(nejen) Stát chybně počítá platy!

To teď podle Lidových novin právě potvrdil Nejvyšší Soud (NS). Jeho výrok může významně vylepšit nejen platy zákonodárců, členů vlády, soudců a předsedů státních organizací, ale třeba také prezidenta Miloše Zemana. Vykopaný pes štěká do světa, že Ministerstvo Práce a Sociálních věcí (MPSV) chybně určuje platovou základnu ústavních činitelů.

Jablkem sváru je údajně použití nesprávného údaje o průměrných příjmech v nepodnikatelské sféře, který podle rozsudku NS nezohledňuje zkrácený úvazek. MPSV totiž platovou základnu určuje podle dat Českého Statistického Úřadu (ČSÚ), který pravidelně zveřejňuje dvě tabulky vázané na dané veličiny, přičemž se obě liší!

Zohledněním soudního výroku by si průměrný poslanec polepšil o cca 5, ministr o 7 a např. již zmíněný prezident hned o 13 tisíc korun… Nejvíc by vydělali soudci, kteří jako jediní z dotčených neměli od roku 2011 zmrazené platy. Na nesrovnalosti ve výplatách upozornili právě oni, a to někdy i podáváním žalob kvůli postupnému snižování svých platů. Většina se zřejmě zhlédla v konkrétní kauze jisté brněnské soudkyně, které soud přiřknul v plné výši náhradu, kterou požadovala.

MPSV samozřejmě nesouhlasí a chystá prohlášení. Příslušné právní oddělení se prý na to dívá. Není divu. Eventuální náprava může vyjít až na miliardy. Všechny strany teď čekají na analýzy, aby se k problému mohly nějak postavit. Ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou verdikt NS překvapil, nicméně je proto, aby se zamezilo zbytečným soudním řízením, a tak doufá, že se na narovnání stavu po důkladném rozboru situace najdou peníze.

„A kdo to tam dá!?,“ chce se mi ptát jako pan Ducháček, jenž ve filmu dokázal zařídit leccos… MPSV, které podle NS platy špatně počítá a nebo v rámci spravedlnosti mu tuto další zbytečnou díru ve státní kase pomůže ze svého rozpočtu zalepit Ministerstvo spravedlnosti? Věřím, že tak naivní už u nás nikdo není. Stát jsme přece MY.

Na druhou stranu nevěřím, že všichni (nestátní) zaměstnanci dostávají za svou práci náležitě a dle zákona zaplaceno. A už vůbec nevěřím, že se najdou tací, kteří by se toho (naivně) domáhali soudně a hlavně vítězně jako ona chrabrá soudkyně. Špičkoví právníci mají očividně blíže ke značkovým hadrům než k umaštěným montérkám. Je to správné? Nevím. Já nejsem soudce…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vodrážka | středa 21.1.2015 15:42 | karma článku: 25,55 | přečteno: 1195x