Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náměstek primátora odmítá počítat Romy

Antropologie ve službách vlády: nehumánní, nebezpečné, odporné. Píše v komentáři k metodice Zprávy o stavu romské menšiny náměstek Langr.

Takhle dělili lidi esesáci! vyjádřil se liberecký náměstek primátora Ivan Langr na adresu Úřadu vlády, který po obcích požaduje zprávu o počtech příslušníků romské menšiny v regionu. Zpráva, kterou v těchto dnech sepisují jednotlivé obce 3. stupně (obce s rozšířenou působností jako mezičlánek přenesené působnosti samosprávy mezi krajskými úřady a obecními úřady), slouží jako podklad pro vypracování souhrnné zprávy o stavu romské menšiny v České republice. 

Ivan Langr ze Změny pro Liberec (od roku 2014 člen Strany zelených, téhož roku byl za Změnu pro Liberec zvolen do Zastupitelstva města Liberce a následně náměstkem primátora pro oblast školství, kultury, sociálních věcí a cestovního ruchu) nemá nic proti tomu sledovat kvalitu života národnostních či etnic­kých menšin a jejich soužití s majoritou: „Nelze ale vytvářet falešné statistiky jen podle rysů či sociál­ních návyků a na jejich základě tlačit ty, kteří takovému schématu možná odpovídají, do škatulky, v níž sami ne­chtějí být.“ A aby toho nebylo málo, vládou požadované sčítání Romů dokonce přirov­nává k „po­čínání založenému na praktikách nacistické pseudovědy a jejích nadšených vyznavačů – ese­smanů“. Načež toto své přirovnání náležitě rozvíjí: „Jak se od toho liší antropologické pozorování Romů? Patrně vůbec nijak, je to fakticky totéž. Jak blízko jsou takové způsoby budoucí segregaci a eugenice? Víc, než si myslíme. Kategorizovat příslušnost k menšině na základě vzhledu člověka je nejen povrchní, protože to nevypovídá nic o jeho kvalitách, intelektu, schopnostech či přínosu spo­lečnosti, ale v 21. století po všech zkušenostech s holokaustem i nehumánní, nebezpečné, ba od­porné“, dští oheň a síru na vládní úředníky genderově vzdělaný Ivan Langr, původním povoláním novinář.

Přičemž mu jaksi uniká, že národ­nost toho kterého člověka nemá s jeho kvalitami či intelektem, ba ani s přínosem společnosti nic společného. Tak jako mu uniká obecně známý fakt, že v roce 1947 z rozhodnutí tehdejšího minister­stva vnitra byl v Če­chách a na Slovensku proveden první poválečný soupis Romů, kdy bylo důkladně zmapováno i jejich roz­místění. Tudíž se tehdy Češi a Slováci, pouhé dva roky po válce, dle pana Langra museli chovat jako esesáci. A nutno podotknout, že svými výroky se náměstek primátora  možná i veřejně dopouští trestného činu dle § 355 (hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob), který zřejmě zůstane nehlášený a neřešený kvůli strachu z negativních následků nahlášení činu či z nedostatku důvěry v policii, že čin správně vyřeší.

Přesto se radní města Liberce shodli na tom, že Zprávu o stavu romské menšiny za Liberec posílat Úřadu vlády nebudou a vyčkávají stanovisek ministra pro lidská práva Jana Chvojky i ve­řejné ochrán­kyně práv Anny Šabatové. V médiích se ovšem spolu s informací o počínání liberecké radnice obje­vila i reakce z kabinetu ministra: „Dopis pana Langra dorazil pohříchu dříve do mé­dií než k nám. Až jej budeme mít k dispozici i my, poskytneme k němu stanovisko. Pokud bude mít pan náměstek i poté s pochopením problematiky potíže, velmi rádi mu pomůžeme. Nechceme, aby tápal tak, jako v případě svého loňského lapsusu ohledně zjišťování spádovosti základních škol,“ uvedl Michal Kačí­rek, mluvčí Odboru kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky.

Je pravda, že vládní úředníci obcím poradili, jak příslušnost k romskému etniku pro účely jednotlivých Zpráv o stavu romské menšiny definovat. Ale je také pravda, že díky této metodice mohlo již Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v listopadu 2016 publi­kovat počty romských žáků na našich základních školách. Ředitelé 4 141 škol při kvalifikovaných od­hadech vycházeli z doporučené definice, kdy je za Roma označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této přísluš­nosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považo­ván významnou částí svého okolí na základě sku­tečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indi­kátorů. Liberecký náměstek primátora Ivan Langr je ovšem jiného názoru: „U romské menšiny nastává ten problém, že se k ní oficiálně hlásí relativně málo lidí. Resp. daleko méně, než si sama majorita myslí, že odpovídá skutečnosti. Důvody jsou asi dva: buď se dotyční ne­cítí Romy být, nebo mají obavy se ke své příslušnosti přihlásit. Obojí je naprosto relevantní, pocho­pitelné a majorita by měla mít sílu to bez řečí respektovat.“ Tedy to vypadá, že pan náměstek primá­tora, který hází všechny Romy do jednoho pytle, nejspíš dobře ví, co všechno by měla majorita respektovat. Bohužel nám však zapomněl při této příležitosti prozra­dit, co že by měla respektovat nepřizpůsobivá, značně problematická část minority, abychom ji snad netlačili do škatulky, v níž sama ne­chce být.

Nutno zde podotknout, že začátkem března ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka v prohlášení zaslaném ČTK reagoval na výroční zprávu amerického ministerstva zahra­ničí, opírající se o zprávy českých neziskových a lidsko-právních organizací, která Česku vytýká dis­kriminaci Romů (přičemž nedostatečné začleňování romské menšiny Washington vytýká Praze kaž­doročně). Podle ministra Chvojky se vláda České republiky snaží o to, „aby se zlepšovalo postavení Romů, ale i ostatních národnostních menšin zejména v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a sociální oblasti. Každoročně vyčleňuje ze státního rozpočtu finanční prostředky na podporu romské integrace." K čemuž ministr Chvojka podotýká, že vláda předloni přijala Strategii romské in­tegrace do roku 2020. Je tedy logické, že vláda po obcích vyžaduje Zprávu o stavu romské menšiny, neboť chce vědět, kam nemalé finanční prostředky, vyčleněné ze státního rozpočtu, mají být v dalším období směrovány, přičemž též pochopitelně hodlá mít přehled o počtu našich spoluobčanů romské národnosti, je­jichž integraci bude financovat. Což se zjevně nelíbí Zeleným, souznícím s řadou neziskových a lidsko-právních organizací. Tím ovšem opět signalizují svoji snahu o dosažení jakéhosi "zeleného" cíle, podobně jako v případě kauzy pražské Kliniky, jež vyústila ve snahu Strany zelených legalizovat squatting, tedy neoprávněné obsazování prázdných budov a jejich obydlování.

Na první pohled se může zdát, že s děním na libe­recké radnici mají Zelení jen málo společného. Ale je třeba si uvědomit, jaké politické postoje náměstek primátora spolu s dalšími politiky ze Změny pro Liberec zastává. Nejde jim totiž o politiku, která má při nejrůznějších kompromisech hájit zájmy celé veřejnosti, nýbrž o „pokrokovou“ politiku zelenou, jejíž původní barva, odkazující na ekologii, po příklonu k levicovému anarchismu ztratila svůj význam. Docela hezkou ilustraci politického dění na radnici pak najdeme na webové stránce Strany zelených v Liberci, kde je uvedeno: „V komunálních volbách 2010 i 2014 Strana zelených podpořila kandidátku Změny pro Liberec. Většina členů libe­recké základní organizace se stále na práci Změny pro Liberec podílí ať už jako zastupitelé, členové výborů zastupitelstva a komisí rady města nebo ji­nou formou. Vzhledem k úzké provázanosti se na této stránce objevují tiskové zprávy, návrhy, novi­nové články a další dokumenty z webových stránek zmenaproliberec.cz. Jejich autory jsou mnohdy členové Strany zelených a v každém případě vyja­dřují názory a postoje, které se zelenou politikou souzní.“ 

Inu, proti gustu žádný dišputát. Rozumím tomu, že leckomu v Liberci imponuje zelená politika. Avšak přirovnání vládní metodiky k „po­čínání založenému na praktikách nacistické pseudo­vědy“, či dokonce přirovnávání našich úředníků k esesákům, to je něco, co mi rozum nebere.         

 

Autor: Karel Wágner | pondělí 13.3.2017 9:09 | karma článku: 30,78 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Karel Wágner

Budeme legalizovat marihuanu?

Užívání drog je dlouhodobý celospolečenský problém, který se už po celá desetiletí jeví být neřešitelný. Neboť návykové látky se staly součástí života společnosti a bylo by těžké je zcela vymýtit.

5.10.2023 v 9:09 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Drogy ve vyloučených lokalitách

Nejvíce vyloučených lokalit se u nás nachází v severních Čechách, kde se z hlediska drogové závislosti situace v posledních letech nemění.

22.9.2023 v 9:09 | Karma: 18,45 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Kolik máme ombudsmanů ?

Tisková zpráva, zveřejněná 4. září 2023 na webu Ombudsman, pojednává o diskriminaci romských dětí v našich školách.

14.9.2023 v 9:09 | Karma: 21,79 | Přečteno: 557x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Potřebné mise romských vzdělanců

V některých lokalitách přibývá romských rodičů, co neposílají děti do škol. A vysvětlují to tím, že nemají na svačiny.

7.9.2023 v 9:09 | Karma: 23,41 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Několik vět k integraci Romů

V roce 2014 Česká televize natočila osmidílnou reality show „Třída 8. A“ v problémové třídě s převahou romských žáků, kam přicházejí noví učitelé s ambicemi i předpoklady zdejší situaci změnit.

25.8.2023 v 10:59 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista