.2019 v 11:44 | Karma: 43,36 | Přečteno: 13988x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! - část sedmá (Roď doma a stěžuj si, na koho můžeš!)

Řekla bych, že se máme nějak moc dobře. My, jako společnost. Chtělo by to nouzi a nedostatek, abychom nějak víc docenili to, co pro nás minulé generace vytvořily. Třeba v tom zdravotnictví.

20.9.2019 v 18:32 | Karma: 46,24 | Přečteno: 12805x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Tímto prohlašuji punčocháčovou sezónu za zahájenou

Pokud jste v dětství podzim nesnášeli, staňte se matkou. Podzim dostane šanci převzít roli vašeho oblíbeného ročního období. Jako matky od dětí si podzim zamilujete. A já vám řeknu proč.

9.9.2019 v 19:17 | Karma: 39,32 | Přečteno: 4626x | Diskuse| Ona

Kateřina Karolová

Dudlík má tři rychlosti, víte to?

Dokud nejste matkou, nechávají vás v obchodech uličky, určené dětem, naprosto chladnými. Po porodu vás ovšem vaše pudy pudí (právě a pouze) směrem, kde se prodává dětské zboží. Blahopřeji, vítejte mezi námi.

28.5.2019 v 20:08 | Karma: 41,80 | Přečteno: 5592x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)