Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžeme pomáhat vědecké obci objasnit záhadné jevy ?

V posledních několika letech se znovu objevují ve sdělovacích prostředcích podivné jevy určité fyzi­kální, nebo chemické podstaty, které můžeme obecně označit za jevy anomální (tedy výjimečné, zcela neob­vyklé, vymykající se obecným pravidlům), mnohdy též spontánní (samovolné, bezdečné). Veřejnost nad nimi obyčejně žasne, případně nevěřícně kroutí hlavou, především se však postará o náležitý ohlas takovýchto článků a reportáží. Pokud však  některý z redaktorů či publicistů osloví vědeckou obec, aby se k tématu vyjá­dřila, setká se jen s hradbou mlčení, nebo s odmítnutím jevu, tedy popřením jeho existence (jde o pouhý podvod, o optické klamy, halucinace a tak podobě), v lepším případě vědec jen pokrčí rameny s tím, že tako­výto jev nebyl dosud popsán v odborné literatuře. Vědecká periodika jsou totiž u nás hlavním ukazatelem, ur­čujícím hodnotu vědecké práce. Pak tedy kterýkoli anomální jev, dosud pro vědu jako takovou neznámý, musí být popsán v některém z vědecky orientovaných periodik, aby ho vědci mohli akceptovat, nebo se k němu fundovaně vyjádřit.

Naskýtá se zde otázka, zda může laická veřejnost nějakým způsobem přispět k tomu, aby se některý z dosud vědou opomíjených "záhadných" jevů fyzikálního charakteru v odborném tisku objevil. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že ano: jestliže v některém domě nebo bytě například znovu začnou zdán­livě bez příčin praskat či vybuchovat žárovky, dojde k nečekanému samovznícení, či zahořování nejrůzněj­ších před­mětů, ošacení či záclon, nebo se dokonce začne jaksi "sám od sebe" pohybovat na polici hrnek, ta­líř, hodiny a obrazy na zdech, nebo snad i nejrůznější nábytek, pak je třeba alespoň některé z těchto jevů řádně zdoku­mentovat. Ovšem základní podmínkou pozorovatele bude jeho objektivnost a nestrannost. Pozo­rovatel by tedy neměl být zapřísáhlým skeptikem, ani horlivým stoupencem tzv. nevědeckých nauk (např. spiritismu, pa­rapsy­chologie). V žádném případně se nesmí nechat ovlivnit dosavadními výklady pozorovaného jevu, neboť zde nejde o jeho interpretaci (vysvětlení, objasnění). A tak je pozorovateli naprosto lhostejné, zda obyvatelé domu či bytu pokládají zdejší anomální jevy za důsledky vlivu ďábelských, okultních, či para­psychologických sil, kosmických vibrací, astrálních bytostí, mimozešťanů a podobně. Neboť nám nejde o vý­klad příčin jevu, ale o jev sám.

Laická veřejnost, ale i řada redaktorů a publicistů, obyčejně při snaze prokázat anomální jevy skočí na lep skeptikům.Takový redaktor, i když sečtělý a vzdělaný člověk, se obyčejně neorientuje ve vědecké ter­minologii, ani v pravidlech a zásadách vědeckých experimentů. Ale takovýhle jev věda nezná, pane re­dak­tore! zašveholí bodrý skeptik. To chce pořádný experiment, ať nám to pak vysvětlíte! dodá s přátelským úsměvem. A redaktor poctivě pročítá záhadologické časopisy, ve kterých se jím pozorovaný jev čtenářské obci objasňuje, hledá články na internetu a obchází knihovny, aby prostudoval doporučovanou tzv. populár­něnaučnou literaturu. Jenže ouha! Jím předložené výsledky z "experimentování" spolu s poctivě vypoceným výkladem jevu jsou rozcupovány vědeckou radou každého z odborných periodik, ba dokonce i těch periodik, která mají s vědou společnou jen tu radu. 

Vezměme to tedy z druhého konce. K verifikaci (potvrzení pravosti, ověřování) výše zmíněných jevů musí pozorovatel (soukromý ba­datel, publicista či redaktor) vědecké obci předložit alepoň fotografické, případně i zvukové záznamy prů­běhu anomálních jevů, doplněné citacemi výpovědí očitých svědků a podrobným popisem jevů na časové ose bez jejich interpretací.Takováto seriozní pozorování jevů mohou zaujmout i odborníky. Ovšem skeptiky nejspíše nepřesvědčí a nadále budou trvat na tom, že se jedná o podvod. Pokud se tedy anomální jev (nebo alespoň některý jeho aspekt) opakuje, nezbyde pozorovatelům než za stejných podmínek tento jev zazna­menat z několika různých úhlů kamerovým systémem.Takto zdokumentovaný anomální jev, jestliže není pro­kazatelně žád­ným trikem, ani optickým klamem, lze považovat za reálný. Ovšem pozorovatel, který se nao­pak osobně přesvědčí o tom, že třeba avizovaný pohyb před­mětů je pouhým šprýmem některé z přítomných osob, by výsledkem svých pozorování neměl být zklamán. I takovýto výsledek objektivního a nestranného pozorování má svoji cenu, dodává pozorovateli punc serioz­nosti. 

Jak z uvedeného vyplývá, není pro pozorovatele jevů podmínkou vysokoškolské vzdělání, natož pak důkladná znalost fyziky či jiných vědních oborů. Neboť zdokumentování nějakého dosud vědě neznámého spontánního jevu není spojeno s jeho interpretací, ale s prokázáním jeho skutečnosti, tedy faktické existence. K interpretaci (objasnění) prokázaných, vědě dosud neznámých jevů se logicky nemůže hlásit laická veřej­nost, ale jen vědecká obec, která má vyvinutý spolehlivý vědecký i metodický aparát k tomu, aby zjistila sku­tečné příčiny vzniku a průběhu fyzikálních jevů, které se nám, obyčejným lidem, jeví jako záhadné.  

A snad mi dá alespoň některý vědec zapravdu, že zde zmiňované jevy jsou spontánní, svébytné, ně­kdy i v místě jejich výskytu neopakovatelné, rozhodně se neodehrávají v žádném laboratorním prostředí, ale jsou součástí obyčej­ného života. Že zdánlivé rozpory s obecnými pravidly nelze řešit, jako doposud, metodou ex catherda, tedy od stolu, formálně. Že metodou, která v případě takovýchto jevů vede k poznání, je metoda ex occasione, z na­stalé skutečnosti, z faktické situace. Že právě zde může při jejich poznávání sehrát vý­znamnou roli i pozova­tel, který na staré anglické přísloví "The proof of the pudding is in eating" (pudink zkou­šíme tím, že ho jíme) nezapomíná.

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 12.11.2009 8:58 | karma článku: 17,09 | přečteno: 1536x
  • Další články autora

Karel Wágner

Budeme legalizovat marihuanu?

Užívání drog je dlouhodobý celospolečenský problém, který se už po celá desetiletí jeví být neřešitelný. Neboť návykové látky se staly součástí života společnosti a bylo by těžké je zcela vymýtit.

5.10.2023 v 9:09 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Drogy ve vyloučených lokalitách

Nejvíce vyloučených lokalit se u nás nachází v severních Čechách, kde se z hlediska drogové závislosti situace v posledních letech nemění.

22.9.2023 v 9:09 | Karma: 18,45 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Kolik máme ombudsmanů ?

Tisková zpráva, zveřejněná 4. září 2023 na webu Ombudsman, pojednává o diskriminaci romských dětí v našich školách.

14.9.2023 v 9:09 | Karma: 21,79 | Přečteno: 557x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Potřebné mise romských vzdělanců

V některých lokalitách přibývá romských rodičů, co neposílají děti do škol. A vysvětlují to tím, že nemají na svačiny.

7.9.2023 v 9:09 | Karma: 23,41 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Několik vět k integraci Romů

V roce 2014 Česká televize natočila osmidílnou reality show „Třída 8. A“ v problémové třídě s převahou romských žáků, kam přicházejí noví učitelé s ambicemi i předpoklady zdejší situaci změnit.

25.8.2023 v 10:59 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista