Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Host do domu, dítě do ruky. A zkontrolovat, co si odnáší domů.

Tuhle jsem si zašla na návštěvu ke kamarádce.  Vzala jsem s sebou mé děti.  Kamarádka má taky děti. Přišla i má sestra. A její děti. Dost hukot, řeknu vám.

Ale mé děti vykazují v cizím prostředí docela prima vlastnost, a to zaujetí pro vlastní nerušenou hru. Doma tím netrpí, doma naopak důsledně ignorují veškeré mé snahy je nějak kolektivně zaujmout, či zábavnou formou edukovat.  Oni vlastně kašlou i na mé pracně vymyšlené, leč zcela obyčejné hry beze smyslu. Mají nutkavou potřebu vykonávat činnost přesně opačnou té, kterou jim přátelsky nabízím já. Když ukazuju, jak stavět kostky - oni je boří. Když velkoryse přistoupím ke hře na demolici - oni mě přeruší vrhem dalekým. Napadne mě házet s kostkami na cíl, třeba do bedny - oni bednu popadnou a utíkají s ní pryč. Řeknu vám, chvíli vás to baví, ale jako celodenní program nic moc. Kor denně.

U cizích ne. Na návštěvách mé děti mění své typické povahové rysy, v tichosti a klidu si prohlíží hračky (občas naprosto totožné s těmi, které máme doma) a soustředěně se samy baví. Já, zcela konsternovaná už z faktu, že sedím u stolu (jako dospělý člověk!) a míchám lžičkou horké kafe (bože, ano, to existuje!), je mlčky sleduju a přemýšlím, proč jsem kdy vůbec na té mé mateřské pobývala s dětmi doma, když jinde je tak krásně.

No, tak růžové to chození po návštěvách zas není, nebojte. Jednak - pět minut ticha nevěstívá zpravidla nic dobrého.

A potom - o balení a výletování už jsem kdysi psala. Můžete si to nakrásně naplánovat, třeba jako já, když jsem odjížděla s Jonášem do lázní. Svědomitě se zabalíte už večer, připravíte si pro jistotu seznam, usínáte s pocitem dokonalosti.  Ráno přebírají otěže děti, na to pamatujte.

Vykrámujou věci z tašek a roztahají je do všech koutů. Odmítají opustit nočník, tvrdí, že „ještě musí“ a přitom chtěj jen dokoukat pohádku v televizi. Prudí je obléct si to, co jste nachystala, a je veskrze jedno, co to je.  Když už svolí, a vy je do toho navlíknete, kydnou si na to snídani.

Ono snažit se někam dostat „na domluvený čas“ bez dětí, nebo s dětma, je dost podstatný rozdíl. V zimním období obzvlášť. Punčocháče, mikina, kombinéza, šála, čepice, boty. Sama v pantoflích poskakujete s dítětem v náručí sněhem k autu, přikurtujete ho do sedačky a - „mami, já chci čurat…“.

Taky je potřeba návštěvu vytitrovat na období, kdy nikdo ze zúčastněných nešíří bacily. Jako matka prvorodička úzkostlivě telefonujete předem a ujišťujete se o zdravotním stavu všech, se kterými přijdete do styku. Jako matka od vícero dětí se stáváte tou, která ležérně hlásí „u nás pohoda, všichni maj jen sopel…“.

Na té návštěvě, u toho kafe, jsme si povyměňovaly historky z našeho mateřského života, tedy z uplynulých let. Nevěřili byste, kolik toho mají matky společného. Těch vlastností, které se jinak u zdravých dospělých jedinců běžně nevyskytují.

Má sestra nám vyprávěla, jak před pár dny ztratila klíče. Jasně si prý vybavuje, že je zapomněla u tchýně, ta jí je hodila, zabalené v sáčku, z balkonu dolů, kde zapadly do kopky sněhu. Vyhrabala je, nesla si je domů, a tady prý její paměťová stopa končí. Netuší, jestli je použila, nebo jí otevřel bzučákem dveře manžel, ví jen to, že další den, při odchodu z domu,  klíče nikde. Procházela si v duchu všechny úkony, myšlenkové pochody, prohledala všechny kapsy, předsíň, dětský pokoj. Ten hlavně. Chápu. Když můj manžel nemohl najít klíče od auta, šla jsem téměř na jistotu do bedny s hračkama. Byly tam. Klíče v bedně, hračky v pračce. Nebo ponožky v hrnci, jako tuhle, když mi Jonáš asistoval při sundavání prádla ze sušáku.

S dětmi nacházíte věci na zcela nepochopitelných místech, avšak pokud jste sama matkou, zvláštní logikou prohledáváte tyto místa jako první.  Ovšem ne vždy.

Kamarádka nám chvíli po odchodu z návštěvy u ní psala, že postrádá malé plyšové mouchy. Prý jsou součástí nějaké společenské hry a docela by o ně ještě stála. Jestli bychom prošly kapsy v bundách.  Zodpovědně jsme zkontrolovaly i vlastní kabelky. Nic. Ale kamarádka se ozvala vzápětí. Mouchy nalezeny. Nastrkané v dírách pod kuchyňskou linkou. Kamarádka se omlouvala, prý se měla podívat rovnou, že jí to mělo být jasné. Matky rozumí.

A závěrem, vzpomínka na léto. To jsme byly takhle se sestrou na výletě v Praze, ona na rameni kabelu s notebookem.  Platíme u pokladny, ona hledá peněženku a z kabely vytáhne dálkový ovladač. Chvíli na něj kouká, a pak povídá: „ten hledám už dva měsíce…“ Poznamenala jsem, že k návštěvám si soukromý ovladač na televizi bere málokdo, ale kamarádka, ke které jedeme, to jistě ocení.

Ten ovladač mělo na svědomí jejich dítě, samozřejmě. Proto ho sestra podezřívala i tentokrát, s těma klíčema od domu. Hledala je ve všech možných skrýších tři dny. A pak dospěla k závěru, že je potřeba zapojit autopilota, který nad ní, vyčerpanou matkou, převzal kontrolu.  Šla tedy po těch třech dnech tam, kam denně nosívá věci v sáčku. Tedy do špajzu. Byly tam. Ty klíče.

Lepší, než je najít po pracím cyklu v myčce. Děti, no.

 

 

Autor: Kateřina Karolová | sobota 2.2.2019 21:37 | karma článku: 41,77 | přečteno: 7614x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Je to v akci, kup to!

Tohle celé, co vám teď povím, to se stalo před rokem. To jsem ještě byla některými zkušenostmi netknutá. Super výhodný dovoz z Číny šel tou dobou úplně mimo mě. Ale pak mě líznul. A stálo to za to.

25.11.2019 v 19:10 | Karma: 43,91 | Přečteno: 16354x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část osmá (Zastřel si své ptáče)

Občas mi napíše někdo, kdo objeví mé blogy a má potřebu to se mnou probrat. Většinou je to kolega z oboru. Nebo čerstvý medik. Medička. Ta mi napsala nedávno. Její zprávy mě docela zasáhly. A já vám řeknu proč.

26.10.2019 v 11:44 | Karma: 43,36 | Přečteno: 13988x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! - část sedmá (Roď doma a stěžuj si, na koho můžeš!)

Řekla bych, že se máme nějak moc dobře. My, jako společnost. Chtělo by to nouzi a nedostatek, abychom nějak víc docenili to, co pro nás minulé generace vytvořily. Třeba v tom zdravotnictví.

20.9.2019 v 18:32 | Karma: 46,24 | Přečteno: 12805x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Tímto prohlašuji punčocháčovou sezónu za zahájenou

Pokud jste v dětství podzim nesnášeli, staňte se matkou. Podzim dostane šanci převzít roli vašeho oblíbeného ročního období. Jako matky od dětí si podzim zamilujete. A já vám řeknu proč.

9.9.2019 v 19:17 | Karma: 39,32 | Přečteno: 4625x | Diskuse| Ona

Kateřina Karolová

Dudlík má tři rychlosti, víte to?

Dokud nejste matkou, nechávají vás v obchodech uličky, určené dětem, naprosto chladnými. Po porodu vás ovšem vaše pudy pudí (právě a pouze) směrem, kde se prodává dětské zboží. Blahopřeji, vítejte mezi námi.

28.5.2019 v 20:08 | Karma: 41,80 | Přečteno: 5591x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)