Co blbnete, vždyť jsou tady lidi !

Jak se zdá, diskuze ve sdělovacích prostředcích kolem objasňování záhadných jevů ve strašickém domku rodiny Mračkových již nepřinášejí nic nového, jen omílají stále to samé, pořád dokola... Autor článku v sekci Věda a technika blog.iDNES.cz dokonce znovu přisuzuje tajemné výboje a oheň v domě Mračkových neda­leké, dosud nedostavěné a nefunkční sluneční elektrárně, což trefně komentuje v diskuzi  jeden z  blogerů: "To už mě přijde pravděpo­dobnější, že taťka s mamkou se odcizili a v rodině panuje jisté napětí. A nebo se naopak udobřili a opět to mezi nimi jiskří."

Ovšem nejhorší je ta obehraná písnička, ve které diskutéři nadále trvají na tom, že problémy způsobují vyso­kofrekvenční vlny vysílače, které umí změřit pouze Český telekomunikační úřad (v obci byl nedávno instalo­ván nový televizní převaděč), nebo snad vysokofrekvenční pulzy radarů či neznámého vojenského zařízení z nedalekého armádního újezdu. Ale nikoho z nich - ani v nejmenším - nezajímají potíže jevům přítomných osob. Ve všech těchto článcích a diskuzích se prostě zapomíná na fakt, že při silném a bouřlivém průběhu neobvyklých strašických jevů by se nutně musela elektromagnetická pole nějak podepsat i na lidských orga­nizmech.  

A u těchto osob se skutečně objevily zdravotní potíže - brnění nohou, pískání v uších, bolesti hlavy, které se zdají nasvědčovat tomu, že byly přítomné osoby vystaveny elektromagnetickým polím značné intenzity. Ovšem právě ze zdravotních potíží jevům přítomných osob lze usuzovat na to, zda šlo o pole vyso­kofrekvenční (vyzařovaná například vy­sílači) nebo o pole s nízkou frekvencí  (měřená například u vedení, ji­miž protékají silné proudy), protože mezi působením vysokofrekvenčního a nízkofrekvenčního pole na člo­věka je zásadní rozdíl: vysokofrekvenční pole zahřívá tkáň člověka, což se projevuje zvýšením tělesné teploty (nebylo pozorováno), oproti tomu níz­kofrekvenční pole vyvolává v lidském organizmu elektrické proudy, které dráždí nervovou soustavu, což odpovídá zmíněným pocitům brnění a bolestem hlavy. 

A tak se mi při čtení neutuchajících diskuzí o záhadných jevech ve strašickém domku rodiny Mračkových vy­bavuje závěrečná scéna z filmové verze Osudů dobrého vojáka Švejka, kdy po téměř dvou hodinách filmu, plného typicky českého humoru, pan Rudolf Hrušínský do válečné vřavy vykřikne: Co blbnete, vždyť jsou tady lidi ! ! !

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Wágner | sobota 14.11.2009 12:40 | karma článku: 17,81 | přečteno: 1735x
  • Další články autora

Karel Wágner

Čert aby se v tom vyznal (II)

28.5.2024 v 9:09 | Karma: 8,58

Karel Wágner

Čert aby se v tom vyznal

27.5.2024 v 9:09 | Karma: 16,36

Karel Wágner

Záhady z České televize

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42