Konsolidační balíček, který má zlepšit rozpočet byl v pátek schválen sněmovnou.

Vládní koalice v pátek prosadila plánované úspory a zvýšení výnosů rozpočtu. V příštích dvou letech se jedná o celkem zhruba 150 miliard korun. Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. 

22 miliard má přinést zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 procent z dosavadních 19 procent, na 13 miliard se odhaduje přínos opětovného zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta, zvýšení daně z nemovitých věcí pak má vynést 9,3 miliardy korun.

Podobnou sumu kolem 7,5 miliardy má státní rozpočet získat navíc díky zrušení 22 daňových výjimek a zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných.

Skoro šest miliard má vynést nárůst spotřební daně z tabákových výrobků, miliardu u lihu, víc než čtyři miliardy pak vynese navýšení odvodů z hazardních her.

Balíček bohužel neobsahuje zdanění tichého vína spotřební daní. Vzhledem k tomu, že se jedná o alkoholický nápoj, je to nesystematická výjimka.

Slevu na manžela či manželku si nově budou moci manželé uplatnit pouze v případě, že pečují o dítě do tří let věku. Zruší se takzvané školkovné, tedy daňová sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení, nebo sleva na dani na studenta.

Výdaje rozpočtu mají během dvou let klesnout o zhruba 80 miliard korun.

Daň z nemovitých věcí se zvýší v průměru na 1,8násobek a v budoucnu poroste v závislosti na inflaci. Výnos z daně zůstane  obcím. Obce však přijdou o část peněz ze sdílených daní.

Do snížené sazby daně z přidané hodnoty budou patřit patřit potraviny, tištěné noviny nebo pohřební služby. Knihy budou zcela osvobozeny od DPH. Do základní sazby daně budou zařazeny kadeřnické služby, točené pivo nebo přeprava a skládkování komunálního odpadu. 

U některých položek je však zařazení do základní sazby poněkud nepatřičné. Mám na mysli menstruační potřeby, palivové dřevo a z něj vyrobená paliva, kojeneckou vodu a dětské pleny. 

Sněmovnou schválený návrh znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky viz výše. Není v něm obsaženo ani zvýšení renty bývalého prezidenta, s nímž nesouhlasili Piráti.

Sníží se maximální výše státní podpory stavebního spoření z 2000 na 1000 korun. Nově ale bude možné využívat úvěry ze stavebního spoření například k dofinancování  dotace z programu Nová zelená úsporám.

Od 1. března příštího roku se cena roční dálniční známky zvýší z 1500 na 2300 korun. Od roku 2025 se bude cena zvyšovat v závislosti na inflaci. Nově budou zavedeny jednodenní známky. 

Zavedení opatření, která jsou obsažena v konsolidačním balíčku a také úpravy penzijního systému se jeví jako nezbytné kroky v situaci, kdy si stát půjčuje na mandatorní výdaje. České republice hrozí náraz do tzv. dluhové brzdy, která je stanovena na  zadlužení ve výši 55 procent hrubého domácího produktu země.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Karim | pondělí 16.10.2023 8:49 | karma článku: 6,84 | přečteno: 371x