Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy se začneme doma testovat ?

Světová zdravotnická organizace (WHO) testování označila za nejlepší nástroj pro zpomalení pandemie COVID-19.

Přední světový epidemiolog Larry Brilliant, předseda představenstva Ending Pandemics, v rozhovoru na téma současné pandemie pro americký magazín Aires v minulých dnech znovu laické i odborné veřejnosti připomínal, že hlavní je „testovat co nejvíce lidí“. K čemuž ještě podotkl, že nyní potřebujeme „něco jako těhotenský test, aby se mohl každý otestovat doma.”      

A něco takového již existuje. Jedná se o soupravu na detekci COVID-19 lgM/lgG, která je vhodná i pro domácí použití a má odhalit nákazu za pár minut. Tu se u nás jako první rozhodl nabízet jeden náš internetový obchod s tím, že souprava detekuje protilátky IgM a IgG v lidské plazmě, séru nebo krvi. Test má fungovat na principu fluorescenční imunochromatografie, přičemž jeho součástí je antigen označený koloidním zlatem a komplex kontrolních protilátek. Výsledek testu bychom se měli dozvědět již po 3 minutách. Tedy mnohem rychleji, než to umí 150 000 rychlotestů, dopravených k nám 18. března Ruslanem z Číny, které nákazu novým coronavirem mají odhalit během 29 minut.

Kolem těchto vládních rychlotestů se rychle strhla „bouře ve sklenici vody“, když začali někteří novináři šířit poplašnou zprávu o tom, že dovezené rychlotesty mají chybovost 80 % a spolehnout se na ně vůbec nelze. Což novinářům následně vyvrátil nejen místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, ale i epidemiolog prof. Roman Prymula, v současné době pověřený vedením Ústředního krizového štábu, který novinářům poopravil mantinely: „Ten test je orientační, nikdo neříkal, že je to diagnostický test, proto se v případě pozitivity dělá PCR test. Osmdesáti procentní chybovost ale není pravda. To, že je tam minimálně 20 až 30 procent chybovosti, to se vědělo, takhle to fungovalo i v Číně. Jiné rychlé testy ale nejsou.” 

Rychlotest pro domácí využití, o kterém jako první informoval nejmenovaný e-shop, začínají nabízet pod názvem Fast COVID-19 IgM/IgG Antibody Detection Kit už i jiné e-shopy. Přičemž se uvádí, že souprava (cena se zatím odhaduje na 2.000 Kč) je již v procesu certifikace IVD, a jakmile jej budou mít e-shopy k dispozici, tak Fast COVID-19 naleznete i na jejich stránkách. Dokonce již na internetu najdeme návod k použití v češtině. Zde se dozvídáme, že v testeru lze výsledek odečíst už po 3 minutách, ale nejpozději do 10 minut od vložení vzorku, neboť vlivem vlhkosti a oxidace může tester svůj charakter změnit. Zde se také poctivě přiznává, že tyto sérologické rychlotesty lze použít pouze jako pomocné screeningové nástroje. Přesnost a zjistitelná míra nemůže dosáhnout 100% s ohledem na individuální tvorbu protilátek u konkrétních pacientů. A pokud je detekován pozitivní vzorek, je nutné co nejrychlejší přetestování metodou přímé detekce viru, tedy jako u vládních rychlotestů pak PCR test.

Zde se také dozvídáme, že výrobcem testovací sady je Jiangsu Superbio Biomedical Co., Ltd. se sídlem v čínském Nanjingu a distributorem švýcarská Lomina AG. Jde tedy o čínský tester. Ale v příbalovém letáku se poctivě přiznává, že  princip testu funguje na základě de­tekce protilátek, nikoliv na detekci viru samotného. Že tělo produkuje protilátky téměř ihned po napadení infekcí, ale detekovatelná hladina je zpravidla přítomna současně se zvýšením teploty pacienta. A protože je rychlost produkce IgM a IgG odlišná mezi jednotlivci, může být pacient infikován i v případě negativního výsledku testu. V tomto případě, když pozorujete příznaky podobné chřipkovému/coronavirovému onemocnění, platí toto: "Opakujte test po 24-48 hodinách. V mezidobí pro jistotu udržujte karanténu. V případě krajní nejistoty vždy konzultujte svůj stav s odborným lékařem.“ 

A co se zde radí těm, co budou mít pozitivní výsledek testu? Nejenom rozumně, ale i zcela srozumitelně se zde říká: „V prvé řadě zachovejte klid. U většiny pacientů probíhá nákaza podobně jako běžná chřipka. Kontaktujte neprodleně Vašeho praktického lékaře, nebo Krajskou hygienickou stanici a sdělte jim výsledek sérologického testu. Lékař Vám poskytne další informace a bude kontaktovat i příslušné úřady. Nenavštěvujte lékaře ani nemocnici - ohrozili byste tím sebe i ostatní. Dodržujte osobní karanténu, pokud možno zůstaňte sami v jedné místnosti a používejte desinfekci na veškerá místa dotyku (kliky, sanita atd.). Noste roušku. Dodržujte pitný režim a snažte se o maximální konzumaci tekutin.“

Tedy opravdu „něco jako těhotenský test, aby se mohl každý otestovat doma”. Tak kde je ten zakopaný pes? Inu, v tuto chvíli je souprava pro detekci protilátek Fast COVID-19 stále v procesu certifikace IVD sebetestování, se snahou o udělení výjimky pro zrychlené uvedení na trh, které může udělit Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím SZÚ nebo SÚKL.Tudíž se tento test na Covid-19 dosud u nás neprodává.

Pokud však podobné testy nechala z Číny dopravit vláda, nešlo by toho úředního šimla při certifikování rychlotestu pro domácí využití trochu popohnat?    

 

  

Autor: Karel Wágner | středa 25.3.2020 9:09 | karma článku: 18,88 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Karel Wágner

Hrátky s čertem

Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.

6.12.2023 v 9:40 | Karma: 16,20 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Džihádisté z Pásma Gazy

Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).

16.11.2023 v 9:09 | Karma: 26,03 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců

Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 43,81 | Přečteno: 4417x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší africký stát se chystá válčit

Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.

6.11.2023 v 9:09 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Umírání dětí v Gaze

Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.

2.11.2023 v 9:09 | Karma: 42,63 | Přečteno: 4552x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista