Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzniká v Anglii moderní parapsychologie ?

V několika článcích na internetu se objevily zvěsti o tom, že v Anglii vzniká nový vědní obor, který má nahradit ze středněproudé (oficiální) vědy akademickou obcí vytěsňovanou parapsy­chologii. Takovéto zprávy jsou přinejmenším zavádějící. A tak se pokusím zde uvést věci na pravou míru.  

T. D. Duane a Thomas Behrendt z Department of Ophthalmology, Jefferson Medical College, Philadelphia, Pennsylvania, na stránkách prestižního časopisu Science publikovali 15. října 1965 svoji výzkumnou zprávu „Extrasensory Electroencephalographic Induction between Identi­cal Twins“, tedy „Mimosmyslová elektroencefalografická indukce mezi identickými dvojčaty“ (Science, New Series, Vol. 150, No. 3694.Oct. 15, 1965, p. 367), která naznačovala, že u iden­tických dvojčat dochází k dosud zpochybňovanému „cítětí na dálku“, tedy k projevům telepatie. Před necelými deseti lety, konkrétně v roce 2004, rozeslal Department of Twin Research and Genetic Epidemiology at King's College London v rámci zdravotnické studie podrobný dotazník na adresy 10 000 dvojčat, registrovaných ve Velké Británii. Mezi otázkami, týkajícími se přede­vším jejich zdravotního stavu, se v dotazníku objevil i dotaz, zda dvojčata mají možnost v případě, že není druhé z dvojčat přítomno, dozvědět se (vycítit), co se s tímto jejich sourozen­cem děje.  Více než polovina respondentů (54%) v dotazníku odpověděla, že ano nebo možná, pouze 46% uvedlo, že ne. Obzvláště zajímavá byla skutečnost, že pro možnost cítění či poznání na dálku se vyslavilo téměř dvakrát tolik jednovaječných (identických) dvojčat, co dvojčat dvoj­vaječných.

Většina zástupců středněproudé (oficiální) vědy dnes prohlašuje, že telepatie a jí podobné fe­nomény ve skutečnosti vůbec neexistují. Nutno zde podotknout, že mezi laiky značně populární telepatii obyčejně charakterizuje názor, že jedna mysl může působit do dálky na druhou bez pomoci slov. Někdy je také považována za projev distanční (dálkové) in­terakce, ale i za příznak psychických stavů, které jsou studovány v klinické a transpersonální psy­chologii. Termín „tele­patie“ pochází z řečtiny ( tele = vzdálenost či vzdálený; patheia = cítění), podobně se také pod apatií (z řeckého a-patheia) rozumí stav "bez útrap a vášní", ve významu netečnosti a rezignace. Dnes se o telepatii hovoří zejména jako o procesu identifikace pocitů a představ, spojených s prožitky druhých osob. Tuto neobvyklou "emoční ko­munikaci" mezi lidmi, která se může objevit u člověka pod vlivem cito­vého hnutí a zážitků, lze chá­pat i jako epifenomén telegnoze (clair­voyance). Přes všechny zmatky a nejrůznější pověry, hromadící se v průběhu posledních dvou století kolem tele­patie, je už dnes jasné, že nebyl experimentálně prokázán přenos z celých vět složených abs­trakt­ních myšlenek, či logic­kých úvah prostřednictvím nějakého telepatického spojení či "mentál­ního rádia" mezi pokusnými oso­bami. V případě telepatie coby "cítění na dálku" se totiž nejedná o pře­nos abstraktních myšlenek, ale o přenos pocitů a emocí, vyvolávají­cích u recipienta (pří­jemce) asociace (představy na základě předchozí zkušenosti) s nimi spo­jené. Ostatně, celý problém s uvažova­ným přeno­sem abstraktních myšlenek již výstižně cha­rakterizoval Immanuel Kant : "Pokud by lidé byli schopni číst si navzájem myšlenky, vyhýbali by se jeden druhému".    

Pokud však jevy, označované některými aka­demiky za paranormální či nadpřirozené, opravdu neexistují, jak potom vysvětlit tolik dnes rozší­řenou víru v takovéto jevy a výpovědi svědků, kteří tvrdí, že měli s nimi přímou osobní zkuše­nost? Jedna ze dvou možných odpovědí předpokládá, že se zde jedná o události a zkušenosti, při kterých se lidé opravdu setkali s pro nás záhadnými, neobjasněnými fenomény. Druhá odpověď pak předpokládá, že mohou být takovéto jevy ve skuteč­nosti plně vysvětleny jako „neparanor­mální“, obvykle psychologické. To je také přístup, který zastává anomalistická (anomalistic) psy­chologie, vysvětlující řadu zdánlivě nadpřirozených jevů. V Anglii vznikající anomalistická psy­chologie (AP) je dnes na vzestupu a po zařazení do osnov psychologie se výuka AP ve Velké Británii již objevila na středních školách i univerzitách, kde je nyní vysokoškolským studentům nabízena jako volitelný předmět užší vědecké speciali­zace. Každý rok vychází stále více knih a v časopisech jsou stále častěji publikovány články anomalis­tických psychologů, konají se konfe­rence a sympozia na téma anomálních jevů, kterými se za­bývá anomalistická psychologie.

Anomalistická psychologie (AP) bývá někdy laiky označována za moderní parapsychologii. Na rozdíl od parapsychologie si však AP dává za úkol vysvětlit celou řadu zdánlivě nadpřirozených zkušeností z čistě psychologického hlediska. Může být definována jako studium mimořádných jevů, chování a prožívání, včetně těch, které jsou často označovány za "paranormální". Je za­měřena na pochopení mnoha bizarních lidských zkušeností, aniž by je apriory za paranormální považovala. Za zakladatele tohoto nového psychologického směru je označován Prof. Chris C. French, BA, Ph.D., člen Britské psychologické společnosti a čelní představitel vě­deckého skepti­cismu, který je profesorem psychologie na Goldsmiths College, University of London, kde v le­tech 1997-2000 zastával funkci vedoucího katedry psychologie.  

Profesor French je také zakladate­lem a od roku 2000 vedoucím výzkumné jednotky Anomalistic psychologie Research Unit (APRU), nedílné sou­části Goldsmiths Psychology Department na Londýnské univerzitě, dnes známé svými kreativními a nekonvenčními způsoby výuky (založené však na striktně akademických standardech výuky a výzkumu) v tématických okruzích pokrýva­jících informa­tiku, humanitní obory, společenské vědy, ale i vzdělávání učitelů. Prof. French je také šéfredak­torem časopisu Skeptic, vydávaného ve Velké Británii, který je u nás leckdy mylně zaměňován s americkým Skeptic Ma­gazine nebo australským Skeptic journal.  

Chris C. French jako přední odbor­ník v oblasti psychologie anomál­ních zkušeností a zdánlivě nadpřirozených zážitků byl zvolen do čela Výboru pro skeptická vyšetřování či zkoumání, přes­něji Com­mittee for Skepti­cal Inquiry (zkrat­kou CSI), do roku 2006 známějšího jako Committee for the Scientific In­vesti­gation of Claims of the Paranormal (CSICOP). Zdánlivě šlo o pouhé přejmeno­vání, avšak ve skutečnosti se vědecký skepticismus konečně zbavil záhadobijci proklamovaného „pa­ranormálna“, které aplikovali na nejrůznější anomální jevy. Prof. French na svých přednáškách nejenže vy­světluje jak studium anomalistické psychologie může pomoci zdokonalit schopnosti kritického myšlení, ale také zpochybňuje "intelektuální snobství" některých jeho ko­legů psycho­logů.        

 

Diskuse na iDNES.cz

Vážení čtenáři, o vaše názory velmi stojíme. Chceme však, aby diskuse měly smysl. Proto vás prosíme, diskutujte slušně a k tématu článku.

Autor: Karel Wágner | středa 28.11.2012 8:09 | karma článku: 17,51 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Karel Wágner

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

7.5.2024 v 9:09 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista